Analiza: Brexit i evropski fudbal - šta ako...?!

Ukoliko se Britanci 23. juna izjasne za izlazak iz Evropske unije, to će uticati i na fudbal. Evo i kako...

Fudbal 21.06.2016 | 23:15
Analiza: Brexit i evropski fudbal - šta ako...?!
Britanci će se u četvrtak, 23. juna, na referendumu popularno nazvanom Brexit izjasniti za ili protiv Evropske unije, a ukoliko bude izglasan izlazak dogodiće se i određene promene na fudbalskoj mapi Evrope.

Ne epohalne, ali ne i neznačajne.

Jedan od postulata Evropske unije je sloboda kretanja, samim tim i zapošljavanja, za sve njene građane, tako da "zloglasni" uslovi za dobijanje radne dozvole u Velikoj Britaniji nisu pogađali fudbalere iz EU, za razliku od igrača iz ostalih krajeva sveta, koji su morali da imaju perfektan CV, "čistu" prošlost i da su pritom, recimo, odigrali 75 odsto utakmica za nacionalni tim u periodu od dve godine uoči apliciranja.

Iako su Britanci povremeno, isključivo mladim i talentovanim fudbalerima, "gledali kroz prste" kada je dodeljivanje radne dozvole u pitanju, nije mali broj igrača odbijen po ovom pitanju.

Uz podsećanje da će potencijalno rastajanje EU i VB trajati dve do četiri godine, i da će u tom periodu Britanci morati da poštuju zakone EU, ne i da učestvuju u njihovom izglašavanju, treba napomenuti da istinske fudbalske zvezde ne bi trebalo da brinu oko dobijanja radne dozvole, bilo da dolaze iz Evropske unije ili drugih delova sveta.

Britanci će pregovarati sa svakom članicom EU o bilateralnim odnosima i zadržati određene sporazume i pravila sa pojedinim evropskim državama, tako da će velike zvezde evropskog fudbala i dalje biti rado viđene u Premijer ligi.

Isto se odnosi i na Bosmanovo pravilo, jer analitičari najavljuju da ono neće biti ukinuto na Ostrvu, ukoliko dođe do razlaza.

Kako u Engleskoj trenutno igraju velike zvezde iz kontinentalnog dela Evrope, pa i EU, ali i mnogi manje poznati igrači u nižim ligama, pretpostavka je da Brexit na njih neće uticati dok im traju aktuelni ugovori, a da bi radna dozvola mogla da bude uzeta u obzir tek nakon završetka procesa razdvajanja i, ujedno, isteka važećih ugovora.

Zapravo razlaz i ukidanje poglavlja 19, koje se tiče socijalne politike i zapošljavanja, moglo bi da ima negativan efekat za engleske klubove u poređenju sa konkurencijom iz zemalja koje ostaju u Evropskoj uniji.

Ukidanje slobode kretanja zaustaviće brojne "latino" fudbalere sa dvojim državljanstvima, na osnovu porekla koje vuku iz zemalja Evropske unije, da bez problema dobijaju radne dozvole. To je do sada bio slučaj sa Argentincima, Brazilcima, Kolumbijcima i ostalim fudbalerima koji su na osnovu nemačkih, italijanskih, španskih, francuskih ili portugalskih korena, bezuslovno dobijali pravo na rad u Engleskoj.

To više neće biti slučaj i takvi fudbaleri, čiji uticaj na fudbalski poredak u Evropi nikako nije zanemarljiv, mahom će ostajati unutar granica EU.

Redak je primer da engleski fudbaleri igraju "preko", osim kada odrade karijeru pa odu da se "penzionišu" u Sjedinjenim Državama, tako da ne možemo da govorimo o tome da će igrači iz Britanije biti posebno pogođeni potencijalnim rastankom.

Da li će rastanak dovesti do promene uslova neophodnih za dobijanje radne dozvole u Ujedinjenom Kraljevstvu? Teško je pretpostaviti, ali od ranije postoji ozbiljan sukob između interesa Premijer lige, koja je pomerila granice potpisivanjem novog TV ugovora vrednog 5,1 milion funti s jedne i engleskih nacionalnih fudbalskih interesa sa druge strane.

Govorimo o koliziji između "najšire moguće baze talenata" za šta se zalaže Premijer liga i projekta nazvanog "razvoj engleskih fudbalera" koji primenjuje Fudbalska asocijacija.

Razlike između ova dva pristupa nisu bile toliko izražene u godinama kada je bilo koji Nemac, Italijan, Španac, Portugalac, Francuz, Šveđanin, Holanđanin, Belgijanac, itd, mogao bezuslovno da dobije dozvolu za rad u Britaniji, ali će jaz dobiti na značaju ukoliko svaki stranac bude morao prvo da ispuni stroge kriterijume za dobijanje radne dozvole.

Ukoliko bi u budućnosti FA, kao ipak vrhovna fudbalska vlast na Ostrvu, pooštrila kriterijume za potpisivanje ugovora sa premijerligašima, tada bi posledice mogle da budu značajne.

Podsećamo, prema sadašnjim propisima, samo bi standardni reprezentativci imali kakve-takve šanse da budu "odobreni", kao i mali broj "vunderkindova" sa zavidnim uspesima u mlađim kategorijama, što je inače zimus pomoglo Marku Grujiću da proše "sito i rešeto" i ostvari transfer iz Crvene zvezde u Liverpul, bez seniorskog nastupa za Srbiju, ali sa sveže osvojenom titulom prvaka sveta na Novom Zelandu.

Podsećamo na važan detalj s početka teksta, da će Britanija u slučaju izlaska iz EU svakako održati seriju pregovora sa svakom članicom Unije i odlučiti kakve će odnose imati u budućnosti.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar