Analiza: Lebron, Durantula, Vejd, Derozan... Pun autobus slobodnih asova!

A para nikad više! Ko će pokupiti ono najbolje? Veliki broj slobodnih košarkaša naći će se na pijaci ovog leta, što bi moglo da nam donese najveću ludnicu poslednjih godina... U centru pažnje Lejkersi, Boston, Majami, Njujork...

Košarka 23.06.2016 | 23:45
Analiza: Lebron, Durantula, Vejd, Derozan... Pun autobus slobodnih asova!
Ako ste mislili da je u NBA ligi sezona završena posle onog spektakla koji su košarkaši Klivlenda i Golden Stejta priredili u onom nezaboravnom finalu - grdno ste se prevarili. 

Na papiru možda to izgleda tako, ali iza kulisa pripremaju se velike stvari. Tačnije, stvara se podloga za onaj najinteresantniji deo, uz bitku za titulu - prelazni rok, koji počinje 1. jula.

A leto pred nama donosi mnogo nepoznatih detaljai moglo bi da postane jako zanimljivo. Jer „seleri-kep“, odnosno timski budžet podiže se na ogromnih 90.000.000 dolara. Tačnije, gotovo 80.000.000 evra u nama bližoj valuti. To znači da će klubovi imati veću kupovnu moć nego ikada ranije. A igrača ima na pretek, posebno onih najviše klase koji će biti slobodni u izboru nove sredine. Zato će svima prva opcija ovog leta biti da na sve moguće načine angažuju Kevina Duranta.

Udarna igla Oklahome nalazi se u prelaznom periodu karijere, kada već polako ulazi u vode košarkaša sa bogatim iskustvom. Zato će se njegovi igrački kvaliteti, iskustvo i znanje ceniti još više. 

Ali, i dalje nije jasno - za koju opciju će se odlučiti Kevin Durant? Trenutno uživa u dražima slobodnog vremena i sprema se za narednu sezonu, a vrlo je moguće da će istu dočekati u novom klubu. 

Teoretski, ne postoji nijedan klub koji neće krenuti u napad na Durantulu i tako ga učiniti metom broj 1. Ali, realnost je drugačija, pošto samo određen krug zainteresovanih timova mogu da ponude ono što Duranta najviše privlači – borba za šampionski prsten.

Jako malo falilo je Tanderima da ove godine uđu u veliko finale, ali posle još jednog neuspelog pokušaja postoji šansa da Oklahoma izgubi jedno veliko ime. U prvom redu stoje Los Anđeles Lejkersi i Majami, koji su spremili veliki keš za dovođenje bar jednog bombastičnog pojačanja. Međutim, u obzir treba uzeti i San Antonio i Golden Stejt, koji imaju dobro raspoređene finansije.

Međutim, postoji i druga strana medalje koja kaže da bi Durant mogao da napravi identičan istup kao i Lebron Džejms pre dve godine, kada je sa Klivlendom parafirao ugovor „1+1“. To znači da bi Durant mogao da ostane na istoj adresi bar još jednu sezonu, što nije isključeno. Ali, Oklahoma će onda imati još jednu veliku obavezu sledećeg leta, pošto će tada ugovor da istekne i Raselu Vestbruku.

Bez sumnje najveće ime koje će se ovog leta naći na pijaci jeste Kralj lično – Lebron Džejms. Njemu je sa osvojenim šampionskim prstenom istekao ugovor sa Kavalirsima, ali i dalje traje veliko slavlje u Klivlendu zbog prve tituple posle 52 godine.

Džejms ima tu slobodu da koketira sa svim klubovima, da pregovara i razmišlja o svim opcijama. Prva opcija svakako je ostanak u rodnoj zemlji i klubu, posebno iz razloga što novi vladar NBA lige ima dobru finanijsku konstrukciju i budžet koji bi mogao da privuče nove zvezde. Još će bolje biti ako se klub reši Kevina Lava, koji nije imao baš najbolju sezonu u Kavsima i njegova budućnost i dalje je neizvesna.

Za sve one klubove koji ne budu te sreće da potpišu dva najveća imena tu je još ceo set kvalitetnih igrača koji bi mogli da budu i te kako interesantni. Ako tražite modernog dugajliju tu je Al Horford, ako vam treba inteligentni organizator igre, pravi čovek jeMajk Konli.

Dvajt Hauard i Hasan Vajtsajd su ljudi za jak reket, dok Nikola Batum, Kent Bazmor iČendler Parsons mogu da daju timovima na raznovrsnosti u napadačkom polju. Demar Derozan će biti potreban onima kojima nedostaju poeni, Al Džeferson ima veliko iskustvo, dok je Dvejn Vejd opcija koju niko ne sme da propusti. Neki će možda razmišljati o Rajanu Andersonu, a ostali o skakačkom čudovištu Andreu Dramondu, ili možda Harisonu Barnsu ili Bredliju Bilu.

Očekujte da će možda i najaktivniji klub na tržištu biti Los Anđeles Lejkersi. Posle odlaska neponovljivog Kobija Brajanta stvorili su se praktično svi uslovi za stvaranje moćnog tima. Jezerdžije imaju pravo na izbor drugog pika na predstojećem Draftu (23. jun), a kao prva opcija navodno se pominje Demar Derozan. Naravno, uz Džejmsa iDuranta koje svi žele.

Boston se takođe nalazi na velikoj raskrsnici. Činjenica je da Kelti u svom rukavu ove godine imaju pregršt pikova na Draftu, ali pitanje je za kakvu filozofiju će se klub odlučiti. Da li će se nastaviti sa izgradnjom stabilnog, mladog tima, ili će se baciti veliki novac na sto kako bi se dovelo zvučno pojačanje.

Majami takođe ima novac na raspolaganju, a kako je zdravstveno stanje Krisa Boša sve češće upitno, a budućnost Gorana Dragića i Dvejna Vejda i dalje maglovita, klub bi mogao da razmisli o jačanju redova.

Na kraju, videćemo i šta će uraditi Hjuston, sa takođe dobrim budžetom. Ali, svi koji budu došli u klub moraće da shvate da se sve i dalje vrti oko jednog imena – Džejmsa Hardena.

Bez sumnje, ovo bi moglo da bude jedno pakleno leto i na košarkaškoj pijaci, pošto svi navodi sa fudbalske daju jasnu sliku.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar