Бањалука три мјесеца прије локалних избора

Имамо три мјесеца до локалних избора за градоначелника Бањалуке, два сигурна кандидата за градоначелника и једно истраживање јавног мњења.

Република Српска 21.06.2016 | 07:12
Бањалука три мјесеца прије локалних избора
Па да видимо шта каже истраживање?

Прије свега, треба имати на уму да је ово огроман узорак за град Бањалуку, и ако је све одрађено методолошки како треба, у шта не сумњам, маргина грешке је +/- 3,06%. Ипак мало је чудно да Независне новине и Алтернативна телевизија дају различите проценте, али то можемо приписати различитима начинима обраде тј. исчитавања података (укупан узорак, они који су казали за кога ће гласати, они који су рекли да ће изаћи на гласање или кроз анализу присилног избора између два кандидата).

Ја ћу се овдје држати оних процената које је саопштила Алтернативна телевизија.

Када резултате погледамо резултате за поједине политичке партије видимо би за СНСД гласало 33%, СДС 21%, ПДП 15%, НПД 13%, ДНС 7%, Уједињена Српска 4% , а осталих 7% све друге партије и појединци. С обзиром на данашњи састав коалиција на ниову Републике Српске 55% Бањалучана би гласало за опозицију, док би 45% гласова добила садашња власт.

Када се ради о кандидатима за градоначелника Бањалуке највише гласова би добио Игор Радојичић 32% (СНСД), слиједи Драган Чавић 21% (НПД), Слободан Гаврановић 6% (СНСД), Драгољуб Давидовић 2% (СНСД), Ненад Стевандић 2% (СНСД) и Бранислав Бореновић 2 % (ПДП). Ако овдје збројимо гласове можемо да видимо да кандидати власти добијају 42%, а кандидати опозиције 23%. Остали су вјероватно мудро ћутали на овом питању или једноставно не мисле гласати у октобру.

Имамо ли у виду предходне чињенице и позовемо ли се на логику добићемо врло чудне закључке?

Закључак 1. Ко гласа за коалицију СНСД, ДНС и Социјалистичку партију гласаће и за Игора Радојичића.

Закључак 2. Добар дио оних који ће гласати за партије из Савеза са промјене неће гласати за Драгана Чавића.

Признаћете да је овај закључак број 2 врло чудан и тешко вјероватан јер испада да сигурни гласачи Савеза за промјене неће гласати за Драгана Чавића. Надам се да у ово неће повјеровати СНСД јер ће у противном глат изгубити и мјесто градоначелника и већину у градском парламенту.

Друга ствар је прилично јасна. Савез за промјене, ако жели побједу у Бањалуци, мора радити на што већој излазности грађана Бањалуке који нису фанови неке партије јер највећи број оних који су у анкети рекли да су незадовољни тренутним стањем у граду или да не знају за кога да гласају су више Чавићеви него Радојичићеви гласачи.

Сасвим је јасно да је СНСД изабрао тренутно најбљег свог кандидата, али нисам сигуран да је његова побједа извјесна.

Савез за промјене и Драган Чавић је данас у много лакшој позицији, у Бањалуци, него СНСД и Игор Радјичић а ево и зашто:

1. СНСД је већ 16 година на власти у Бањалуци и добар дио грађана сматра да је вријеме да се нешто промјени.

2. У посљедњих неколико година садашњи градоначелник Гаврановић и СНСД немају много чиме да се похвале у вези с Бањалуком.

3. СНСД је у протекла четири изборна циклуса Бањалучанима све обећао што се могло обећати, било би интересантно видјети шта је све од тога испуњено.

4. Великом броју Бањалучана више није до пјесме.

5. У Бањалуци је НВО сектор, какав год да је, у највећој мјери против СНСД-а.

6. Бањалука је ипак мали град у којем се све зна и у којој медији блиски СНСД-у и властима у Републици Српској (РТРС, Независне новине, Глас Српске) немају толики утицај као у другим дјеловима Републике Српске.

Ипак, познавајући опозицију, не бих се смио кладити да ће она ово знати искористити.

(Срђан Пухало)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

КОСМОС

21.06.2016 06:14

ПОЗИВАМО ВАС ДА ИСТРАЖИТЕ и ПИШЕТЕ О БАЊАЛУЧКОМ КОСМОСУ.ОВО ЈЕ КАТАСТРОФАЛНО ШТА СЕ РАДИ.ВРШИ СЕ ЛОБИНГ РАДНИКА,КОЈИ ИОНАКО НИШТА НЕМАЈУ.НОВИ ДИРЕКТОР РАДИ У СУПРОТНОСТИ СА ИНТЕРЕСИМА ФИРМЕ,А УЗ ТО ИМА ИМОВИНУ ВРИЈЕДНУ МИЛИОНЕ.МОЛИМО ВАС ДА СВОЈИМ ПРИСУСТВОМ ПОКУШАМО МИ РАДНИЦИ ДА СЕ ИЗБОРИМО ЗА БИЛО ШТА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

21.06.2016 07:44

Али је већина институција у БЛ...за кога ће ухљеби гласати?

ОДГОВОРИТЕ