Анализа: Која је тајна успјеха селекције Велса?!

Шта се деси кад породица постане део тактике? Фудбал на ЕУРО2016 баш и није задовољио апетите љубитеља лоптања. Квантитет није донео и квалитет, само још веће сливање новца у лихварске џепове УЕФА, чак се ни по именима најјаче репрезентације нису прославиле у већем делу групне фазе. Ипак, тешко је да се не изазову симпатије кад северњачка гордост Исланђана наљути надобудног Роналда, кад се 40-годишњи Габор Кираљи у чувеној сивој тренерци баца као тинејџер, или када Велшани на трибинама плачу у неверици јер су иза себе оставили Енглезе, Словаке и Русе, све тимове које су до сада на великим турнирима гледали на ТВ-у.

Фудбал 24.06.2016 | 11:00
Анализа: Која је тајна успјеха селекције Велса?!
После лекције Русима са 3:0, у којој је било евидентно да тим са само једном истинском звездом и великим бројем радника може идеално да функционише, за разлику од Португала, било је јасно и шта уме да мотивише екипу додатно. Након последњег судијског звиждука, у загрљај играчима нису полетели момци са клупе и стручни штаб, већ клинци.

Прве честитке за гол Нил Тејлор је дочекао од својих малишана, и Џејмс Колинс је са децом обишао победнички круг и поздравио навијаче у Тулузу, било је времена и за нове играрије на терену. Селектор Крис Колман је још у марту најавио да у групној фази неће бити места за супруге, децу и остале чланове породице у хотелу, али је успео да направи савршен баланс.

Штавише, правила су важила и за његову супругу, новинарку Скај спортса Шарлот, а најавио је да ће од групе до нокаут фазе имати све време овог света да буду са најдражима. Био је то довољан мотив тиму.

„Морали смо да будемо сигурни да желимо да учинимо Велс поносним. Да бисмо то урадили, морамо да се спремимо адекватно. Када дођеш у хотел, ти си део тима, то је све. То је мала жртва“, поручио је Колмен, који је на отварању против Словачке напунио 46 година.

„Мој рођендан се није догодио и нисам размишљао о било чему другом осим о утакмици“, била је одлука Колмена, који је ипак направио велико породично изненађење екипи пре утакмице са Словачком.

Уместо да одржи устаљене мотивационе говоре, решио је да са стручним штабом направио специјалну видео поруку од родитеља, девојака, супруга, браће, сестара или деце својих пулена, који су инспирисали екипу да крене у јуриш на тријумф (2:1).

„Једна од веома посебних ствари коју смо доживели, састанак пре утакмице је био веома емотиван, погодио нас је право у срце. Такве ствари заиста помажу. Момци који имају децу често мисле о њима, лепо је видети и како су мама и тата поносни на тебе. Била је то сјајна идеја. Мој тата је искочио изненада и било ја мало и смеха, али заиста посебан тренутак за све нас“, рекао је везиста Велшана Џони Вилијамс.

Могло би се рећи и да Велс има два репрезентативна кампа, јер су у једном хотелу заједно сви чланови породица. Дошли су заједно да подрже екипу, а пре сусрета за Енглеском, хит на интернету постало је њихово јединствено певање химне, које су видели и играчи.

Обећано - учињено. Колмену је екипа умела да узврати на терену на малим знаковима пажње. Учинили су већ Велс поносним, имаће прилику да наставе у истом ритму, 25. јуна ће играти против трећег тима из групе А, Ц или Д.

Судећи по детаљима из Тулуза, заиста имају за кога да играју.

Извор: блиц.рс

Коментари / 0

Оставите коментар