У 2015. БиХ напустило више од 80.000 младих

Босну и Херцеговину је прошле године, према доступним информацијама, напустило више од 80.000, највећим дијелом младих људи између 25 и 40 година, а разлози одласка углавном су економске природе.

Босна и Херцеговина 20.06.2016 | 18:38
У 2015. БиХ напустило више од 80.000 младих
Да је ово дугогодишњи проблем указао је на прошлој сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посланик Странке демократске акције (СДА) Сенад Шепић и то тражећи одговор од Савјета министара БиХ шта ово извршно тијело ради на изради програма спречавања негативног тренда одласка из БиХ и запошљавања младих.

Шепића је занимало које су то конкретне мјере и колико тачно средстава је планирано за ову област кроз приједлоге које је бх. страна предложила у преговорима с Међународним монетарним фондом (ММФ) у процесу тражења актуелног кредита код ове институције.

!Више сам пута иницирао ову расправу у посљедњих годину дана, јер су ово стварни проблеми људи с којима се власти морају бавити", сматра Шепић, изразивши незадовољство што је раније одбијен његов приједлог да се одржи посебна сједница о овој теми.

Најавио је да ће поново затражити расправу и укључивање свих у рјешавање овога проблема јер је за њега тренутно то једна од најважнијих тема посебно јер је, сматра, потребно показати младима да је њиховој земљи стало до њих.

Мишљења је да дио средстава након новог задужења од готово милијарду треба бити издвојен управо за запошљавања младих и способних људи, позивајући надлежне да погледају шта раде земље Европске уније и владе земаља региона које су свјесне “да без људи, посебно младих и школованих нема ни земље нити реалне будућности”.

Одговор на ово питање на сједници није добио, али је најавио да ће наставити говорити и тражити од Савјета министара и свих влада у БиХ расправе и рјешења за ово питање све док не буду постојали позитивни одјеци и јасни планови за будућност нових генерација.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Геограпхy

20.06.2016 19:13

То је тек почетак, људи иду из ове мртваре негдје гдје ће нормално да живе негдје гдје се не прича о попису становништва, језику који неко говори, негдје гдје криминал и мафија не држе државу и људе у њој као своје таоце. За десет година овдје ће остати само ко мора и ко нема могућност да оде, затим старци и лопови и тајкуни. И тако ће да буде док се нешто не преломи а онда неће бити домаћег становништва па ће овах простор населити неки странци који неће бити ни Срби ни Хрвати ни Бошњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

нн

20.06.2016 19:51

Ко ће остати да живи у БиХ, отиће многи, остаће немоћни. Каква је то држава???????

ОДГОВОРИТЕ
Name

желим отићи

20.06.2016 20:41

Како отићи?

Name

Ме

21.06.2016 06:09

Ја Сам давно отисо, И Нисам СЕ покајо, овдје те нико не пита које си националности, не пита за вјеру, земља богата, Само ради И имацес све,. Не мислим СЕ никад вратит, ни ја, ни моја дјеца,.

ОДГОВОРИТЕ