Анализа: Почеле "Новакове три седмице у Лондону"...!

Где спава, како проводи време, како иде на тренинге, где се разоноди, ко му прави друштво, зашто не хотел, колико кошта изнајмљивање виле, какав скор има, ко је фаворит...?!

Тенис 24.06.2016 | 00:00
Анализа: Почеле "Новакове три седмице у Лондону"...!
Троструки освајач Вимблдона и актуелни шампион сва четири грен слема, трећи пут најбољи спортиста света у избору "Лауреуса" и човек који у последњих пет година има скор 32-2 на "Алл Енгланд Лаwн Теннис анд Цроqует Цлубу", Новак Ђоковић, започео је у недељу, 19. јуна, свој уобичајени тронедељни боравак у Вимблдону.

Надамо се да ће се и ове године одјавити из изнајмљене виле на пет минута од тениског центра тек у понедељак, 11. јула, наравно с пехаром у рукама.

Уколико то успе, Србин ће постати тек четврти тенисер у Опен ери са три узастопна тријумфа на Вимблдону, што је за сада успело само седмоструким првацима Роџеру Федереру и Питу Сампрасу, односно петоструком освајачу Бјорну Боргу. Уједно, Ђоковић би се новим тријумфом на 130 година старом такмичењу пробио на четврто место вечне листе, испред свог тренера Бориса Бекера и Џона Мекинроа, који би остали са по три титуле у својим трофејним витринама.

Тежећи том циљу светски "Број 1" ни ове године није мењао ништа уочи старта најстаријег и најпрестижнијег тениског турнира на свету.

Није играо званичне мечеве у периоду од Ролан Гароса до Вимблдона (с тим да је ове године стигао у Лондон као париски краљ шљаке), већ је само тренирао на трави. У прошлости његова појављивања на Квинсу нису имала позитиван ефекат на вимблдонске походе.

"Суви" тренинг показао се као најбоље решење, па је тако било и ове године.

Већ дуго, попут свих врхунских тенисера и тенисерки, а тај тренд започет је 90-их када су Лондон запоселе енормне саобраћајне гужве, одлучио се за изнајмљивање куће у близини терена, а ни ове године није мењао "газдарицу", у чијој вили и дворишту у које се враћа већ неколико година заредом има све услове за миран одмор и разоноду.

Није мењао ни тим људи који с њим долази у престоницу Енглеске и Велике Британије, с њим ће боравити комплетан стручни штаб, али и породица, па и кућни љубимци.

Једноставно, Ђоковић је током свих ових година, схватио шта је све потребно, или боље рећи неопходно, да би се освојио турнир попут Вимблдона и у међувремену за њега се све то претворило у рутину, с тим да је он ипак остао мало другачији од конкуренције, па је могуће видети га како се вимблдонским зеленим улицама вози бициклом на тренинг или шета оближњим парком, као да ту одувек живи и ради негде у близини.

Не само бициклом, Ђоковић се опуштено вози и метроом, односно "тјубом", ако сте у Енглеској.

Вимблдон, један од отменијих и мирнијих крајева Лондона, заправо је велики парк, препун зеленила, тако да је свим тенисерима и тенисеркама који то себи могу да пруиште, навика да изнајмљују виле у близини терена, уместо да одседају у такође луксузним хотелима, али у центру Лондона, одакле вам је некад потребно и 45 минута вожње до тренинга или самог меча.

Манија рентирања вила почела је 90-их, а једна од првих која је одлучила да тако себи олакша боравак у Лондону је Кончита Мартинез, којој је приликом одласка на један од тренинга било потребно сат времена вожње, због чега се већ наредног дана одјавила из хотела и уселила у оближњу вилу.

Данас, тенисери и тенисерке из врха АТП и WТА листе плаћају од пет до 20 хиљада фунти недељно за мање или више луксузне куће у том делу града, а једна од "газдарица", чија вила је увек у центру пажње у ово доба године, има у ходнику слике са 14 различитих шампиона и шампионки из прошлости.

Најдаље је одлазио Федерер, који је изнајмљивао две виле, једну за свој стручни штаб, и себе, а другу, недалеко одатле, за супругу Мирку и дечицу.

Како Новак проводи време током три недеље у Енглеској? Ако није "на послу", углавном се одмара у великој башти, која се налази иза куће, где се увече окупи његова породица, стручни штаб, али и пријатељи међу тенисерима, послужи се вечера, понекад се све претвори и у свирку. Новак слободан дан повремено искористи и да одигра партију голфа, такође у оближњим теренима, а није реткост и да га видите за столом у неком од ресторана "у крају".

Но, када стигне у Лондон, као и у Париз, Њујорк, Мелбурн или неку другу тениску "престоницу", Ђоковић има и друге активности, попут обавеза према спонзорима, што га је сачекало и на почетку ове недеље.

Играчи, углавном, избегавају вимблдонску мензу, која није баш по њиховом укусу и где је мени сваки дан идентичан – слатки пасуљ, кромпирићи, риба, пица, салате, две-три врсте меса и слабо шта преко тога.

Од раније знате каквој се ригорозној дијети подвргао најбољи српски спортиста када је на лето 2010. године сазнао да није толерантан на глутен и да му је он у почетку каријере правио великих проблема, тако да је припрема хране код куће такође један од важних фактора током исцрпљујућих борби на вимблдонској трави, која се традиционално "шиша" на осам милиметара.

Полуфинале Вимблдона био је Ђоковићев "плафон" све до незаборавне 2011. године када је постао "Број 1" победом у полуфиналу над Жоом-Вилфредом Цонгом, а онда наредног дана у великом финалу победио "архи-непријатеља" Федерера и први пут "грицнуо" траву на "Централном стадиону".

Наредне године изгубио је од Федерера у полуфиналу, а онда играо три финала узастопно – 2013. поражен је од Ендија Мареја, а претходне две године побеђивао Федерера за другу и трећу титулу.

Вимблдон је толико велики и важан да би се тенисери "тукли" за титулу и да је наградни фонд једнак нули, али далеко од тога да се успеси тамо не наплаћују – након што су организатори ове сезоне подигли наградни фонд за 6,4 одсто у односу на 2015. годину, дошло се до цифре од 28,1 милиона фунти укупно, што износи 36,5 милиона евра.

Титуле у обе сингл конкуренције награђују се са два милиона фунти, финале са милион, полуфинале са пола милиона, четвртфинале са 250.000, осмина финала са 130, треће коло са 80, друго са 50 и прво са 30 хиљада фунти. Дакле, изборите ли пласман у главни жреб трећег грен слема у сезони, већ сте зарадили 39.000 евра, међутим...

Од тога треба одбити порез, који за тенисере из иностранства није увек исти, већ зависи од броја дана који спортиста проведе на територији Британије тренирајући и такмичећи се, па је готово немогуће израчунати тачно колико награде освојене на Вимблдону тенисери "остављају" у тој земљи.

У сваком случају, Ђоковић је у Енглеску дошао као први тенисер који је само од награда на турнирима зарадио више од 100 милиона долара бруто.

Док се труди да стигне прво Борга, а потом и Федерера и Сампраса, Ђоковић ће знатно опуштеније започети двонедељне борбе на трави, свестан да ове сезоне успех на Вимблдону неће представљати искупљење за још један неуспех на Ролан Гаросу, напротив!

У којој мери га сматрају за фаворита, говори и податак да британске кладионице тријумф Београђанина "цене" на свега 1,73, други фаворит је Мареј на којег је квота округло 3, а осма Федерерова титула цени се на 12! Следе Милош Раонић са квотом 14 и Ник Кирјос са 25.

Да ли ћете често видети првог фаворита како бициклом долази на тренинг? Не баш...

Иначе, у уторак су објављени носиоци у обе конкуренције, а то је занимљив датум с обзиром на то да Вимблдон не гледа само пласман на АТП листи, већ га комбинује са резултатима на трави у претходном периоду. Након што се пројектовани четврти носилац, Рафаел Надал, повукао због повреде зглоба леве шаке, број 4 биће дописан испред Стена Вавринке, док су прве три позиције закуцане за Ђоковића, Мареја и Федерера.

Највећа разлика приметна је код Ришара Гаскеа који је седми носилац, а десети на АТП листи, као и Марина Чилића, који је девети носилац, а 13. на листи и Ника Кирјоса, који је 16. носилац, а 20. на свету.

Жреб је у понедељак у 11 часова по нашем времену, а међу носиоцима наћи ће се и Виктор Троицки, који је 25. Заштита ренкинга омогућила је 414. тенисеру света, Јанку Типсаревићу, да избегне квалификације и нађе се у главном жребу. Да појаснимо, када тенисер доживи тешку повреду у тренутку када се налази у врху АТП листе и због паузе испадне из првих 1.000, добија ограничен број наступа на турнирима где аутоматски "упада" у главни жреб, без обзира на то у којој мери је поправио позицију у међувремену.

Новакових последњих 5 година на Вимблдону2011, титула: Ђоковић - Надал 6:4, 6:1, 1:6, 6:3, скор 7-0

2012, полуфинале: Ђоковић - Федерер 3:6, 6:3, 4:6, 3:6, скор 5-1

2013, финале: Ђоковић - Мареј 4:6, 5:7, 4:6, скор 6-1

2014, титула: Ђоковић - Федерер 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4, скор 7-0

2015, титула: Ђоковић - Федерер 7:6, 6:7, 6:4, 6:3, скор 7-0

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар