Ovo niste znali o novoj gradonačelnici Rima

Večni grad dobio je prvu ženu na čelu u svojoj 2.800 godina dugoj istoriji. Mlada Virdžinija Rađi (37) iz antiestablišmentskog pokreta “Pet zvezdica” postala je gradonačelnica Rima pobedivši centralno-levičarskog kandidata sa osvojinih 67,2 odsto glasova.

Svijet 22.06.2016 | 07:11
Ovo niste znali o novoj gradonačelnici Rima
Ovih pet stvari bi trebalo da znate o njoj:

1. Pored toga što je prva žena, ona je i najmlađi gradonačelnik ikada

Virdžinija će sledećeg meseca napuniti 38 godina i najmlađi je gradonačelnik Rima u istoriji glavnog grada Italije. Italijanska štampa piše da je njeni saradnici opisuju kao “preciznu i pedantnu kada su detalji u pitanju”. Rađi inače radi kao advokat.

2. “Jednakost je i dalje samo san”

Rađi je iznela značaj toga što je prva žena na čelu Rima. “Prva stvar koju bih volela da kažem jeste da će Rim konačno imati ženu za gradonačelnika”, napisala je na ambiciozna Italijanka. U vreme u kojem su “jednake mogućnosti i dalje samo san”, ona je pozdravila takav rezultat kao “prvi znak dubokih promena koje će pomoći ovoj zemlji”.


Foto: ReutersVirdžinija Rađi

3. Njena stranka je pobedila

Pobeda Rađijeve samo je deo šireg zamaha koji je dobila njena stranka osvojivši 19 od 20 gradova u kojima je iznela kandidate. Komičar i bloger Bepe Grilo, kontroverzni populista kojeg često nazivaju i klovnom italijanske političke scene, osnovao je partiju 2009. godine. Nakon pobede, Grilo je rekao da je njegova stranka, koja je u glavnom bila partija protesta, sada spremna za centralnu vladu.

"Ovo je tek početak. Sada je naš red", rekao je lider partije.

Rađijeva se pridružila stranci 2011. uz svog supruga, radijskog urednika Andrea Severinija sa kojim ima i sedmogodišnjeg sina.


Foto: ReutersVirdžinija Rađi

4. Obećala je rešavanje trajnih problema Rima

Njena kampanja bazira se na rešavanju trajnih problema prestonice - od infrastrukture do korupcije. Pored obećanja da će “očistiti” gradsku većnicu, poziva i na reciklažu, upravljanje otpadom u gradskom prevozu kao i izgradnju više biciklističkih traka kako bi se izborili sa saobraćajnim problemima u Rimu.

5. Nema “tonu” iskustva

Kritičari ukazuju na njen manjak iskusta kao potencijalni nedostatak. Njeno političko iskustvo sastoji se iz nekoliko godina rada u Gradskom veću Rima.

(Blic/CNN)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bosnjak_Prijedor

22.06.2016 05:32

Ja do nekog dana nisam ni znao da ona postoji ili da se kandiduje za Gradonacelnicu ili bilo sta o njoj a kamoli ovo sto ste napisali, Hvala Vam :-) Ustvari i neznam zasto bi trebao znati ko se kandiduje za gradonacelnika/nicu Rima ili Parisa ili Budimpeste. Neznaju ni oni za Marka Pavica, ma da ustvari oni za njega mozda i znaju :-)

ODGOVORITE
Name

Srbac

22.06.2016 08:25

Eh, kako neće znati za Marka. On je persona. Vječni gradonačelnik koji će vječno da živi i služi građanima, naravno- kome bi drugome. Njemu nije bitan on sam ili familija (uža i šira) samo građani i njihovi interesi.

Name

sretko

22.06.2016 08:42

Znaju oni za Marka Pola ali Marko Pavic ne zna da on nije taj

Name

Pasha

22.06.2016 09:29

Koga jos zanima Italija,svaki talijan je Benito Musolini

ODGOVORITE
Name

lolo

22.06.2016 09:46

Moj tip zene.

ODGOVORITE