Analiza: Počele "Novakove tri sedmice u Londonu"...!

Gde spava, kako provodi vreme, kako ide na treninge, gde se razonodi, ko mu pravi društvo, zašto ne hotel, koliko košta iznajmljivanje vile, kakav skor ima, ko je favorit...?!

Tenis 24.06.2016 | 00:00
Analiza: Počele "Novakove tri sedmice u Londonu"...!
Trostruki osvajač Vimbldona i aktuelni šampion sva četiri gren slema, treći put najbolji sportista sveta u izboru "Laureusa" i čovek koji u poslednjih pet godina ima skor 32-2 na "All England Lawn Tennis and Croquet Clubu", Novak Đoković, započeo je u nedelju, 19. juna, svoj uobičajeni tronedeljni boravak u Vimbldonu.

Nadamo se da će se i ove godine odjaviti iz iznajmljene vile na pet minuta od teniskog centra tek u ponedeljak, 11. jula, naravno s peharom u rukama.

Ukoliko to uspe, Srbin će postati tek četvrti teniser u Open eri sa tri uzastopna trijumfa na Vimbldonu, što je za sada uspelo samo sedmostrukim prvacima Rodžeru Federeru i Pitu Samprasu, odnosno petostrukom osvajaču Bjornu Borgu. Ujedno, Đoković bi se novim trijumfom na 130 godina starom takmičenju probio na četvrto mesto večne liste, ispred svog trenera Borisa Bekera i Džona Mekinroa, koji bi ostali sa po tri titule u svojim trofejnim vitrinama.

Težeći tom cilju svetski "Broj 1" ni ove godine nije menjao ništa uoči starta najstarijeg i najprestižnijeg teniskog turnira na svetu.

Nije igrao zvanične mečeve u periodu od Rolan Garosa do Vimbldona (s tim da je ove godine stigao u London kao pariski kralj šljake), već je samo trenirao na travi. U prošlosti njegova pojavljivanja na Kvinsu nisu imala pozitivan efekat na vimbldonske pohode.

"Suvi" trening pokazao se kao najbolje rešenje, pa je tako bilo i ove godine.

Već dugo, poput svih vrhunskih tenisera i teniserki, a taj trend započet je 90-ih kada su London zaposele enormne saobraćajne gužve, odlučio se za iznajmljivanje kuće u blizini terena, a ni ove godine nije menjao "gazdaricu", u čijoj vili i dvorištu u koje se vraća već nekoliko godina zaredom ima sve uslove za miran odmor i razonodu.

Nije menjao ni tim ljudi koji s njim dolazi u prestonicu Engleske i Velike Britanije, s njim će boraviti kompletan stručni štab, ali i porodica, pa i kućni ljubimci.

Jednostavno, Đoković je tokom svih ovih godina, shvatio šta je sve potrebno, ili bolje reći neophodno, da bi se osvojio turnir poput Vimbldona i u međuvremenu za njega se sve to pretvorilo u rutinu, s tim da je on ipak ostao malo drugačiji od konkurencije, pa je moguće videti ga kako se vimbldonskim zelenim ulicama vozi biciklom na trening ili šeta obližnjim parkom, kao da tu oduvek živi i radi negde u blizini.

Ne samo biciklom, Đoković se opušteno vozi i metroom, odnosno "tjubom", ako ste u Engleskoj.

Vimbldon, jedan od otmenijih i mirnijih krajeva Londona, zapravo je veliki park, prepun zelenila, tako da je svim teniserima i teniserkama koji to sebi mogu da pruište, navika da iznajmljuju vile u blizini terena, umesto da odsedaju u takođe luksuznim hotelima, ali u centru Londona, odakle vam je nekad potrebno i 45 minuta vožnje do treninga ili samog meča.

Manija rentiranja vila počela je 90-ih, a jedna od prvih koja je odlučila da tako sebi olakša boravak u Londonu je Končita Martinez, kojoj je prilikom odlaska na jedan od treninga bilo potrebno sat vremena vožnje, zbog čega se već narednog dana odjavila iz hotela i uselila u obližnju vilu.

Danas, teniseri i teniserke iz vrha ATP i WTA liste plaćaju od pet do 20 hiljada funti nedeljno za manje ili više luksuzne kuće u tom delu grada, a jedna od "gazdarica", čija vila je uvek u centru pažnje u ovo doba godine, ima u hodniku slike sa 14 različitih šampiona i šampionki iz prošlosti.

Najdalje je odlazio Federer, koji je iznajmljivao dve vile, jednu za svoj stručni štab, i sebe, a drugu, nedaleko odatle, za suprugu Mirku i dečicu.

Kako Novak provodi vreme tokom tri nedelje u Engleskoj? Ako nije "na poslu", uglavnom se odmara u velikoj bašti, koja se nalazi iza kuće, gde se uveče okupi njegova porodica, stručni štab, ali i prijatelji među teniserima, posluži se večera, ponekad se sve pretvori i u svirku. Novak slobodan dan povremeno iskoristi i da odigra partiju golfa, takođe u obližnjim terenima, a nije retkost i da ga vidite za stolom u nekom od restorana "u kraju".

No, kada stigne u London, kao i u Pariz, Njujork, Melburn ili neku drugu tenisku "prestonicu", Đoković ima i druge aktivnosti, poput obaveza prema sponzorima, što ga je sačekalo i na početku ove nedelje.

