Партизанов жреб за ЛЕ: Славија Софија или Заглебје Лубин! Чуки тешко, Воши (ваљда) лако!

Прва утакмица 14. јула у Београду, реванш 21. јула!

Фудбал 20.06.2016 | 15:00
Партизанов жреб за ЛЕ: Славија Софија или Заглебје Лубин! Чуки тешко, Воши (ваљда) лако!
Не може се рећи да је Партизан имао повољан жреб у Ниону. Црно-бели ће у другом колу квалификација за Лигу Европе играти против победника дуела Славија Софија - Заглабје Лубин.

Као освајачи Купа Србије, црно-бели такмичење почињу од друге елиминационе рунде, а жребом је одлучено да им први ривал на путу до групне фазе буде бољи из окршаја бугарског и пољског представника који се састају у првом колу.

Први меч на програму је 14. јула у Београду, реванш је 21. јула.

Ако буде успешан на овом кораку, тим Ивана Томића ће и до краја квалификација за Лигу Европе имати статус носиоца, с обзиром да је на основу петогодишњег обрачуна бодова зарадио коефицијент 16.925 који му гарантује, условно речено, слабијег противника.

Заглебје је клуб основан непосредно по завршетку Другог светског рата, а у својој историји два пута је био првак – 1991. и 2007. године. Прошлу сезону завршили су на трећој позицији и тако се враћају у европска такмичења први пут од сезоне 2007/2008.

Боје Заглебија брани и један Србин, 31-годишњи Ђорђе Чотра, који је током каријере играо и за БСК, Војводину и Рад.

Славија Софија основана је 1913. године, била је првак Бугарске седам пута, али ниједном у овом веку. Екипа је сачињена углавном од домаћих фудбалера, али има и странаца попут Н’Донгале, Стергијакиса и новог појачања Ђурђуа.

Оно што је добро за црно-беле јесте то што у својим редовима имају "инсајдере". Сортски директор Ивица Илиев играо је у Висли из Кракова, а повратник међу црно-беле Мирослав Радовић је годинама играо за пољску Легију. Уз то, црно-бели сутра одлазе на припреме управо у Пољску!

Са друге стране, Партизан има и двојицу бугарских фудбаклера - Валерија Божинова и Ивана Бандаловског - који ће бити од велике помоћи стручном штабу ако противник буде софијска Славија.

Иначе, Партизан се већ састајао са софијском Славијом баш у овом такмичењу (које се тада звало Куп УЕФА).

Било је то у сезони 1988/89. Партизан је био убедљив у оба меча 1. кола Купа УЕФА - 5:0 у Београду и 5:0 у Софији.

Подсетите се тих утакмица

БЕОГРАД: Партизан - Славија Софија 5:0 (стрелци Батровић два, Вкладислав Ђукић, Фадиљ Вокри и Мирослав Ђукић)



СОФИЈА: Славија - Партизан 0:5 (стрелци: Вокри, Александар Ђорђевић, Греков (аутогол), Владислав Ђукић и Мирослав Ђукић)



Фудбалери Војводина играће са Бокељом, док ће се Чукарички састати са Ордабасијем у првом колу квалификација за Лигу Европе.

Први мечеви на програму су 30. јуна, а реванши се играју седмог јула - Новосађани ће прво гостовати, а Чукарички ће бити домаћин у првој утакмици.

Которски Бокељ основан је 1922. године, а прошле године били су четврти у Првенству Црне Горе.

Ордабаси је клуб из Казахстана, из града Шимкента, и прилично је млад с обзиром на то да је формиран 2000. године. Прошле сезоне били су четврти у националном шампионату.

Ако се прође прво коло: Воша у Норвешкој, Чука у Мађарској! 

Наравно, под условом да не буде изненађења...

Бокељ и Ордабаси као предјело, а уколико Војводина и Чукарички прођу прво коло квалификација за Лигу Европе путовања у Норвешку, односно Мађарску. Наравно, под условом да не буде изненађења.

Војводина је, наиме, на жребу за друго коло сазнала да ће ако према очекивањима отпише Которане укрстити копља са Стабеком, много опаснијим ривалом по имену, али и тимом који је после 13 кола у норвешком првенству на претпоследњем месту на табели  са свега 10 бодова и другом најгором одбраном у лиги. То што је Стабек већ увелико у сезони сигурно неће помоћи Новосађанима. Предуслов да тог меча и дође јесте да Стабек претходно елиминише велшки Конах Квеј Номадс.

Кад је Чукарички у питању, утисак је да ће Брђани можда и тежи задатак имати на старту европске одисеје против казахстанског Ордабасија, него у другом када ће одмерити снаге са са бољим из двомеча Видеотона и молдавске Зарије. На папиру, то би морао да буде мађарски представник.

ЛЕ, 1. коло:

Митјиланд – Судува
Инфонет – Харт
Стабек – Конах
Вентспилс – Викингур
Линфилд – Корк
Левадија – ХБ
Атлантас – ХЈК
Гетеборг – Ландудно
Сент Патрикс – Жунесе
Рејкјавик – Гленавон
Шамрок – Ропс
Валур – Брендби
Абердин – Фола Еш
Номе – Тракај
Динамо Минс – Спартакс
Брејдаблик – Јелгава
Рунавик – Шахтјор Солигорск
АИК – Бела Таун
Диферданж – Клифтонвил
Одс – Мариехамн
Домжале – Луситанс
Бокељ – Војводина
АЕК Ларнака – Фолгоре
Дила Гори – Ширак
Видеотон – Зарја Балти
Ла Фиорита – Дебрецин
Нефчи – Балзан
Габала – Самтредија
Банантс – Омонија
Зимбру – Чикура
Пјуник – Европа
Макаби ТА – Горица
Теута – Кајрат
Партизани – Слован
Берое – Радник
Кукеши – Рудар Пљевља
Широки Бријег – Биркиркара
Славија – Заглебје
Шкендија – Краковија
Санта Колома – Локомотива ЗГ
Вадуз – Силекс
Работнички – Будућност ПГ
Спартак – Хибернијанс
Капаз – Дачија
Слобода – Беитар Јерусалим
Чукарички – Ордабаши
Адмира – Спартак Мијава
Актобе – МТК

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар