“Kruna”: Prodavali dokumenta za 3.000 €

Tokom istrage u međunarodnoj akciji „Kruna“ utvrđeno je da su dokumenta BiH dobili i članovi kriminalne grupe Darka Šarića u Sloveniji i Hrvatskoj, rekao je danas Radomir Domuzin, načelnik uprave krimpolicije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Srbija 21.06.2016 | 12:55
“Kruna”: Prodavali dokumenta za 3.000 €
“To su  im naplaćivali do 3.000 evra”, precizirao je Domuzin.

Pripadnici MUP Srpske juče su u međunarodnoj akciji “Kruna” uhapsili osam osoba zbog organizovanog kriminala i krađe identiteta državljana BiH za potrebe kriminalaca u EU.

“EuroBlicu” je potvrđeno da su uhapšeni Dane i Nemanja Bikić, Stanko Grahovac, Boban Pećanac, Željko Ćumić, Mustafa Cerić i Milenko Tamburić zvani Pitljo. U akciji je uhapšena i službenica MUP Republike Srpske Zorica Knežević iz Gradiške, koja je kriminalnoj grupi pomagala da se domognu ličnih dokumenata državljana BiH.

Policija je pretresla kuće Bikića i Tamburića na području banjalučkih naselja Lauš i Šargovac.

Milenko Tamburić od ranije je poznat policiji, a 2012. godine nakon priznanja krivice Sud BiH ga je osudio na šest meseci zatvora zbog pranja novca. Tamburić je priznao da je koristeći drugi identitet i ličnu kartu registrovao firmu u Laktašima, a zatim otvorio četiri računa u bankama preko kojih je „oprao“ 1, 3 miliona maraka.

Meštane banjalučkog naselja Šargovac juče ujutro su takođe iznenadila policijska vozila.

"Krenuo sam na posao, a pored mene su prošli policijska marica i kedi. Kasnije sam video da su se zaustavili ispred kuće Bikića", ispričao je meštanin Šargovca.

Mirna Miljanović, portparol MUP Republike Srpske, izjavila je da je u sklopu međunarodne akcije pretreseno više lokacija na području Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Slovenije.

Međunarodnom istragom ustanovljeno je da su osumnjičeni iz BiH omogućili većem broju kriminalaca, od narkodilera do ubica koji su na poternicama, iz Srbije, Hrvatske Slovenije, Bugarske i drugih zemalja, da pribave originalne biometrijske pasoše i lične karte BiH pomoću ukradenih identiteta, i to od onih osoba koje su se iz BiH u međuvremenu odselile u Australiju, Kanadu...

Iz Tužilaštva BiH juče su saopštili da je izvršeno ukupno 10 pretresa u BiH, dok se po nalogu Tužilaštva BiH, pretresi i hapšenja na području Hrvatske i Slovenije koordiniraju sa USKOK-om i Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal Slovenije.

"Tužilaštvo BiH, zajedno sa MUP Republike Srpske, provelo je dugotrajne i detaljne istražne mere i radnje predviđene Zakonom o krivičnom postupku BiH i prikupilo dokaze o odgovornosti osumnjičenih", zaključili su iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su od maja 2013. godine na području Banjaluke, Gradiške i Srpca, te šireg područja zapadne i severne BiH, neovlašteno vršili prodaju ličnih podataka državljana BiH. Osumnjičeni su stekli imovinsku korist od više desetina hiljada maraka.

Otac o sinu neplatiši

Đorđe Tamburić, otac uhapšenog Milenka, potvrdio je za “EuroBlic” da je nekoliko policijskih vozila u jutarnjim časovima bilo ispred njegove kuće na Lušu.

"Bili su kod sina. Zadržali su se malo duže u kući i odveli ga. Ne znam o čemu se radi, možda je zbog struje, jer imamo nekog duga", izjavio je kratko Tamburić.

Predložen pritvor za tri osobe

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podneće predlog za određivanje mere pritvora za trojicu osumnjičenih.

Pritvor će biti predložen zbog postojanja opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikrivaju dokaze, te utiču na svedoke ili saučesnike, kao i opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli počiniti novo krivično delo ili dovršiti započeto, prenosi Klix.

(Blic/Fena)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Ha.

21.06.2016 11:30

Čuj zbog nekog duga struje su ga priveli...

ODGOVORITE
Name

PC

21.06.2016 12:16

A gdje je mrmauk, hahahah

ODGOVORITE