EURO zanimljivosti za svaki tim...

Čovek sa četiri bubrega i albanska ofanziva gora od Gibraltara! Pogledajte 24 činjenice koje možda niste znali o reprezentacijama sa šampionata Starog kontinenta...

Fudbal 21.06.2016 | 21:45
EURO zanimljivosti za svaki tim...
Prošireno Evropsko prvenstvo ima 24 ekipe, a Bi-Bi-Si se potrudio da izdvoji isto toliko zanimljivh podataka koji bi mogli da vam pomognu da čitavo prvenstvo posmatrate iz drugog i drugačijeg ugla. Sledi priča o čoveku koji ima četiri bubrega, o najboljem dodavaču, i najslabijim napadima.

Kurioziteti koji su vezani za svaku reprezentaciju šampionata.

BELGIJA
Belgijanci su u kvalifikacijama dali 24 gola i bili prvi u grupi B, ali su samo četiri gola postogli napadači. Azar i De Brujne su bili strelci po pet golova.

NEMAČKA
Svetski šampioni su u kvalifikacijama bili prvi u grupi D, a Toni Kros je apsolutno dominirao u dodavanjima - imao je 315 dodavanja više od prvog pratioca Buskeca, a slede Bonući, Blind, Snajder...

ŠPANIJA
Tim Visentea Del Boskea je imao seriju od osam pobeda u kvalifikacijama i postavio je rekord reprezentacije u tome što u tih osam mečeva nisu primili gol.

PORTUGAL
Kapiten reprezentacije Kristijano Ronaldo mogao bi da postane priv igrač koji je postigao gol na četiri Evropska prvenstva.

AUSTRIJA
Ova reprezentacija je bila na 105. mestu svetske rang liste kada je 2008. organizovala Evropsko prvenstvo szajedno sa Švajcarskom. Danas je 10. reprezentacija na FIFA rang listi i nije imala poraz u kvalifikacijama.

ENGLESKA
Englezi su jedina evropska selekcija koja je osvojila Svetsko prvenstvo, ali nije Evropsko. Sada su postali šesta selekcija u istoriji koja je pobedila sve kvalifikacione mečeve. Ovo je najmlađa ekipa na šampionatu sa prosečnom starošću od 25 godina i 208 dana.

ITALIJA
Poraz Azura od Španije u finalu Evropskog prvenstva 2012 je najubeldjiviji u istoriji finala EP i SP.

ŠVAJCARSKA
Ova reprezentacija se do sada na smotrama najboljih ekipa na Starom kontinentu nije proslavila. Bila je poslednja u grupi svaki put i dobila je samo jedan meč od devet koliko je igrala.

FRANCUSKA
Trikolori su se kao domaćini automatski plasirali na šampionat, ali su igrali prijateljske utakmice. Gledajući tu tabelu Francuzi bi bili prvi u grupi u kojoj je još igrala i Srbija.

TURSKA
Svaki put kada je ova reprezentacija igrala na Evropskom bila je sve bolja: grupna faza 1996, četvrtfinale 2000, i polufinale 2008. godine

UKRAJINA
Pre nego što je ova reprezentacija bila bolja od Slovenije u baražu za put u Francusku, Ukrajina je izgubila svih pet prethodnih baraža koje je igrala.

MAĐARSKA
Prvi golman Gabor Kiralji se nada da će postati prvi 40-godišnjak koji će igrati na Evropskom prvenstvu i rušenju rekorda Lotara Mateusa. Šaj Given iz Irske je mlađi odKiraljija 19 dana tako da će on biti prvi rekorder jer Irska igra pre Mađarske, ali će Kiraljinajverovatnije popraviti njegov rekord. 

RUMUNIJA
Rumunija je igrala 13 mečeva u završnicama Evropskih prvenstva. Jedinu pobedu zabeležili su u poslednjim minutima meča protiv Engleske 2000. godine i tako se dočepali četvrtfinala.

SLOVAČKA
Kada su asistencije ove reprezentacije u pitanju najviše će se obraćati pažnja naVladimira Vajsa koji je u kvalifikacijama upisao čak šest završnih dodavanja.

SEVERNA IRSKA
Možda ime ove reprezentacije ne deluje obećavajuće, ali pazite se kada se budete kladili protiv njih. Imaju jednu od najdužih serija nepobedivosti - 12 utakmica.

VELS
Geret Bejl je postigao 64 odsto svih golova (11) ove reprezentacije, što je najveći procenat svih timova na šampionatu. Drugi je Zlatan Ibrahimović sa doprinosom od 58 odsto golova Švedske.

HRVATSKA
Ovaj EURO je njihov četvrti uzastopni nastup na završnim turnirima u šest pokušaja od raspada Jugoslavije.

POLJSKA
Mašine za golove. Reprezentacija koja je dala najviše golova od svih koje su bile u kvalifikacijama - 33. Imaju i najboljeg strelca. Levandovski je dao 13 golova. Ali, to nije sve. Za možda i najbizarniju informaciju zadužen je vezista Slavomir Peško koji ima četiri bubrega. To stanje ima jedan od 5.500.000 ljudi. Ova pojava dijagnostifikovana mu je 2011. godine.

RUSIJA
Rusija je ekipa za koju se vodi da je dala 21 gol u kvalifikacijama, ali ih je zapravo dala 18. Ova tri su upisana posle incidenata u službenog rezultata protiv Crne Gore.

REPUBLIKA IRSKA
Ovo je najstarija reprezentacija sa prosekom od 29 godina i 297 dana. Tri igrača imaju preko 100 nastupa - Robin Kin, Šaj Given i Džon O'Šej. To se zove iskustvo. 

ISLAND
Debitanti. Sa populacijom od 330.000 ljudi najmanja su zemlja koja se kvalifikovala za EURO ili Svetsko prvenstvo.

ŠVEDSKA
Ibrahimović je dao 11 od 19 golova Šveđana u kvalifikacijama. Čovek tim. 

ALBANIJA
Albanija je uputila 28 šuteva u okvir gola što je ubedljivo najmanje od svih reprezentacija. Čak jedan udarac manje od Girbraltara koji nije uzeo ni bod i imao razliku minus 54.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar