Poslanici Srpske raspravljaju o popisu

U toku je posebna sjednica Narodna skupština Republike Srpske na kojoj se razmatra Informacija o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine.

Republika Srpska 21.06.2016 | 13:40
Poslanici Srpske raspravljaju o popisu
Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, prekoračio je svoja ovlaštenja time što je bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku usvojio metodologiju za obradu popisnih rezultata, rekao je Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a. 

O aktivnostima koje su slijedile tokom pripreme i provođenja popisa, kao i nakon Jukićeve odluke, poslanicima je na posebnoj sjednici Narodne skupštine Srpske govorila i direktorica Zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković.

Mladen Bosić, predsjedavajući Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik SDS-a, je rekao da je prvi problem sa popisom nastao još 1998. godine objavljivanjem u Službenom glasniku da se odluke donose konsenzusom direktora i dva zamjenika.

Naglasio je da je zakon o popisu iz 2010. godine bio katastrofalan i loš, ali da je popravljen donekle u narednim fazama. Podsjetio je da je 5. maja ove godine parlamentarna većina u parlamentu BiH postigla dogovor da se odgodi objavjlivanje rezultata do 31. decembra zbog problema oko nemogućnosti usalgašavanja metodologije.

"10. maja direktor Agencije za statistiku šalje dopis Savjetu ministara u kojem traži da se zbog nemogućnosti produži rok u skladu sa dogovorom. 16. maja dolazi u Savjet ministara koji daje saglasnost, da bi istog dana direktor bio pozvan u Tužilaštvo BiH dao izjavu i da bi poslije nje objavio odluku o metodologiji popisa. Jasno je da u cijelom procesu postojao jak politički odnosno pravosudni uticaj na donošenje ovakve odluke", rekao je Bosić.

Dodao je da treba analizirati da li postoji mogućnost da se u Republici Srpskoj objave vlastiti rezultati, te je konstatovao da Srpska ne prihvata ovakve rezultate.

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da je od početka postojala namjera da se na kraju napravi prevara, te je dodao da je simptomatično da su sve zapadne ambasade i Savjet za provođenje mira stali uz odluku Jukića o popisu.

Rekao je da je činjenica da je politički dogovor od 5. maja zloupotrijebljen, te da je jasno da se popisom manipuliše kako bi se objavili lažni rezultati.

Naglasio je da je očigledno da je na Tužilaštvo BiH izvršen politički pritisak da objavi rezultate, te da podrška međunarodne zajednice govori o njihovim lošim namjerama na štetu Srpske.

Istakao je da je danas najjači politički centar u BiH Sud i Tužilaštvo BiH, koji po Dejtonu, kako je rekao, ne treba da postoje te da se "ponašaju kao kauboji".

"Ne smijemo prihvatiti ovakve špekzulativne rezultate popisa i očekujem da će ova skupština usvojiti zaključke u tom smjeru", rekao je Dodik i dodao da očekuje da srpski predstavnici napuste zajedničke institucije, odnosno da ne učestvuju u odlučivanju u tom organu dok se ne riješi pitanje popisa.

Dodik je takođe istakao da su ovi "lažljivi popisni podaci" gori od rezultata popisa iz 1991. godine te da ih treba u potpunosti odbaciti.

Dodik je rekao da BiH ne može uspjeti na ovakav način, kada se preglasava Republika Srpska. Dodik je zatražio od parlamenta da predstavnici Srpske napuste Centralni popisni biro, a da je on spreman da ne razgovara više ni o jednom pitanju koje se tiče BiH dok se ne riješi pitanje popisa.

Dakle, nismo vidjeli zaključke koje vlast sprema u Narodnoj skupštini Srpske, ali smo ipak spremni da pokušamo doći do dogovora. Najbolje bi bilo da sudski osporavamo odluku Velimira Jukića, a da objavimo rezulate popisa u Republici Srpskoj", poručio je Vukota Govedarica.

Poslanici Koalicije Domovina U Narodnoj skupštini Republike Srpske napustili su danas posebno zasjedanje Parlamenta Srpske tokom rasprave u vezi s objavom rezultata popisa stanovništva u BiH.

Ukazali su da je Narodna skupština Srpske u ovoj fazi rasprave, kada se trebaju objaviti rezultati popisa stanovništva u BiH, izašla iz okvira svojih nadležnosti.

Posebna sjednica Narode skupštine Srpske zakazana je na zahtjev poslaničkih klubova SNSD-a, DNS-a, SP i SDS-K.

Šef Kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Vukota Govedarica rekao je da je Jukić, donošenjem navedene odluke, napravio problem u procesu popisa stanovništva.

"Iza Jukićeve odluke stoji lider HDZ-a Dragan Čović", dodao je Govedarica.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Branislav Borenović kaže da se pitanje popisa ne smije tretirati politički, s ciljem stvaranja prividnog broja stanovnika.

"Očekujem da ćemo usvojiti kvalitetne zaključke i obavezati Republički zavod za statistiku da odbaci navedenu odluku kao nezakonitu", rekao je Borenović.

On je ocijenio da je o pitanju popisa potreban potpuni konsenzus u Republici Srpskoj.

Na sjednici su prisutna 73 poslanika.

Sjednici prisustvuje premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je nakon jučerašnje sjednice skupštinskog Kolegijuma da sve stranke iz Srpske podržavaju ovaj zahtjev, ali da zbog nekih proceduralnih propusta nisu uspjele da usaglase potpisivanje zahtjeva.

On je naveo da će po okončanju posebne sjednice biti nastavljena 12. redovna sjednica, a po njenom okončanju biće održana i 13. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske potvrdio je da će 12. redovna sjednica biti nastavljena raspravom o prodaji preostalog dijela kapitala u Rudnicima željezne rude “LJubija”.

(BN televizija/Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

dps

21.06.2016 08:32

Mogu samo da raspravljaju.

ODGOVORITE
Name

borac

21.06.2016 08:33

Cudo jedno da radite danas je jos svetac??Dobro je da imate licnog vladiku Grigorija da se moli za vas.

ODGOVORITE
Name

Vrs

21.06.2016 09:31

Šta očekivati od ovih tipova u skupštini , po običaju jedno veliko ništa.Do sada su već mogli nešto poduzeti , recimo mogli su ne čekajući skupštinu podnijeti krivičnu prijavu protiv Jukića ako je radio protivzakonito kao što pričaju.Sve se čini da će ovo biti jedan "rijaliti" za narod . Čović ih je ionako sve preveslo , ponajprije Dodu i SNSD pošto je po njihovim rječima zastupao interese Srba iz RS.Jadno

ODGOVORITE
Name

Onako sa strane

21.06.2016 09:37

Onako sa strane gledajuci i slusajuci ne mogu da vijerujem o cemu oni raspravljaju, a toliko se problema nagomilalo, a oni jos uvijek mlate praznu slamu.

ODGOVORITE
Name

re

21.06.2016 11:19

Pa to im je paravan za stvarne probleme kao sto kazu to im je doslo ko kec na desetku

Name

Miki

21.06.2016 09:49

Šaka diletanata mlati praznu slamu a stanovništvo se iseljavanja svakim danom

ODGOVORITE
Name

zajebant

21.06.2016 10:51

"Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić, prekoračio je svoja ovlaštenja time što je bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku usvojio metodologiju za obradu popisnih rezultata, rekao je Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a. " ajde reci stručnječe: KOJI TO ZAKON PROPISUJE DA ON TREBA SAGLASNOST ENTITETSKIH ZAVODA ???

ODGOVORITE
Name

bl

21.06.2016 11:24

Ko je glasanjem dao mogucnost Jukicu da uradi sta je uradio? Na to odgovorite a ne mlatite praznu slamu. Agencija za statistiku RS nema vise nikakav mehanizam a najvise me cudi opozicija koja to nije prepoznala. O cemu vi raspravljate tamo???

ODGOVORITE
Name

strah

21.06.2016 12:03

Cega se boji Dodik? Zasto se samo spekulise tim popisnicama? Zasto se ne pokaze koji je to narod u vecini? I ako jeste, sta znaci 1% vise bosnjaka? Jasno je kao dan da su upravo ti glasaci protiv SNSD-a, i da bi to lomilo konacni izbor za Drzavne izbore. A SzP je kao malo dijete nasjelo na igru. Kako moze 200.000 ili 300.000 glasaca ( a pitanje je mogu li doci) promijeniti demografsku strukturu kad je srba 3 miliona? Ajde matematicari

ODGOVORITE
Name

@strah

21.06.2016 12:06

Bosic kaze da je spornih nekih 600 ili 700 popisnica u cemu je problem to su dva autobusa, samo to nije problem Dodik hoce u drzavnu vlast.

Name

Re strah

21.06.2016 15:25

A đe to ima 3 miliona Srba?

Name

stevan

21.06.2016 12:20

Ne daj Milorade dusmanima, jescemo korijenje i travu za srbsku drzavu

ODGOVORITE
Name

Travar

21.06.2016 13:39

Sreca kise padaju non stop im trave na sve strane