Посланици Српске расправљају о попису

У току је посебна сједница Народна скупштина Републике Српске на којој се разматра Информација о реализацији активности на попису становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Република Српска 21.06.2016 | 13:40
Посланици Српске расправљају о попису
Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, прекорачио је своја овлаштења тиме што је без сагласности ентитетских завода за статистику усвојио методологију за обраду пописних резултата, рекао је Радован Вишковић, предсједник Клуба СНСД-а. 

О активностима које су слиједиле током припреме и провођења пописа, као и након Јукићеве одлуке, посланицима је на посебној сједници Народне скупштине Српске говорила и директорица Завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић.

Младен Босић, предсједавајући Парламентарне скупштине БиХ и предсједник СДС-а, је рекао да је први проблем са пописом настао још 1998. године објављивањем у Службеном гласнику да се одлуке доносе консензусом директора и два замјеника.

Нагласио је да је закон о попису из 2010. године био катастрофалан и лош, али да је поправљен донекле у наредним фазама. Подсјетио је да је 5. маја ове године парламентарна већина у парламенту БиХ постигла договор да се одгоди објавјливање резултата до 31. децембра због проблема око немогућности усалгашавања методологије.

"10. маја директор Агенције за статистику шаље допис Савјету министара у којем тражи да се због немогућности продужи рок у складу са договором. 16. маја долази у Савјет министара који даје сагласност, да би истог дана директор био позван у Тужилаштво БиХ дао изјаву и да би послије ње објавио одлуку о методологији пописа. Јасно је да у цијелом процесу постојао јак политички односно правосудни утицај на доношење овакве одлуке", рекао је Босић.

Додао је да треба анализирати да ли постоји могућност да се у Републици Српској објаве властити резултати, те је констатовао да Српска не прихвата овакве резултате.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, је рекао да је од почетка постојала намјера да се на крају направи превара, те је додао да је симптоматично да су све западне амбасаде и Савјет за провођење мира стали уз одлуку Јукића о попису.

Рекао је да је чињеница да је политички договор од 5. маја злоупотријебљен, те да је јасно да се пописом манипулише како би се објавили лажни резултати.

Нагласио је да је очигледно да је на Тужилаштво БиХ извршен политички притисак да објави резултате, те да подршка међународне заједнице говори о њиховим лошим намјерама на штету Српске.

Истакао је да је данас најјачи политички центар у БиХ Суд и Тужилаштво БиХ, који по Дејтону, како је рекао, не треба да постоје те да се "понашају као каубоји".

"Не смијемо прихватити овакве шпекзулативне резултате пописа и очекујем да ће ова скупштина усвојити закључке у том смјеру", рекао је Додик и додао да очекује да српски представници напусте заједничке институције, односно да не учествују у одлучивању у том органу док се не ријеши питање пописа.

Додик је такође истакао да су ови "лажљиви пописни подаци" гори од резултата пописа из 1991. године те да их треба у потпуности одбацити.

Додик је рекао да БиХ не може успјети на овакав начин, када се прегласава Република Српска. Додик је затражио од парламента да представници Српске напусте Централни пописни биро, а да је он спреман да не разговара више ни о једном питању које се тиче БиХ док се не ријеши питање пописа.

Дакле, нисмо видјели закључке које власт спрема у Народној скупштини Српске, али смо ипак спремни да покушамо доћи до договора. Најбоље би било да судски оспоравамо одлуку Велимира Јукића, а да објавимо резулате пописа у Републици Српској", поручио је Вукота Говедарица.

Посланици Коалиције Домовина У Народној скупштини Републике Српске напустили су данас посебно засједање Парламента Српске током расправе у вези с објавом резултата пописа становништва у БиХ.

Указали су да је Народна скупштина Српске у овој фази расправе, када се требају објавити резултати пописа становништва у БиХ, изашла из оквира својих надлежности.

Посебна сједница Народе скупштине Српске заказана је на захтјев посланичких клубова СНСД-а, ДНС-а, СП и СДС-К.

Шеф Клуба СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица рекао је да је Јукић, доношењем наведене одлуке, направио проблем у процесу пописа становништва.

"Иза Јукићеве одлуке стоји лидер ХДЗ-а Драган Човић", додао је Говедарица.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Бранислав Бореновић каже да се питање пописа не смије третирати политички, с циљем стварања привидног броја становника.

"Очекујем да ћемо усвојити квалитетне закључке и обавезати Републички завод за статистику да одбаци наведену одлуку као незакониту", рекао је Бореновић.

Он је оцијенио да је о питању пописа потребан потпуни консензус у Републици Српској.

На сједници су присутна 73 посланика.

Сједници присуствује премијер Републике Српске Жељка Цвијановић и директор Републичког завода за статистику Радмила Чичковић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је након јучерашње сједнице скупштинског Колегијума да све странке из Српске подржавају овај захтјев, али да због неких процедуралних пропуста нису успјеле да усагласе потписивање захтјева.

Он је навео да ће по окончању посебне сједнице бити настављена 12. редовна сједница, а по њеном окончању биће одржана и 13. редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске потврдио је да ће 12. редовна сједница бити настављена расправом о продаји преосталог дијела капитала у Рудницима жељезне руде “Љубија”.

(БН телевизија/Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

дпс

21.06.2016 08:32

Могу само да расправљају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

21.06.2016 08:33

Цудо једно да радите данас је јос светац??Добро је да имате лицног владику Григорија да се моли за вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врс

21.06.2016 09:31

Шта очекивати од ових типова у скупштини , по обичају једно велико ништа.До сада су већ могли нешто подузети , рецимо могли су не чекајући скупштину поднијети кривичну пријаву против Јукића ако је радио противзаконито као што причају.Све се чини да ће ово бити један "ријалити" за народ . Човић их је ионако све превесло , понајприје Доду и СНСД пошто је по њиховим рјечима заступао интересе Срба из РС.Јадно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Онако са стране

21.06.2016 09:37

Онако са стране гледајуци и слусајуци не могу да вијерујем о цему они расправљају, а толико се проблема нагомилало, а они јос увијек млате празну сламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

21.06.2016 11:19

Па то им је параван за стварне проблеме као сто казу то им је досло ко кец на десетку

Name

Мики

21.06.2016 09:49

Шака дилетаната млати празну сламу а становништво се исељавања сваким даном

ОДГОВОРИТЕ
Name

зајебант

21.06.2016 10:51

"Директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, прекорачио је своја овлаштења тиме што је без сагласности ентитетских завода за статистику усвојио методологију за обраду пописних резултата, рекао је Радован Вишковић, предсједник Клуба СНСД-а. " ајде реци стручњече: КОЈИ ТО ЗАКОН ПРОПИСУЈЕ ДА ОН ТРЕБА САГЛАСНОСТ ЕНТИТЕТСКИХ ЗАВОДА ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

21.06.2016 11:24

Ко је гласањем дао могуцност Јукицу да уради ста је урадио? На то одговорите а не млатите празну сламу. Агенција за статистику РС нема висе никакав механизам а највисе ме цуди опозиција која то није препознала. О цему ви расправљате тамо???

ОДГОВОРИТЕ
Name

страх

21.06.2016 12:03

Цега се боји Додик? Засто се само спекулисе тим пописницама? Засто се не показе који је то народ у вецини? И ако јесте, ста знаци 1% висе босњака? Јасно је као дан да су управо ти гласаци против СНСД-а, и да би то ломило конацни избор за Дрзавне изборе. А СзП је као мало дијете насјело на игру. Како мозе 200.000 или 300.000 гласаца ( а питање је могу ли доци) промијенити демографску структуру кад је срба 3 милиона? Ајде математицари

ОДГОВОРИТЕ
Name

@страх

21.06.2016 12:06

Босиц казе да је спорних неких 600 или 700 пописница у цему је проблем то су два аутобуса, само то није проблем Додик хоце у дрзавну власт.

Name

Ре страх

21.06.2016 15:25

А ђе то има 3 милиона Срба?

Name

стеван

21.06.2016 12:20

Не дај Милораде дусманима, јесцемо коријење и траву за србску дрзаву

ОДГОВОРИТЕ
Name

Травар

21.06.2016 13:39

Среца кисе падају нон стоп им траве на све стране