Веома мале казне за малољетне преступнике

Ни шеснаестогодишњаци у Републици Српској не презају од криминала, често остају с оне стране закона. У пет месеци 2016. тужилаштвима у Бијељини пријављена 33 малолетна преступника

Република Српска 20.06.2016 | 22:41
Веома мале казне за малољетне преступнике
Полиција је у петак, после дуже потраге, разоткрила и лишила слободе групу малолетника, који су на подручју Зворника починили низ кривичних дела. Реч је о 16-годишњацима и 17-годишњацима који су проваљивали у продавнице и киоске и крали све што им дође под руку. О њиховим делима, кажу у полицији, обавештено је надлежно тужилаштво.

На подручју Центра јавне безбедности Бијељина само у првих пет месеци ове године, надлежним тужилаштвима пријављена су 33 малолетника, због извршења кривичних дела против имовине.

У прошлој години малолетници у Републици Српској починили су укупно 309 кривичних дела, од чега 80 одсто чине имовински криминалитет са елементима насиља, а следи нарушавање јавног реда и мира. Упркос чињеници да је укупан број почињених кривичних дела мањи у односу на прошлу годину, кад их је било 359, и даље је малолетничка делинквенција један од озбиљних проблема у Републици Српској. Оно што звони на узбуну су, тврде стручњаци, преблаге санкције и превенција која није обавезујућа.

Савремени систем кривичноправних мера и санкција за малолетнике у Републици Српској, углавном обухвата алтернативне мере, а то су полицијско упозорење и васпитне препоруке, и врло ретку - казна малолетничког затвора.

"Малолетнички затвор као казна има појачану дозу репресивности и представља једину санкцију која може да задовољи казнене захтеве друштва, у случајевима посебно тешких кривичних дела или поврата, а може и да лиши починиоца могућности да опет повреди неко правно добро. Међутим, како су казна малолетничког затвора и све друге институционалне васпитне мере нормативно дефинисане као изузетак, оне се изузетно ретко и изричу према малолетницима", каже за "Новости" професор малолетничке делинквенције др Николина Грбић Павловић.

Како незванично сазнајемо, број малолетника који тренутно "лежи" у Казнено-поправној установи Туњице, на одељењу за малолетнике је четири, од чега је један од њих починио убиство без предумишљаја.

С друге стране, најшире примењивана мера према преступницима "ниског ризика", традиционална пробација, тзв. условна казна, критикована је због своје благости и недовољног степена надзора.

"Заправо, ни примена казне малолетничког затвора, ни условна казна нису довеле до знатног смањења стопе малолетничког криминалитета, нити до смањења броја повратника", додала је Николина Грбић Павловић.

Омбудсман за децу Републике Српске Нада Граховац за "Новости" истиче значај превентивног деловања против малолетничке делинквенције.

"Закон о заштити и поступању са децом и малолетницима у кривичном поступку управо у први план ставља васпитне мере и препоруке, које имају за циљ преусмеравање малолетног починиоца кривичног дела, за разлику од редовног кривичног поступка, како би се избегли негативни ефекти на личност малолетника и његов разво", рекла је Граховчева.

Једна од васпитних препорука утврђена Законом (члан 26) је и "укључивање малолетника у рад, без накнаде, у хуманитарне организације, или послове социјалног, локалног или еколошког садржаја".

"Нажалост, листа установа још није успостављена и ова препорука није у примени. Исто тако, законом је утврђено упућивање малолетника у васпитни центар, или васпитну установу, али и у овом делу доведена је у питање примена Закона, јер установе нису успостављене", додала је Нада Граховац за "Новости".

ЦРНА 2012. ГОДИНА

На висок просек укупних кривичних дела у Републици Српској у последњих пет година који износи 450, посебно је утицала 2012. у којој је изршено чак 556 кривичних дела малолетника. Године 2011. било их је 497, 2013. - 533, док је у последње две године он имао опадајући тренд и износио 359 - 2014. и 309 до краја децембра 2015. године.

(Вечерње новости)

Коментари / 0

Оставите коментар