Analiza: Koja je tajna uspjeha selekcije Velsa?!

Šta se desi kad porodica postane deo taktike? Fudbal na EURO2016 baš i nije zadovoljio apetite ljubitelja loptanja. Kvantitet nije doneo i kvalitet, samo još veće slivanje novca u lihvarske džepove UEFA, čak se ni po imenima najjače reprezentacije nisu proslavile u većem delu grupne faze. Ipak, teško je da se ne izazovu simpatije kad severnjačka gordost Islanđana naljuti nadobudnog Ronalda, kad se 40-godišnji Gabor Kiralji u čuvenoj sivoj trenerci baca kao tinejdžer, ili kada Velšani na tribinama plaču u neverici jer su iza sebe ostavili Engleze, Slovake i Ruse, sve timove koje su do sada na velikim turnirima gledali na TV-u.

Fudbal 24.06.2016 | 11:00
Analiza: Koja je tajna uspjeha selekcije Velsa?!
Posle lekcije Rusima sa 3:0, u kojoj je bilo evidentno da tim sa samo jednom istinskom zvezdom i velikim brojem radnika može idealno da funkcioniše, za razliku od Portugala, bilo je jasno i šta ume da motiviše ekipu dodatno. Nakon poslednjeg sudijskog zvižduka, u zagrljaj igračima nisu poleteli momci sa klupe i stručni štab, već klinci.

Prve čestitke za gol Nil Tejlor je dočekao od svojih mališana, i Džejms Kolins je sa decom obišao pobednički krug i pozdravio navijače u Tuluzu, bilo je vremena i za nove igrarije na terenu. Selektor Kris Kolman je još u martu najavio da u grupnoj fazi neće biti mesta za supruge, decu i ostale članove porodice u hotelu, ali je uspeo da napravi savršen balans.

Štaviše, pravila su važila i za njegovu suprugu, novinarku Skaj sportsa Šarlot, a najavio je da će od grupe do nokaut faze imati sve vreme ovog sveta da budu sa najdražima. Bio je to dovoljan motiv timu.

„Morali smo da budemo sigurni da želimo da učinimo Vels ponosnim. Da bismo to uradili, moramo da se spremimo adekvatno. Kada dođeš u hotel, ti si deo tima, to je sve. To je mala žrtva“, poručio je Kolmen, koji je na otvaranju protiv Slovačke napunio 46 godina.

„Moj rođendan se nije dogodio i nisam razmišljao o bilo čemu drugom osim o utakmici“, bila je odluka Kolmena, koji je ipak napravio veliko porodično iznenađenje ekipi pre utakmice sa Slovačkom.

Umesto da održi ustaljene motivacione govore, rešio je da sa stručnim štabom napravio specijalnu video poruku od roditelja, devojaka, supruga, braće, sestara ili dece svojih pulena, koji su inspirisali ekipu da krene u juriš na trijumf (2:1).

„Jedna od veoma posebnih stvari koju smo doživeli, sastanak pre utakmice je bio veoma emotivan, pogodio nas je pravo u srce. Takve stvari zaista pomažu. Momci koji imaju decu često misle o njima, lepo je videti i kako su mama i tata ponosni na tebe. Bila je to sjajna ideja. Moj tata je iskočio iznenada i bilo ja malo i smeha, ali zaista poseban trenutak za sve nas“, rekao je vezista Velšana Džoni Vilijams.

Moglo bi se reći i da Vels ima dva reprezentativna kampa, jer su u jednom hotelu zajedno svi članovi porodica. Došli su zajedno da podrže ekipu, a pre susreta za Engleskom, hit na internetu postalo je njihovo jedinstveno pevanje himne, koje su videli i igrači.

Obećano - učinjeno. Kolmenu je ekipa umela da uzvrati na terenu na malim znakovima pažnje. Učinili su već Vels ponosnim, imaće priliku da nastave u istom ritmu, 25. juna će igrati protiv trećeg tima iz grupe A, C ili D.

Sudeći po detaljima iz Tuluza, zaista imaju za koga da igraju.

Izvor: blic.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar