"Романтичари" шампиони

ФК "Прва искра" из Руњана код Лознице, клуб основан давне 1947. године, постао је шампион Општинске фудбалске лиге, тако што је у том рангу био убедљиво први, сакупивши 55 бодова, 1о више од другопласиране "Младости" из Доњег Добрића.

Србија 22.06.2016 | 11:38
"Романтичари" шампиони
Овај фудбалски "погон" који има на располагању тридесетак играча из овог и суседних места, познат је, поред осталог, по томе што и даље "гаји" успешно романтизам, борећи се за резултате, али и за образ клуба и свог села, једног од највећих и најлепших у Србији.

"Од оснивања клуб окупља фудбалере различитих професија, од лекара, адвоката, инжењера, добрих домаћина, мајстора, до радника и оних који живе од наднице", каже тренер Ратко Петровић, који је и пре седам година овај клуб уводио у виши ранг.

"Амбијент у клубу је такав да смо на зеленом пољу и око њега, пре и после утакмица сви исти, на истом послу се боримо за изворну вредност фудбала као игре, забаве и разоноде, за наше и мештане околних села који нас годинама здушно бодре, подједјанко на нашем игралишту `Браисково` и кад играмо у гостима."

Клуб се финансира углавном од донатора, међу којима су и играчи и чланови управе, али и људи који воле и Руњане и"Прву искру", која је успела да остане и опстане скоро пуних 70 година, док су многи клубови угашени. Кад игра "Прва искра" село "опусти", јер се и стари и млади селе на игралиште "Браисково".

"Тако је било од оснивања, када су наше боје бранили фудбалске величине, попут браће Родољуба и Александра Ивоша", каже Саша Благојевић, по многим мишљенима један од најбољих председника клуба од његовог оснивања.

"Село слави успех, о томе се највише прича у Руњанима и на слављима, и док вредни домаћини раде на њивама, на грађевинама, или наше присталице у разним институцијама од Лознице до Београда, међу којима има доста бивших фудбалера, чланова управе..."

Недељко Кавазовић, који је живео као избеглица у овом селу, до одласка у Америку међу првима је честитао клубу и селу на успеху, "јер баш уз клуб и око клуба осећао се као да је вековима пореклом из овог краја, а не из Средње Босне, одакле је морао да избегне". "Најважније је што клуб окупља добре људе и што смо успели да постанемо шампиони, стављајући до знања да романтичарски приступ спорту има и шансе и наде, без обзира на то шта се све у овом и осталим спортовима догађа", каже Звонко Митрић, бивши фудбалер, сада велики симпатизер клуба, чије су играчке бравуре у свежем сећању, јер је био једна од највећих звезда "Прве искре" од оснивања.

(БН телевизија/В.М.)

Коментари / 0

Оставите коментар