Анализа: Бреxит и европски фудбал - шта ако...?!

Уколико се Британци 23. јуна изјасне за излазак из Европске уније, то ће утицати и на фудбал. Ево и како...

Фудбал 21.06.2016 | 23:15
Анализа: Бреxит и европски фудбал - шта ако...?!
Британци ће се у четвртак, 23. јуна, на референдуму популарно названом Бреxит изјаснити за или против Европске уније, а уколико буде изгласан излазак догодиће се и одређене промене на фудбалској мапи Европе.

Не епохалне, али не и незначајне.

Један од постулата Европске уније је слобода кретања, самим тим и запошљавања, за све њене грађане, тако да "злогласни" услови за добијање радне дозволе у Великој Британији нису погађали фудбалере из ЕУ, за разлику од играча из осталих крајева света, који су морали да имају перфектан ЦВ, "чисту" прошлост и да су притом, рецимо, одиграли 75 одсто утакмица за национални тим у периоду од две године уочи аплицирања.

Иако су Британци повремено, искључиво младим и талентованим фудбалерима, "гледали кроз прсте" када је додељивање радне дозволе у питању, није мали број играча одбијен по овом питању.

Уз подсећање да ће потенцијално растајање ЕУ и ВБ трајати две до четири године, и да ће у том периоду Британци морати да поштују законе ЕУ, не и да учествују у њиховом изглашавању, треба напоменути да истинске фудбалске звезде не би требало да брину око добијања радне дозволе, било да долазе из Европске уније или других делова света.

Британци ће преговарати са сваком чланицом ЕУ о билатералним односима и задржати одређене споразуме и правила са појединим европским државама, тако да ће велике звезде европског фудбала и даље бити радо виђене у Премијер лиги.

Исто се односи и на Босманово правило, јер аналитичари најављују да оно неће бити укинуто на Острву, уколико дође до разлаза.

Како у Енглеској тренутно играју велике звезде из континенталног дела Европе, па и ЕУ, али и многи мање познати играчи у нижим лигама, претпоставка је да Бреxит на њих неће утицати док им трају актуелни уговори, а да би радна дозвола могла да буде узета у обзир тек након завршетка процеса раздвајања и, уједно, истека важећих уговора.

Заправо разлаз и укидање поглавља 19, које се тиче социјалне политике и запошљавања, могло би да има негативан ефекат за енглеске клубове у поређењу са конкуренцијом из земаља које остају у Европској унији.

Укидање слободе кретања зауставиће бројне "латино" фудбалере са двојим држављанствима, на основу порекла које вуку из земаља Европске уније, да без проблема добијају радне дозволе. То је до сада био случај са Аргентинцима, Бразилцима, Колумбијцима и осталим фудбалерима који су на основу немачких, италијанских, шпанских, француских или португалских корена, безусловно добијали право на рад у Енглеској.

То више неће бити случај и такви фудбалери, чији утицај на фудбалски поредак у Европи никако није занемарљив, махом ће остајати унутар граница ЕУ.

Редак је пример да енглески фудбалери играју "преко", осим када одраде каријеру па оду да се "пензионишу" у Сједињеним Државама, тако да не можемо да говоримо о томе да ће играчи из Британије бити посебно погођени потенцијалним растанком.

Да ли ће растанак довести до промене услова неопходних за добијање радне дозволе у Уједињеном Краљевству? Тешко је претпоставити, али од раније постоји озбиљан сукоб између интереса Премијер лиге, која је померила границе потписивањем новог ТВ уговора вредног 5,1 милион фунти с једне и енглеских националних фудбалских интереса са друге стране.

Говоримо о колизији између "најшире могуће базе талената" за шта се залаже Премијер лига и пројекта названог "развој енглеских фудбалера" који примењује Фудбалска асоцијација.

Разлике између ова два приступа нису биле толико изражене у годинама када је било који Немац, Италијан, Шпанац, Португалац, Француз, Швеђанин, Холанђанин, Белгијанац, итд, могао безусловно да добије дозволу за рад у Британији, али ће јаз добити на значају уколико сваки странац буде морао прво да испуни строге критеријуме за добијање радне дозволе.

Уколико би у будућности ФА, као ипак врховна фудбалска власт на Острву, пооштрила критеријуме за потписивање уговора са премијерлигашима, тада би последице могле да буду значајне.

Подсећамо, према садашњим прописима, само би стандардни репрезентативци имали какве-такве шансе да буду "одобрени", као и мали број "вундеркиндова" са завидним успесима у млађим категоријама, што је иначе зимус помогло Марку Грујићу да проше "сито и решето" и оствари трансфер из Црвене звезде у Ливерпул, без сениорског наступа за Србију, али са свеже освојеном титулом првака света на Новом Зеланду.

Подсећамо на важан детаљ с почетка текста, да ће Британија у случају изласка из ЕУ свакако одржати серију преговора са сваком чланицом Уније и одлучити какве ће односе имати у будућности.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар