Анализа: Читава Њемачка - ''Дие Маннсцхафт''!

Немци познају фудбал и живе за њега, а репрезентација на ЕУРО у Француској прати се готово фанатично. Ових дана цела земља је црно-црвено-жута.

Фудбал 24.06.2016 | 16:00
Анализа: Читава Њемачка - ''Дие Маннсцхафт''!
Имала сам ту срећу да почетак Европског првенства у фудбалу дочекам у Немачкој. Земљи у којој се игра одличан фудбал, познаје фудбал и у којој се репрезентација воли, поштује и подржава готово фанатично.

Недељама уочи почетка ЕУРО 2016 Немци су свакодневно са великим интересовањем пратили све што се дешавало у националном тиму, ситуацију око повређених играча, а када је непосредно пред старт шампионата капитен Бастијан Швајнштајгер потврдио да ће предводити екипу у Француској, сви у земљи то су примили као најрадоснију вест, након чега је порасло самопоуздање и вера да би после светске титуле пре две године Дие Маннсцхафт (тим) могао да освоји и европски пехар.

Еуфорија не јењава. Фудбалска репрезентација је ударна вест у свакој информативној емисији на телевизији или радију. Све оно што се дешава у табору екипе селектора Јоакима Лева последњих дана далеко је важније од временских неприлика које су погодиле баварску регију и изазвале озбиљне проблеме, моста који се срушио на југу Немачке и усмртио раднике, па чак и од званичне посете канцеларке Ангеле Меркел Кини, која би могла да има великој утицаја на државу у будућности.

Дие Маннсцхафт или Елф је први, најважнији!

"Дух" Европског првенства осећа се у сваком кутку Немачке. Црно-црвено-жуте заставе окачене су свуда, неретко оне вијоре дуж земље и када не игра репрезентација, али овога пута истакнуте су са намером - као симбол подршке тиму Јоакима Лева.

Највише их је на прозорима станова, аутомобилима, канцеларијама, налазе се готово у сваком излогу радњи, без обзира на делатност, симболи Немачке са поносом се носе на грудима, глави, могу се видети на бициклима, чак и на инвалидским колицима, али има и оних маштовитих који на посебан начин исказују љубав према националном тиму (попут госпође која је заставицама украсила саксије са цвећем на тераси, или друге која је тркнула до продавнице са папилотнама у боји немачке заставе)...

Наступ националног тима Немачке на ЕП, наравно, одлична је прилика и за зараду.

Ланци великих маркета, али и произвођачи портудили су се да све буде у знаку репрезентације. Велики брендови направили су специјалне серије посвећене Европском првенству, односно репрезентацији Немачке.

У сваком већем продајном објекту централна места заузимају штандови са навијачким реквизитима, од класичних, попут заставица и трубица, преко чаша, тањира, есцајга, па чак и шерпи и роштиља у бојама немачке заставе, до постељине, торби, трака и гумица за косу...

Најпродаванија роба у време ЕУРО наравно су пиво и кобасице, односно месо за роштиљ. Немци, најчешће, тако гледају мечеве репрезентације у Француској, традиционално - уз иће и пиће. И баш због тога рафови у маркетима са тим артиклима су опустошени на дан када игра Немачка.

А чак и да вас фудбал уопште не занима (што је у Немачкој заиста ретко), продавницу тешко да можете напустити без сувенира, јер у многим производима или на каси ћете добити сличице, налепнице, фигурице играча.

У Немачкој има и много оних на "привременом раду", или који остају мало дуже, али не заборављају своје "корене", па осим црно-црвено-жутих истакнуте су и заставе осталих учесника ЕП - највише има турских, пољских, али и албанских, ирских, италијанских, хрватских...

У време мечева немачке репрезентације улице су пусте у градовима у којима није организовано заједничко гледање утакмица, али нису баш сви сконцентрисани на наступ екипе Јоакима Лева. Статистика показује да се последњих година у време одигравања мечева немачке фудбалске репрезентације догодило највише пљачки у Немачкој.

Упркос свему, сатима и данима после утакмица баве се анализом.

О Боатенговом херојском спасавању гола на мечу против Украјине и блиставом блиц наступу Швајнштајгера причало се до дуела са Пољском, а након 0:0 против Пољске дискутовало се о томе да ли је Лев требало да искористи право треће замене у финишу меча, зашто Шкодран Мустафи, стрелац првог гола на шампионату за Немачку, није уопште добио шансу, и колико је капитен заиста опорављен и има ли снаге.

И док су на телевизији која има права преноса мечева из Француске легендарни бивши играчи Мемет Шол и Оливер Кан као стручни консултанти анализирали да ли је реми против Пољске добар или лош резултат, Пољаци су јавно и гласно прославили "кромпириће" као успех, без помисли било кога да их спречи у томе.

Немачка јавност не крије да има велика очекивања од свог тима на ЕУРО 2016, верују да ћесе репрезентација показати у бољем светлувећ против Северне Ирске, а да ће у наставку турнира бити још ефикаснија и да ће из Француске донети титулу европског првака после поста дугог тачно две деценије.

Како ће се завршити ЕУРО 2016, не знам, али оно што је сигурно је то да Немци живе фудбал, и за фудбал и ношена оном поруком из једне наше навијачке песме после свега што сам доживела и видела тврдим: цела је Немачка - Дие Маннсцхафт.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар