"Romantičari" šampioni

FK "Prva iskra" iz Runjana kod Loznice, klub osnovan davne 1947. godine, postao je šampion Opštinske fudbalske lige, tako što je u tom rangu bio ubedljivo prvi, sakupivši 55 bodova, 1o više od drugoplasirane "Mladosti" iz Donjeg Dobrića.

Srbija 22.06.2016 | 11:38
"Romantičari" šampioni
Ovaj fudbalski "pogon" koji ima na raspolaganju tridesetak igrača iz ovog i susednih mesta, poznat je, pored ostalog, po tome što i dalje "gaji" uspešno romantizam, boreći se za rezultate, ali i za obraz kluba i svog sela, jednog od najvećih i najlepših u Srbiji.

"Od osnivanja klub okuplja fudbalere različitih profesija, od lekara, advokata, inženjera, dobrih domaćina, majstora, do radnika i onih koji žive od nadnice", kaže trener Ratko Petrović, koji je i pre sedam godina ovaj klub uvodio u viši rang.

"Ambijent u klubu je takav da smo na zelenom polju i oko njega, pre i posle utakmica svi isti, na istom poslu se borimo za izvornu vrednost fudbala kao igre, zabave i razonode, za naše i meštane okolnih sela koji nas godinama zdušno bodre, podjedjanko na našem igralištu `Braiskovo` i kad igramo u gostima."

Klub se finansira uglavnom od donatora, među kojima su i igrači i članovi uprave, ali i ljudi koji vole i Runjane i"Prvu iskru", koja je uspela da ostane i opstane skoro punih 70 godina, dok su mnogi klubovi ugašeni. Kad igra "Prva iskra" selo "opusti", jer se i stari i mladi sele na igralište "Braiskovo".

"Tako je bilo od osnivanja, kada su naše boje branili fudbalske veličine, poput braće Rodoljuba i Aleksandra Ivoša", kaže Saša Blagojević, po mnogim mišljenima jedan od najboljih predsednika kluba od njegovog osnivanja.

"Selo slavi uspeh, o tome se najviše priča u Runjanima i na slavljima, i dok vredni domaćini rade na njivama, na građevinama, ili naše pristalice u raznim institucijama od Loznice do Beograda, među kojima ima dosta bivših fudbalera, članova uprave..."

Nedeljko Kavazović, koji je živeo kao izbeglica u ovom selu, do odlaska u Ameriku među prvima je čestitao klubu i selu na uspehu, "jer baš uz klub i oko kluba osećao se kao da je vekovima poreklom iz ovog kraja, a ne iz Srednje Bosne, odakle je morao da izbegne". "Najvažnije je što klub okuplja dobre ljude i što smo uspeli da postanemo šampioni, stavljajući do znanja da romantičarski pristup sportu ima i šanse i nade, bez obzira na to šta se sve u ovom i ostalim sportovima događa", kaže Zvonko Mitrić, bivši fudbaler, sada veliki simpatizer kluba, čije su igračke bravure u svežem sećanju, jer je bio jedna od najvećih zvezda "Prve iskre" od osnivanja.

(BN televizija/V.M.)

Komentari / 0

Ostavite komentar