EURO - najava: Španci i Hrvati će se možda i dogovoriti, ali...

...navijači i HNS teško da će uspeti! Dobar fudbal nije prva tema uoči okršaja “poslastice” trećeg kola Grupe D. Potencijalni prekid utakmice u Bordou izaziva najveću pažnju. Pobedi ili idi kući: Turska poslastica servirana Česima! U Lansu direktna borba za plasman u naredni krug!

Fudbal 21.06.2016 | 17:30
EURO - najava: Španci i Hrvati će se možda i dogovoriti, ali...
Umesto o sjajnom fudbalu koji igraju i  očekivanom spektaklu u susretu Hrvatske sa Španijom akcenat je na ratu između navijača i čelnika HNS-a. Umesto da se raduju predstavi u kojoj će glavne uloge igrati dva tima sa ubedljivo najviše razloga za optimizam na osnovu svega prikazanog, Hrvati se brinu zbog mogućnosti da se Evropi još jednom predstave kao zemlja koja ne zna da se izbori sa huliganima. Iako su oni samo deo šireg problema…

Huliganski pir usijanih glava i povreda Luke Modrića načeli su atmosferu u hrvatskom timu. Imali su pobedu protiv Češke u džepu, ali su prvo povreda Modrića, a potom i prekid utakmice poremetili Hrvate i dali krila Česima koji su izjednačili. I s tim bodom su Hrvati došli na korak od plasmana u osminu finala, ali tih poslednjih 15 minuta meča su pokvarili utisak o ekipi koja je igrala najbolji fudbal u prva dva kola grupne faze.

U trećem kolu ih čeka Španija koje je posle početnih “porođajnih muka“ sa Češkom, do vrha napunila mrežu Turske. Furija je igrala drugi meč kao u transu, a odbrana opet nije primila gol i sve neodoljivo podseća na 2008. i 2010. kada protivnici nisu znali ni kako izgleda lice Ikera Kasiljasa. S tim što je ovoga puta na golu David de Hea mada bi to moglo da se promeni u Bordou.

I Španci, naime, ne bi trebalo da nastupe u istom sastavu iz prva dva kola. Visente del Boske navodno je rešio da odmori De Heu, ali Huanfrana, Serhija Ramosa, Alvara Moratui Seska Fabregasa. Pored Kasiljasa, očekuje se da će priliku dobiti Ektor Beljerin, Mark Bartra, Koke i Aric Aduric. Kod Hrvata neće biti ni Marija Mandžukića (odmeniće ga verovatno Nikola Kalinić), Ivan Rakitić će preuzeti obaveze Luke Modrića, Mateo Kovačićće krpiti pozadi sa Milanom Badeljom…

Sve te kombinatorike verovatno su izazvale i blagi talas panike u Češkoj, jer će se teoretičari zavere sigurno prisetiti dogovora Nemačke i Austrije sa Mundijala 1982. godine, Švedske i Danske sa EP-a 2004. Podela plena u susretu Španije i Hrvatske prvima bi garantovao lidersku poziciju, drugima drugo mesto mada bi Vatrenima možda bilo i bolje da u osminu finala odu sa trećeg.

Samo… Taman da se Španci i Hrvati dogovore čini se da je nemoguće pronaći sporazum na relaciji HNS - navijači. I uoči ove utakmice, kao i pred onu sa Švedskom, priča se o najezdi huligana koji planiraju da prekinu meč kako bi oterali Davora Šukera i Zdravka Mamića iz HNS.

Prekid bi verovatno bio način da Hrvatska ispadne pre nokaut faze Eura. Tačnije, postoji i druga opcija, ali se čini manje verovatno. Potrebno je "samo" da…

1. Severna Irska ne izgubi od Nemačke (utorak, 18.00)
2. Hrvatska izgubi od Španije (utorak, 21.00)
3. Češka pobedi Tursku i završi s boljom gol razlikom od Hrvatske (utorak, 21.00)
4. Portugalija pobedi Mađarsku (sreda, 18.00)
5. Island i Austrija ne odigraju nerešeno (sreda, 18.00)
6. Irska pobedi Italiju i završi s boljom gol razlikom od Hrvatske (sreda, 21.00)

Malo verovatno…

HRVATSKA – ŠPANIJA (21.00)

Stadion:  Atlantik, Bordo;
Kapacitet: 42.115;
Sudija: Bjorn Kujpers (Holandija)

Hrvatska (4-2-3-1): Subašić - Srna, Ćorluka, Vida, Strinić - Badelj, Kovačić - Brozović, Rakitić, Perišić - Kalinić.
Španija (4-3-3): Kasiljas - Beljerin, Pike, Bartra, Alba - Buskets, Koke, Inijesta - David Silva, Nolito, Aduric.

POSLEDNJIH PET

HRVATSKA
Mađarska (G)    1:1
Moldavija (D)     1:0
San Marino (D)  10:0
Turska (N)           1:0
Češka (N)            2:2

ŠPANIJA
BiH (N)  3:1
J. Koreja (N)       6:1
Gruzija (D)          0:1
Češka (N)            1:0
Turska (N)           3:0

MEĐUSOBNI SKOR
5              1              1              3              4:6

Pobedi ili idi kući: Turska poslastica servirana Česima! U Lansu direktna borba za plasman u naredni krug!

Samo pobeda dolazi u obzir u sudaru Turske i Češke, ako sebe vide u osmini finala evropskog šampionata. Česima pobeda donosi siguran plasman među 16 najboljih, dok Turcima čak ni pobeda ne garantuje prolazak. Moraju da dobiju više od jedan razlike i da im se poklope još neki rezultati kako ne bi završili kao jedna od dve najgore trećeplasirane ekipe. 

Favoriti su Česi i treba očekivati njihov trijumf. Ustali su iz mrtvih protiv Hrvatske i taj bod im mnogo znači pred odlučujući duel sa Turcima. Što u rezultatskom smislu, što na planu samopouzdanja. Kada igraju kao u drugom poluvremenu protiv Hrvatske, onda to već liči na nešto. Pokazali su da stroga defanziva nije jedini izbor, iako večeras ne mogu da računaju na Tomaša Rosickog, za koja je EP gotovo zbog povrede.

Turcima ne preostaje mnogo nada. Bili su očajni i protiv Hrvatske i protiv Španije. Razočarali su u svim segmentima, a posebno su podbacile prve zvezde Arda iČalhanoglu. Vezista Barselone je čak ušao i u sukob s navijačima i javnošću, pa ga ne treba očekivati u startnoj postav protiv Turske. Atmosfera u ekipi je prilično loša i igrači kao da jedva čekaju da odu na odmor. Česi ne bi smeli da propuste ovakav poklon.

Utakmicu sudi Viljam Kolum iz Škotske. Internacionalac je od 2006, na ovom turniru bio je četvrti arbiter susreta Turska - Hrvatska (0:1), kao i glavni na meču Francuska - Albanija (2:0).

ČEŠKA – TURSKA, 21.00

Lans
Stadion: Boler
Kapacitet: 62.300
Sudija: Viljam Kolum (Škotska)

Češka: Čeh - Kaderabek, Sivok, Hubnik, Limberski - Plašil, Darida - Skalak, Dočkal, Krejči - Lafata.

Turska: Babačan - Gonul, Topal, Baltra, Erkin - Tufan, Inan, Ozjakup - Čalhanoglu, Jilmaz, Turan.

POSLEDNJIH PET

ČEŠKA

Malta (N)   6:0
Rusija (N)  2:1
J. Koreja (D)       1:2
Španija (N)         0:1
Hrvatska (N)       2:2

TURSKA

Engleska (G)       1:2
Crna Gora (D)    1:0
Slovenija (G)      1:0
Hrvatska (N)       0:1
Španija (N)         0:3

MEĐUSOBNI SKOR

9       5       1       3       20:11

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar