ЕУРО занимљивости за сваки тим...

Човек са четири бубрега и албанска офанзива гора од Гибралтара! Погледајте 24 чињенице које можда нисте знали о репрезентацијама са шампионата Старог континента...

Фудбал 21.06.2016 | 21:45
ЕУРО занимљивости за сваки тим...
Проширено Европско првенство има 24 екипе, а Би-Би-Си се потрудио да издвоји исто толико занимљивх података који би могли да вам помогну да читаво првенство посматрате из другог и другачијег угла. Следи прича о човеку који има четири бубрега, о најбољем додавачу, и најслабијим нападима.

Куриозитети који су везани за сваку репрезентацију шампионата.

БЕЛГИЈА
Белгијанци су у квалификацијама дали 24 гола и били први у групи Б, али су само четири гола постогли нападачи. Азар и Де Брујне су били стрелци по пет голова.

НЕМАЧКА
Светски шампиони су у квалификацијама били први у групи Д, а Тони Крос је апсолутно доминирао у додавањима - имао је 315 додавања више од првог пратиоца Бускеца, а следе Бонући, Блинд, Снајдер...

ШПАНИЈА
Тим Висентеа Дел Боскеа је имао серију од осам победа у квалификацијама и поставио је рекорд репрезентације у томе што у тих осам мечева нису примили гол.

ПОРТУГАЛ
Капитен репрезентације Кристијано Роналдо могао би да постане прив играч који је постигао гол на четири Европска првенства.

АУСТРИЈА
Ова репрезентација је била на 105. месту светске ранг листе када је 2008. организовала Европско првенство сзаједно са Швајцарском. Данас је 10. репрезентација на ФИФА ранг листи и није имала пораз у квалификацијама.

ЕНГЛЕСКА
Енглези су једина европска селекција која је освојила Светско првенство, али није Европско. Сада су постали шеста селекција у историји која је победила све квалификационе мечеве. Ово је најмлађа екипа на шампионату са просечном старошћу од 25 година и 208 дана.

ИТАЛИЈА
Пораз Азура од Шпаније у финалу Европског првенства 2012 је најубелдјивији у историји финала ЕП и СП.

ШВАЈЦАРСКА
Ова репрезентација се до сада на смотрама најбољих екипа на Старом континенту није прославила. Била је последња у групи сваки пут и добила је само један меч од девет колико је играла.

ФРАНЦУСКА
Триколори су се као домаћини аутоматски пласирали на шампионат, али су играли пријатељске утакмице. Гледајући ту табелу Французи би били први у групи у којој је још играла и Србија.

ТУРСКА
Сваки пут када је ова репрезентација играла на Европском била је све боља: групна фаза 1996, четвртфинале 2000, и полуфинале 2008. године

УКРАЈИНА
Пре него што је ова репрезентација била боља од Словеније у баражу за пут у Француску, Украјина је изгубила свих пет претходних баража које је играла.

МАЂАРСКА
Први голман Габор Кираљи се нада да ће постати први 40-годишњак који ће играти на Европском првенству и рушењу рекорда Лотара Матеуса. Шај Гивен из Ирске је млађи одКираљија 19 дана тако да ће он бити први рекордер јер Ирска игра пре Мађарске, али ће Кираљинајвероватније поправити његов рекорд. 

РУМУНИЈА
Румунија је играла 13 мечева у завршницама Европских првенства. Једину победу забележили су у последњим минутима меча против Енглеске 2000. године и тако се дочепали четвртфинала.

СЛОВАЧКА
Када су асистенције ове репрезентације у питању највише ће се обраћати пажња наВладимира Вајса који је у квалификацијама уписао чак шест завршних додавања.

СЕВЕРНА ИРСКА
Можда име ове репрезентације не делује обећавајуће, али пазите се када се будете кладили против њих. Имају једну од најдужих серија непобедивости - 12 утакмица.

ВЕЛС
Герет Бејл је постигао 64 одсто свих голова (11) ове репрезентације, што је највећи проценат свих тимова на шампионату. Други је Златан Ибрахимовић са доприносом од 58 одсто голова Шведске.

ХРВАТСКА
Овај ЕУРО је њихов четврти узастопни наступ на завршним турнирима у шест покушаја од распада Југославије.

ПОЉСКА
Машине за голове. Репрезентација која је дала највише голова од свих које су биле у квалификацијама - 33. Имају и најбољег стрелца. Левандовски је дао 13 голова. Али, то није све. За можда и најбизарнију информацију задужен је везиста Славомир Пешко који има четири бубрега. То стање има један од 5.500.000 људи. Ова појава дијагностификована му је 2011. године.

РУСИЈА
Русија је екипа за коју се води да је дала 21 гол у квалификацијама, али их је заправо дала 18. Ова три су уписана после инцидената у службеног резултата против Црне Горе.

РЕПУБЛИКА ИРСКА
Ово је најстарија репрезентација са просеком од 29 година и 297 дана. Три играча имају преко 100 наступа - Робин Кин, Шај Гивен и Џон О'Шеј. То се зове искуство. 

ИСЛАНД
Дебитанти. Са популацијом од 330.000 људи најмања су земља која се квалификовала за ЕУРО или Светско првенство.

ШВЕДСКА
Ибрахимовић је дао 11 од 19 голова Швеђана у квалификацијама. Човек тим. 

АЛБАНИЈА
Албанија је упутила 28 шутева у оквир гола што је убедљиво најмање од свих репрезентација. Чак један ударац мање од Гирбралтара који није узео ни бод и имао разлику минус 54.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар