Анализа: Леброн, Дурантула, Вејд, Дерозан... Пун аутобус слободних асова!

А пара никад више! Ко ће покупити оно најбоље? Велики број слободних кошаркаша наћи ће се на пијаци овог лета, што би могло да нам донесе највећу лудницу последњих година... У центру пажње Лејкерси, Бостон, Мајами, Њујорк...

Кошарка 23.06.2016 | 23:45
Анализа: Леброн, Дурантула, Вејд, Дерозан... Пун аутобус слободних асова!
Ако сте мислили да је у НБА лиги сезона завршена после оног спектакла који су кошаркаши Кливленда и Голден Стејта приредили у оном незаборавном финалу - грдно сте се преварили. 

На папиру можда то изгледа тако, али иза кулиса припремају се велике ствари. Тачније, ствара се подлога за онај најинтересантнији део, уз битку за титулу - прелазни рок, који почиње 1. јула.

А лето пред нама доноси много непознатих детаљаи могло би да постане јако занимљиво. Јер „селери-кеп“, односно тимски буџет подиже се на огромних 90.000.000 долара. Тачније, готово 80.000.000 евра у нама ближој валути. То значи да ће клубови имати већу куповну моћ него икада раније. А играча има на претек, посебно оних највише класе који ће бити слободни у избору нове средине. Зато ће свима прва опција овог лета бити да на све могуће начине ангажују Кевина Дуранта.

Ударна игла Оклахоме налази се у прелазном периоду каријере, када већ полако улази у воде кошаркаша са богатим искуством. Зато ће се његови играчки квалитети, искуство и знање ценити још више. 

Али, и даље није јасно - за коју опцију ће се одлучити Кевин Дурант? Тренутно ужива у дражима слободног времена и спрема се за наредну сезону, а врло је могуће да ће исту дочекати у новом клубу. 

Теоретски, не постоји ниједан клуб који неће кренути у напад на Дурантулу и тако га учинити метом број 1. Али, реалност је другачија, пошто само одређен круг заинтересованих тимова могу да понуде оно што Дуранта највише привлачи – борба за шампионски прстен.

Јако мало фалило је Тандерима да ове године уђу у велико финале, али после још једног неуспелог покушаја постоји шанса да Оклахома изгуби једно велико име. У првом реду стоје Лос Анђелес Лејкерси и Мајами, који су спремили велики кеш за довођење бар једног бомбастичног појачања. Међутим, у обзир треба узети и Сан Антонио и Голден Стејт, који имају добро распоређене финансије.

Међутим, постоји и друга страна медаље која каже да би Дурант могао да направи идентичан иступ као и Леброн Џејмс пре две године, када је са Кливлендом парафирао уговор „1+1“. То значи да би Дурант могао да остане на истој адреси бар још једну сезону, што није искључено. Али, Оклахома ће онда имати још једну велику обавезу следећег лета, пошто ће тада уговор да истекне и Раселу Вестбруку.

Без сумње највеће име које ће се овог лета наћи на пијаци јесте Краљ лично – Леброн Џејмс. Њему је са освојеним шампионским прстеном истекао уговор са Кавалирсима, али и даље траје велико славље у Кливленду због прве титупле после 52 године.

Џејмс има ту слободу да кокетира са свим клубовима, да преговара и размишља о свим опцијама. Прва опција свакако је останак у родној земљи и клубу, посебно из разлога што нови владар НБА лиге има добру финанијску конструкцију и буџет који би могао да привуче нове звезде. Још ће боље бити ако се клуб реши Кевина Лава, који није имао баш најбољу сезону у Кавсима и његова будућност и даље је неизвесна.

За све оне клубове који не буду те среће да потпишу два највећа имена ту је још цео сет квалитетних играча који би могли да буду и те како интересантни. Ако тражите модерног дугајлију ту је Ал Хорфорд, ако вам треба интелигентни организатор игре, прави човек јеМајк Конли.

Двајт Хауард и Хасан Вајтсајд су људи за јак рекет, док Никола Батум, Кент Базмор иЧендлер Парсонс могу да дају тимовима на разноврсности у нападачком пољу. Демар Дерозан ће бити потребан онима којима недостају поени, Ал Џеферсон има велико искуство, док је Двејн Вејд опција коју нико не сме да пропусти. Неки ће можда размишљати о Рајану Андерсону, а остали о скакачком чудовишту Андреу Драмонду, или можда Харисону Барнсу или Бредлију Билу.

Очекујте да ће можда и најактивнији клуб на тржишту бити Лос Анђелес Лејкерси. После одласка непоновљивог Кобија Брајанта створили су се практично сви услови за стварање моћног тима. Језерџије имају право на избор другог пика на предстојећем Драфту (23. јун), а као прва опција наводно се помиње Демар Дерозан. Наравно, уз Џејмса иДуранта које сви желе.

Бостон се такође налази на великој раскрсници. Чињеница је да Келти у свом рукаву ове године имају прегршт пикова на Драфту, али питање је за какву филозофију ће се клуб одлучити. Да ли ће се наставити са изградњом стабилног, младог тима, или ће се бацити велики новац на сто како би се довело звучно појачање.

Мајами такође има новац на располагању, а како је здравствено стање Криса Боша све чешће упитно, а будућност Горана Драгића и Двејна Вејда и даље магловита, клуб би могао да размисли о јачању редова.

На крају, видећемо и шта ће урадити Хјустон, са такође добрим буџетом. Али, сви који буду дошли у клуб мораће да схвате да се све и даље врти око једног имена – Џејмса Хардена.

Без сумње, ово би могло да буде једно паклено лето и на кошаркашкој пијаци, пошто сви наводи са фудбалске дају јасну слику.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар