ЕУРО - најава: Шпанци и Хрвати ће се можда и договорити, али...

...навијачи и ХНС тешко да ће успети! Добар фудбал није прва тема уочи окршаја “посластице” трећег кола Групе Д. Потенцијални прекид утакмице у Бордоу изазива највећу пажњу. Победи или иди кући: Турска посластица сервирана Чесима! У Лансу директна борба за пласман у наредни круг!

Фудбал 21.06.2016 | 17:30
ЕУРО - најава: Шпанци и Хрвати ће се можда и договорити, али...
Уместо о сјајном фудбалу који играју и  очекиваном спектаклу у сусрету Хрватске са Шпанијом акценат је на рату између навијача и челника ХНС-а. Уместо да се радују представи у којој ће главне улоге играти два тима са убедљиво највише разлога за оптимизам на основу свега приказаног, Хрвати се брину због могућности да се Европи још једном представе као земља која не зна да се избори са хулиганима. Иако су они само део ширег проблема…

Хулигански пир усијаних глава и повреда Луке Модрића начели су атмосферу у хрватском тиму. Имали су победу против Чешке у џепу, али су прво повреда Модрића, а потом и прекид утакмице пореметили Хрвате и дали крила Чесима који су изједначили. И с тим бодом су Хрвати дошли на корак од пласмана у осмину финала, али тих последњих 15 минута меча су покварили утисак о екипи која је играла најбољи фудбал у прва два кола групне фазе.

У трећем колу их чека Шпанија које је после почетних “порођајних мука“ са Чешком, до врха напунила мрежу Турске. Фурија је играла други меч као у трансу, а одбрана опет није примила гол и све неодољиво подсећа на 2008. и 2010. када противници нису знали ни како изгледа лице Икера Касиљаса. С тим што је овога пута на голу Давид де Хеа мада би то могло да се промени у Бордоу.

И Шпанци, наиме, не би требало да наступе у истом саставу из прва два кола. Висенте дел Боске наводно је решио да одмори Де Хеу, али Хуанфрана, Серхија Рамоса, Алвара Моратуи Сеска Фабрегаса. Поред Касиљаса, очекује се да ће прилику добити Ектор Бељерин, Марк Бартра, Коке и Ариц Адуриц. Код Хрвата неће бити ни Марија Манџукића (одмениће га вероватно Никола Калинић), Иван Ракитић ће преузети обавезе Луке Модрића, Матео Ковачићће крпити позади са Миланом Бадељом…

Све те комбинаторике вероватно су изазвале и благи талас панике у Чешкој, јер ће се теоретичари завере сигурно присетити договора Немачке и Аустрије са Мундијала 1982. године, Шведске и Данске са ЕП-а 2004. Подела плена у сусрету Шпаније и Хрватске првима би гарантовао лидерску позицију, другима друго место мада би Ватренима можда било и боље да у осмину финала оду са трећег.

Само… Таман да се Шпанци и Хрвати договоре чини се да је немогуће пронаћи споразум на релацији ХНС - навијачи. И уочи ове утакмице, као и пред ону са Шведском, прича се о најезди хулигана који планирају да прекину меч како би отерали Давора Шукера и Здравка Мамића из ХНС.

Прекид би вероватно био начин да Хрватска испадне пре нокаут фазе Еура. Тачније, постоји и друга опција, али се чини мање вероватно. Потребно је "само" да…

1. Северна Ирска не изгуби од Немачке (уторак, 18.00)
2. Хрватска изгуби од Шпаније (уторак, 21.00)
3. Чешка победи Турску и заврши с бољом гол разликом од Хрватске (уторак, 21.00)
4. Португалија победи Мађарску (среда, 18.00)
5. Исланд и Аустрија не одиграју нерешено (среда, 18.00)
6. Ирска победи Италију и заврши с бољом гол разликом од Хрватске (среда, 21.00)

Мало вероватно…

ХРВАТСКА – ШПАНИЈА (21.00)

Стадион:  Атлантик, Бордо;
Капацитет: 42.115;
Судија: Бјорн Кујперс (Холандија)

Хрватска (4-2-3-1): Субашић - Срна, Ћорлука, Вида, Стринић - Бадељ, Ковачић - Брозовић, Ракитић, Перишић - Калинић.
Шпанија (4-3-3): Касиљас - Бељерин, Пике, Бартра, Алба - Бускетс, Коке, Инијеста - Давид Силва, Нолито, Адуриц.

ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ

ХРВАТСКА
Мађарска (Г)    1:1
Молдавија (Д)     1:0
Сан Марино (Д)  10:0
Турска (Н)           1:0
Чешка (Н)            2:2

ШПАНИЈА
БиХ (Н)  3:1
Ј. Кореја (Н)       6:1
Грузија (Д)          0:1
Чешка (Н)            1:0
Турска (Н)           3:0

МЕЂУСОБНИ СКОР
5              1              1              3              4:6

Победи или иди кући: Турска посластица сервирана Чесима! У Лансу директна борба за пласман у наредни круг!

Само победа долази у обзир у судару Турске и Чешке, ако себе виде у осмини финала европског шампионата. Чесима победа доноси сигуран пласман међу 16 најбољих, док Турцима чак ни победа не гарантује пролазак. Морају да добију више од један разлике и да им се поклопе још неки резултати како не би завршили као једна од две најгоре трећепласиране екипе. 

Фаворити су Чеси и треба очекивати њихов тријумф. Устали су из мртвих против Хрватске и тај бод им много значи пред одлучујући дуел са Турцима. Што у резултатском смислу, што на плану самопоуздања. Када играју као у другом полувремену против Хрватске, онда то већ личи на нешто. Показали су да строга дефанзива није једини избор, иако вечерас не могу да рачунају на Томаша Росицког, за која је ЕП готово због повреде.

Турцима не преостаје много нада. Били су очајни и против Хрватске и против Шпаније. Разочарали су у свим сегментима, а посебно су подбациле прве звезде Арда иЧалханоглу. Везиста Барселоне је чак ушао и у сукоб с навијачима и јавношћу, па га не треба очекивати у стартној постав против Турске. Атмосфера у екипи је прилично лоша и играчи као да једва чекају да оду на одмор. Чеси не би смели да пропусте овакав поклон.

Утакмицу суди Виљам Колум из Шкотске. Интернационалац је од 2006, на овом турниру био је четврти арбитер сусрета Турска - Хрватска (0:1), као и главни на мечу Француска - Албанија (2:0).

ЧЕШКА – ТУРСКА, 21.00

Ланс
Стадион: Болер
Капацитет: 62.300
Судија: Виљам Колум (Шкотска)

Чешка: Чех - Кадерабек, Сивок, Хубник, Лимберски - Плашил, Дарида - Скалак, Дочкал, Крејчи - Лафата.

Турска: Бабачан - Гонул, Топал, Балтра, Еркин - Туфан, Инан, Озјакуп - Чалханоглу, Јилмаз, Туран.

ПОСЛЕДЊИХ ПЕТ

ЧЕШКА

Малта (Н)   6:0
Русија (Н)  2:1
Ј. Кореја (Д)       1:2
Шпанија (Н)         0:1
Хрватска (Н)       2:2

ТУРСКА

Енглеска (Г)       1:2
Црна Гора (Д)    1:0
Словенија (Г)      1:0
Хрватска (Н)       0:1
Шпанија (Н)         0:3

МЕЂУСОБНИ СКОР

9       5       1       3       20:11

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар