Ово нисте знали о новој градоначелници Рима

Вечни град добио је прву жену на челу у својој 2.800 година дугој историји. Млада Вирџинија Рађи (37) из антиестаблишментског покрета “Пет звездица” постала је градоначелница Рима победивши централно-левичарског кандидата са освојиних 67,2 одсто гласова.

Свијет 22.06.2016 | 07:11
Ово нисте знали о новој градоначелници Рима
Ових пет ствари би требало да знате о њој:

1. Поред тога што је прва жена, она је и најмлађи градоначелник икада

Вирџинија ће следећег месеца напунити 38 година и најмлађи је градоначелник Рима у историји главног града Италије. Италијанска штампа пише да је њени сарадници описују као “прецизну и педантну када су детаљи у питању”. Рађи иначе ради као адвокат.

2. “Једнакост је и даље само сан”

Рађи је изнела значај тога што је прва жена на челу Рима. “Прва ствар коју бих волела да кажем јесте да ће Рим коначно имати жену за градоначелника”, написала је на амбициозна Италијанка. У време у којем су “једнаке могућности и даље само сан”, она је поздравила такав резултат као “први знак дубоких промена које ће помоћи овој земљи”.


Фото: РеутерсВирџинија Рађи

3. Њена странка је победила

Победа Рађијеве само је део ширег замаха који је добила њена странка освојивши 19 од 20 градова у којима је изнела кандидате. Комичар и блогер Бепе Грило, контроверзни популиста којег често називају и кловном италијанске политичке сцене, основао је партију 2009. године. Након победе, Грило је рекао да је његова странка, која је у главном била партија протеста, сада спремна за централну владу.

"Ово је тек почетак. Сада је наш ред", рекао је лидер партије.

Рађијева се придружила странци 2011. уз свог супруга, радијског уредника Андреа Северинија са којим има и седмогодишњег сина.


Фото: РеутерсВирџинија Рађи

4. Обећала је решавање трајних проблема Рима

Њена кампања базира се на решавању трајних проблема престонице - од инфраструктуре до корупције. Поред обећања да ће “очистити” градску већницу, позива и на рециклажу, управљање отпадом у градском превозу као и изградњу више бициклистичких трака како би се изборили са саобраћајним проблемима у Риму.

5. Нема “тону” искуства

Критичари указују на њен мањак искуста као потенцијални недостатак. Њено политичко искуство састоји се из неколико година рада у Градском већу Рима.

(Блиц/ЦНН)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Босњак_Приједор

22.06.2016 05:32

Ја до неког дана нисам ни знао да она постоји или да се кандидује за Градонацелницу или било ста о њој а камоли ово сто сте написали, Хвала Вам :-) Уствари и незнам засто би требао знати ко се кандидује за градонацелника/ницу Рима или Париса или Будимпесте. Незнају ни они за Марка Павица, ма да уствари они за њега мозда и знају :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србац

22.06.2016 08:25

Ех, како неће знати за Марка. Он је персона. Вјечни градоначелник који ће вјечно да живи и служи грађанима, наравно- коме би другоме. Њему није битан он сам или фамилија (ужа и шира) само грађани и њихови интереси.

Name

сретко

22.06.2016 08:42

Знају они за Марка Пола али Марко Павиц не зна да он није тај

Name

Пасха

22.06.2016 09:29

Кога јос занима Италија,сваки талијан је Бенито Мусолини

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

22.06.2016 09:46

Мој тип зене.

ОДГОВОРИТЕ