Igrači, uglavnom, izbegavaju vimbldonsku menzu, koja nije baš po njihovom ukusu i gde je meni svaki dan identičan – slatki pasulj, krompirići, riba, pica, salate, dve-tri vrste mesa i slabo šta preko toga.

Od ranije znate kakvoj se rigoroznoj dijeti podvrgao najbolji srpski sportista kada je na leto 2010. godine saznao da nije tolerantan na gluten i da mu je on u početku karijere pravio velikih problema, tako da je priprema hrane kod kuće takođe jedan od važnih faktora tokom iscrpljujućih borbi na vimbldonskoj travi, koja se tradicionalno "šiša" na osam milimetara.

Polufinale Vimbldona bio je Đokovićev "plafon" sve do nezaboravne 2011. godine kada je postao "Broj 1" pobedom u polufinalu nad Žoom-Vilfredom Congom, a onda narednog dana u velikom finalu pobedio "arhi-neprijatelja" Federera i prvi put "gricnuo" travu na "Centralnom stadionu".

Naredne godine izgubio je od Federera u polufinalu, a onda igrao tri finala uzastopno – 2013. poražen je od Endija Mareja, a prethodne dve godine pobeđivao Federera za drugu i treću titulu.

Vimbldon je toliko veliki i važan da bi se teniseri "tukli" za titulu i da je nagradni fond jednak nuli, ali daleko od toga da se uspesi tamo ne naplaćuju – nakon što su organizatori ove sezone podigli nagradni fond za 6,4 odsto u odnosu na 2015. godinu, došlo se do cifre od 28,1 miliona funti ukupno, što iznosi 36,5 miliona evra.

Titule u obe singl konkurencije nagrađuju se sa dva miliona funti, finale sa milion, polufinale sa pola miliona, četvrtfinale sa 250.000, osmina finala sa 130, treće kolo sa 80, drugo sa 50 i prvo sa 30 hiljada funti. Dakle, izborite li plasman u glavni žreb trećeg gren slema u sezoni, već ste zaradili 39.000 evra, međutim...

Od toga treba odbiti porez, koji za tenisere iz inostranstva nije uvek isti, već zavisi od broja dana koji sportista provede na teritoriji Britanije trenirajući i takmičeći se, pa je gotovo nemoguće izračunati tačno koliko nagrade osvojene na Vimbldonu teniseri "ostavljaju" u toj zemlji.

U svakom slučaju, Đoković je u Englesku došao kao prvi teniser koji je samo od nagrada na turnirima zaradio više od 100 miliona dolara bruto.

Dok se trudi da stigne prvo Borga, a potom i Federera i Samprasa, Đoković će znatno opuštenije započeti dvonedeljne borbe na travi, svestan da ove sezone uspeh na Vimbldonu neće predstavljati iskupljenje za još jedan neuspeh na Rolan Garosu, naprotiv!

U kojoj meri ga smatraju za favorita, govori i podatak da britanske kladionice trijumf Beograđanina "cene" na svega 1,73, drugi favorit je Marej na kojeg je kvota okruglo 3, a osma Federerova titula ceni se na 12! Slede Miloš Raonić sa kvotom 14 i Nik Kirjos sa 25.

Da li ćete često videti prvog favorita kako biciklom dolazi na trening? Ne baš...

Inače, u utorak su objavljeni nosioci u obe konkurencije, a to je zanimljiv datum s obzirom na to da Vimbldon ne gleda samo plasman na ATP listi, već ga kombinuje sa rezultatima na travi u prethodnom periodu. Nakon što se projektovani četvrti nosilac, Rafael Nadal, povukao zbog povrede zgloba leve šake, broj 4 biće dopisan ispred Stena Vavrinke, dok su prve tri pozicije zakucane za Đokovića, Mareja i Federera.

Najveća razlika primetna je kod Rišara Gaskea koji je sedmi nosilac, a deseti na ATP listi, kao i Marina Čilića, koji je deveti nosilac, a 13. na listi i Nika Kirjosa, koji je 16. nosilac, a 20. na svetu.

Žreb je u ponedeljak u 11 časova po našem vremenu, a među nosiocima naći će se i Viktor Troicki, koji je 25. Zaštita renkinga omogućila je 414. teniseru sveta, Janku Tipsareviću, da izbegne kvalifikacije i nađe se u glavnom žrebu. Da pojasnimo, kada teniser doživi tešku povredu u trenutku kada se nalazi u vrhu ATP liste i zbog pauze ispadne iz prvih 1.000, dobija ograničen broj nastupa na turnirima gde automatski "upada" u glavni žreb, bez obzira na to u kojoj meri je popravio poziciju u međuvremenu.

Novakovih poslednjih 5 godina na Vimbldonu2011, titula: Đoković - Nadal 6:4, 6:1, 1:6, 6:3, skor 7-0

2012, polufinale: Đoković - Federer 3:6, 6:3, 4:6, 3:6, skor 5-1

2013, finale: Đoković - Marej 4:6, 5:7, 4:6, skor 6-1

2014, titula: Đoković - Federer 6:7, 6:4, 7:6, 5:7, 6:4, skor 7-0

2015, titula: Đoković - Federer 7:6, 6:7, 6:4, 6:3, skor 7-0

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar