Љето у БиХ биће топлије у односу на просјек

На северној Земљиној полулопти 21. јуна у 00.34 наступиће лето, а у исто време за становнике јужне полулопте почиње зима.

Босна и Херцеговина 20.06.2016 | 16:18
Љето у БиХ биће топлије у односу на просјек
"Према доступним прогностичким материјалима, лето 2016. године, од 1. јуна до 31. августа на простору БиХ би требало бити топлије у односу на просечне вредности, с позитивним температурним одступањима која ће бити израженија у првој половини лета и у континенталном делу земље", казао је стручни сарадник у Сектору примењене метеорологије Федералног хидрометеоролошког завода БиХ Бакир Крајиновић.
 
Навео је  да ће с одмицањем лета, позитивна одступања температуре ваздуха бити мање изражена. По свему судећи у Босни и југозападној Херцеговини август ће бити нешто топлији од уобичајеног за 1 до 2 степена, док ће на крајњем југу земље тај период бити у границама нормалних температурних вредности.

Додао је да "иако се очекује топлије лето у односу на вишегодишњи просек, то не значи да се у потпуности може искључити појава краћих хладнијих периода".

Падавине ће бити неравномерно распоређене и углавном у границама или нешто мало испод просека, при чему ће локалне нестабилности понегдје праћене грмљавином, уобичајене за овај дио године, бити чешћа појава током јуна.

Јули и август у погледу падавина, такође неће значајније одступати од просека.

(Агенције)
(Фото: Вијести.ба/илустрација / Архива)

Коментари / 0

Оставите коментар