“Круна”: Продавали документа за 3.000 €

Током истраге у међународној акцији „Круна“ утврђено је да су документа БиХ добили и чланови криминалне групе Дарка Шарића у Словенији и Хрватској, рекао је данас Радомир Домузин, начелник управе кримполиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУПРС).

Србија 21.06.2016 | 12:55
“Круна”: Продавали документа за 3.000 €
“То су  им наплаћивали до 3.000 евра”, прецизирао је Домузин.

Припадници МУП Српске јуче су у међународној акцији “Круна” ухапсили осам особа због организованог криминала и крађе идентитета држављана БиХ за потребе криминалаца у ЕУ.

“ЕуроБлицу” је потврђено да су ухапшени Дане и Немања Бикић, Станко Граховац, Бобан Пећанац, Жељко Ћумић, Мустафа Церић и Миленко Тамбурић звани Питљо. У акцији је ухапшена и службеница МУП Републике Српске Зорица Кнежевић из Градишке, која је криминалној групи помагала да се домогну личних докумената држављана БиХ.

Полиција је претресла куће Бикића и Тамбурића на подручју бањалучких насеља Лауш и Шарговац.

Миленко Тамбурић од раније је познат полицији, а 2012. године након признања кривице Суд БиХ га је осудио на шест месеци затвора због прања новца. Тамбурић је признао да је користећи други идентитет и личну карту регистровао фирму у Лакташима, а затим отворио четири рачуна у банкама преко којих је „опрао“ 1, 3 милиона марака.

Мештане бањалучког насеља Шарговац јуче ујутро су такође изненадила полицијска возила.

"Кренуо сам на посао, а поред мене су прошли полицијска марица и кеди. Касније сам видео да су се зауставили испред куће Бикића", испричао је мештанин Шарговца.

Мирна Миљановић, портпарол МУП Републике Српске, изјавила је да је у склопу међународне акције претресено више локација на подручју Српске, Федерације БиХ, Хрватске и Словеније.

Међународном истрагом установљено је да су осумњичени из БиХ омогућили већем броју криминалаца, од наркодилера до убица који су на потерницама, из Србије, Хрватске Словеније, Бугарске и других земаља, да прибаве оригиналне биометријске пасоше и личне карте БиХ помоћу украдених идентитета, и то од оних особа које су се из БиХ у међувремену одселиле у Аустралију, Канаду...

Из Тужилаштва БиХ јуче су саопштили да је извршено укупно 10 претреса у БиХ, док се по налогу Тужилаштва БиХ, претреси и хапшења на подручју Хрватске и Словеније координирају са УСКОК-ом и Специјалним тужилаштвом за организовани криминал Словеније.

"Тужилаштво БиХ, заједно са МУП Републике Српске, провело је дуготрајне и детаљне истражне мере и радње предвиђене Законом о кривичном поступку БиХ и прикупило доказе о одговорности осумњичених", закључили су из Тужилаштва БиХ.

Осумњичени су од маја 2013. године на подручју Бањалуке, Градишке и Српца, те ширег подручја западне и северне БиХ, неовлаштено вршили продају личних података држављана БиХ. Осумњичени су стекли имовинску корист од више десетина хиљада марака.

Отац о сину неплатиши

Ђорђе Тамбурић, отац ухапшеног Миленка, потврдио је за “ЕуроБлиц” да је неколико полицијских возила у јутарњим часовима било испред његове куће на Лушу.

"Били су код сина. Задржали су се мало дуже у кући и одвели га. Не знам о чему се ради, можда је због струје, јер имамо неког дуга", изјавио је кратко Тамбурић.

Предложен притвор за три особе

Након испитивања осумњичених, тужилац Посебног одељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, поднеће предлог за одређивање мере притвора за тројицу осумњичених.

Притвор ће бити предложен због постојања опасности да би боравком на слободи осумњичени могли да ометају истрагу, прикривају доказе, те утичу на сведоке или саучеснике, као и опасности да би боравком на слободи могли починити ново кривично дело или довршити започето, преноси Клиx.

(Блиц/Фена)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ха.

21.06.2016 11:30

Чуј због неког дуга струје су га привели...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЦ

21.06.2016 12:16

А гдје је мрмаук, хахахах

ОДГОВОРИТЕ