Banjaluka tri mjeseca prije lokalnih izbora

Imamo tri mjeseca do lokalnih izbora za gradonačelnika Banjaluke, dva sigurna kandidata za gradonačelnika i jedno istraživanje javnog mnjenja.

Republika Srpska 21.06.2016 | 07:12
Banjaluka tri mjeseca prije lokalnih izbora
Pa da vidimo šta kaže istraživanje?

Prije svega, treba imati na umu da je ovo ogroman uzorak za grad Banjaluku, i ako je sve odrađeno metodološki kako treba, u šta ne sumnjam, margina greške je +/- 3,06%. Ipak malo je čudno da Nezavisne novine i Alternativna televizija daju različite procente, ali to možemo pripisati različitima načinima obrade tj. isčitavanja podataka (ukupan uzorak, oni koji su kazali za koga će glasati, oni koji su rekli da će izaći na glasanje ili kroz analizu prisilnog izbora između dva kandidata).

Ja ću se ovdje držati onih procenata koje je saopštila Alternativna televizija.

Kada rezultate pogledamo rezultate za pojedine političke partije vidimo bi za SNSD glasalo 33%, SDS 21%, PDP 15%, NPD 13%, DNS 7%, Ujedinjena Srpska 4% , a ostalih 7% sve druge partije i pojedinci. S obzirom na današnji sastav koalicija na niovu Republike Srpske 55% Banjalučana bi glasalo za opoziciju, dok bi 45% glasova dobila sadašnja vlast.

Kada se radi o kandidatima za gradonačelnika Banjaluke najviše glasova bi dobio Igor Radojičić 32% (SNSD), slijedi Dragan Čavić 21% (NPD), Slobodan Gavranović 6% (SNSD), Dragoljub Davidović 2% (SNSD), Nenad Stevandić 2% (SNSD) i Branislav Borenović 2 % (PDP). Ako ovdje zbrojimo glasove možemo da vidimo da kandidati vlasti dobijaju 42%, a kandidati opozicije 23%. Ostali su vjerovatno mudro ćutali na ovom pitanju ili jednostavno ne misle glasati u oktobru.

Imamo li u vidu predhodne činjenice i pozovemo li se na logiku dobićemo vrlo čudne zaključke?

Zaključak 1. Ko glasa za koaliciju SNSD, DNS i Socijalističku partiju glasaće i za Igora Radojičića.

Zaključak 2. Dobar dio onih koji će glasati za partije iz Saveza sa promjene neće glasati za Dragana Čavića.

Priznaćete da je ovaj zaključak broj 2 vrlo čudan i teško vjerovatan jer ispada da sigurni glasači Saveza za promjene neće glasati za Dragana Čavića. Nadam se da u ovo neće povjerovati SNSD jer će u protivnom glat izgubiti i mjesto gradonačelnika i većinu u gradskom parlamentu.

Druga stvar je prilično jasna. Savez za promjene, ako želi pobjedu u Banjaluci, mora raditi na što većoj izlaznosti građana Banjaluke koji nisu fanovi neke partije jer najveći broj onih koji su u anketi rekli da su nezadovoljni trenutnim stanjem u gradu ili da ne znaju za koga da glasaju su više Čavićevi nego Radojičićevi glasači.

Sasvim je jasno da je SNSD izabrao trenutno najbljeg svog kandidata, ali nisam siguran da je njegova pobjeda izvjesna.

Savez za promjene i Dragan Čavić je danas u mnogo lakšoj poziciji, u Banjaluci, nego SNSD i Igor Radjičić a evo i zašto:

1. SNSD je već 16 godina na vlasti u Banjaluci i dobar dio građana smatra da je vrijeme da se nešto promjeni.

2. U posljednjih nekoliko godina sadašnji gradonačelnik Gavranović i SNSD nemaju mnogo čime da se pohvale u vezi s Banjalukom.

3. SNSD je u protekla četiri izborna ciklusa Banjalučanima sve obećao što se moglo obećati, bilo bi interesantno vidjeti šta je sve od toga ispunjeno.

4. Velikom broju Banjalučana više nije do pjesme.

5. U Banjaluci je NVO sektor, kakav god da je, u najvećoj mjeri protiv SNSD-a.

6. Banjaluka je ipak mali grad u kojem se sve zna i u kojoj mediji bliski SNSD-u i vlastima u Republici Srpskoj (RTRS, Nezavisne novine, Glas Srpske) nemaju toliki uticaj kao u drugim djelovima Republike Srpske.

Ipak, poznavajući opoziciju, ne bih se smio kladiti da će ona ovo znati iskoristiti.

(Srđan Puhalo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

KOSMOS

21.06.2016 08:14

POZIVAMO VAS DA ISTRAŽITE i PIŠETE O BANJALUČKOM KOSMOSU.OVO JE KATASTROFALNO ŠTA SE RADI.VRŠI SE LOBING RADNIKA,KOJI IONAKO NIŠTA NEMAJU.NOVI DIREKTOR RADI U SUPROTNOSTI SA INTERESIMA FIRME,A UZ TO IMA IMOVINU VRIJEDNU MILIONE.MOLIMO VAS DA SVOJIM PRISUSTVOM POKUŠAMO MI RADNICI DA SE IZBORIMO ZA BILO ŠTA.

ODGOVORITE
Name

Dragan

21.06.2016 09:44

Ali je većina institucija u BL...za koga će uhljebi glasati?

ODGOVORITE