Analiza: Čitava Njemačka - ''Die Mannschaft''!

Nemci poznaju fudbal i žive za njega, a reprezentacija na EURO u Francuskoj prati se gotovo fanatično. Ovih dana cela zemlja je crno-crveno-žuta.

Fudbal 24.06.2016 | 16:00
Analiza: Čitava Njemačka - ''Die Mannschaft''!
Imala sam tu sreću da početak Evropskog prvenstva u fudbalu dočekam u Nemačkoj. Zemlji u kojoj se igra odličan fudbal, poznaje fudbal i u kojoj se reprezentacija voli, poštuje i podržava gotovo fanatično.

Nedeljama uoči početka EURO 2016 Nemci su svakodnevno sa velikim interesovanjem pratili sve što se dešavalo u nacionalnom timu, situaciju oko povređenih igrača, a kada je neposredno pred start šampionata kapiten Bastijan Švajnštajger potvrdio da će predvoditi ekipu u Francuskoj, svi u zemlji to su primili kao najradosniju vest, nakon čega je poraslo samopouzdanje i vera da bi posle svetske titule pre dve godine Die Mannschaft (tim) mogao da osvoji i evropski pehar.

Euforija ne jenjava. Fudbalska reprezentacija je udarna vest u svakoj informativnoj emisiji na televiziji ili radiju. Sve ono što se dešava u taboru ekipe selektora Joakima Leva poslednjih dana daleko je važnije od vremenskih neprilika koje su pogodile bavarsku regiju i izazvale ozbiljne probleme, mosta koji se srušio na jugu Nemačke i usmrtio radnike, pa čak i od zvanične posete kancelarke Angele Merkel Kini, koja bi mogla da ima velikoj uticaja na državu u budućnosti.

Die Mannschaft ili Elf je prvi, najvažniji!

"Duh" Evropskog prvenstva oseća se u svakom kutku Nemačke. Crno-crveno-žute zastave okačene su svuda, neretko one vijore duž zemlje i kada ne igra reprezentacija, ali ovoga puta istaknute su sa namerom - kao simbol podrške timu Joakima Leva.

Najviše ih je na prozorima stanova, automobilima, kancelarijama, nalaze se gotovo u svakom izlogu radnji, bez obzira na delatnost, simboli Nemačke sa ponosom se nose na grudima, glavi, mogu se videti na biciklima, čak i na invalidskim kolicima, ali ima i onih maštovitih koji na poseban način iskazuju ljubav prema nacionalnom timu (poput gospođe koja je zastavicama ukrasila saksije sa cvećem na terasi, ili druge koja je trknula do prodavnice sa papilotnama u boji nemačke zastave)...

Nastup nacionalnog tima Nemačke na EP, naravno, odlična je prilika i za zaradu.

Lanci velikih marketa, ali i proizvođači portudili su se da sve bude u znaku reprezentacije. Veliki brendovi napravili su specijalne serije posvećene Evropskom prvenstvu, odnosno reprezentaciji Nemačke.

U svakom većem prodajnom objektu centralna mesta zauzimaju štandovi sa navijačkim rekvizitima, od klasičnih, poput zastavica i trubica, preko čaša, tanjira, escajga, pa čak i šerpi i roštilja u bojama nemačke zastave, do posteljine, torbi, traka i gumica za kosu...

Najprodavanija roba u vreme EURO naravno su pivo i kobasice, odnosno meso za roštilj. Nemci, najčešće, tako gledaju mečeve reprezentacije u Francuskoj, tradicionalno - uz iće i piće. I baš zbog toga rafovi u marketima sa tim artiklima su opustošeni na dan kada igra Nemačka.

A čak i da vas fudbal uopšte ne zanima (što je u Nemačkoj zaista retko), prodavnicu teško da možete napustiti bez suvenira, jer u mnogim proizvodima ili na kasi ćete dobiti sličice, nalepnice, figurice igrača.

U Nemačkoj ima i mnogo onih na "privremenom radu", ili koji ostaju malo duže, ali ne zaboravljaju svoje "korene", pa osim crno-crveno-žutih istaknute su i zastave ostalih učesnika EP - najviše ima turskih, poljskih, ali i albanskih, irskih, italijanskih, hrvatskih...

U vreme mečeva nemačke reprezentacije ulice su puste u gradovima u kojima nije organizovano zajedničko gledanje utakmica, ali nisu baš svi skoncentrisani na nastup ekipe Joakima Leva. Statistika pokazuje da se poslednjih godina u vreme odigravanja mečeva nemačke fudbalske reprezentacije dogodilo najviše pljački u Nemačkoj.

Uprkos svemu, satima i danima posle utakmica bave se analizom.

O Boatengovom herojskom spasavanju gola na meču protiv Ukrajine i blistavom blic nastupu Švajnštajgera pričalo se do duela sa Poljskom, a nakon 0:0 protiv Poljske diskutovalo se o tome da li je Lev trebalo da iskoristi pravo treće zamene u finišu meča, zašto Škodran Mustafi, strelac prvog gola na šampionatu za Nemačku, nije uopšte dobio šansu, i koliko je kapiten zaista oporavljen i ima li snage.

I dok su na televiziji koja ima prava prenosa mečeva iz Francuske legendarni bivši igrači Memet Šol i Oliver Kan kao stručni konsultanti analizirali da li je remi protiv Poljske dobar ili loš rezultat, Poljaci su javno i glasno proslavili "krompiriće" kao uspeh, bez pomisli bilo koga da ih spreči u tome.

Nemačka javnost ne krije da ima velika očekivanja od svog tima na EURO 2016, veruju da ćese reprezentacija pokazati u boljem svetluveć protiv Severne Irske, a da će u nastavku turnira biti još efikasnija i da će iz Francuske doneti titulu evropskog prvaka posle posta dugog tačno dve decenije.

Kako će se završiti EURO 2016, ne znam, ali ono što je sigurno je to da Nemci žive fudbal, i za fudbal i nošena onom porukom iz jedne naše navijačke pesme posle svega što sam doživela i videla tvrdim: cela je Nemačka - Die Mannschaft.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar