Partizanov žreb za LE: Slavija Sofija ili Zaglebje Lubin! Čuki teško, Voši (valjda) lako!

Prva utakmica 14. jula u Beogradu, revanš 21. jula!

Fudbal 20.06.2016 | 15:00
Partizanov žreb za LE: Slavija Sofija ili Zaglebje Lubin! Čuki teško, Voši (valjda) lako!
Ne može se reći da je Partizan imao povoljan žreb u Nionu. Crno-beli će u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope igrati protiv pobednika duela Slavija Sofija - Zaglabje Lubin.

Kao osvajači Kupa Srbije, crno-beli takmičenje počinju od druge eliminacione runde, a žrebom je odlučeno da im prvi rival na putu do grupne faze bude bolji iz okršaja bugarskog i poljskog predstavnika koji se sastaju u prvom kolu.

Prvi meč na programu je 14. jula u Beogradu, revanš je 21. jula.

Ako bude uspešan na ovom koraku, tim Ivana Tomića će i do kraja kvalifikacija za Ligu Evrope imati status nosioca, s obzirom da je na osnovu petogodišnjeg obračuna bodova zaradio koeficijent 16.925 koji mu garantuje, uslovno rečeno, slabijeg protivnika.

Zaglebje je klub osnovan neposredno po završetku Drugog svetskog rata, a u svojoj istoriji dva puta je bio prvak – 1991. i 2007. godine. Prošlu sezonu završili su na trećoj poziciji i tako se vraćaju u evropska takmičenja prvi put od sezone 2007/2008.

Boje Zaglebija brani i jedan Srbin, 31-godišnji Đorđe Čotra, koji je tokom karijere igrao i za BSK, Vojvodinu i Rad.

Slavija Sofija osnovana je 1913. godine, bila je prvak Bugarske sedam puta, ali nijednom u ovom veku. Ekipa je sačinjena uglavnom od domaćih fudbalera, ali ima i stranaca poput N’Dongale, Stergijakisa i novog pojačanja Đurđua.

Ono što je dobro za crno-bele jeste to što u svojim redovima imaju "insajdere". Sortski direktor Ivica Iliev igrao je u Visli iz Krakova, a povratnik među crno-bele Miroslav Radović je godinama igrao za poljsku Legiju. Uz to, crno-beli sutra odlaze na pripreme upravo u Poljsku!

Sa druge strane, Partizan ima i dvojicu bugarskih fudbaklera - Valerija Božinova i Ivana Bandalovskog - koji će biti od velike pomoći stručnom štabu ako protivnik bude sofijska Slavija.

Inače, Partizan se već sastajao sa sofijskom Slavijom baš u ovom takmičenju (koje se tada zvalo Kup UEFA).

Bilo je to u sezoni 1988/89. Partizan je bio ubedljiv u oba meča 1. kola Kupa UEFA - 5:0 u Beogradu i 5:0 u Sofiji.

Podsetite se tih utakmica

BEOGRAD: Partizan - Slavija Sofija 5:0 (strelci Batrović dva, Vkladislav Đukić, Fadilj Vokri i Miroslav Đukić)



SOFIJA: Slavija - Partizan 0:5 (strelci: Vokri, Aleksandar Đorđević, Grekov (autogol), Vladislav Đukić i Miroslav Đukić)



Fudbaleri Vojvodina igraće sa Bokeljom, dok će se Čukarički sastati sa Ordabasijem u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Prvi mečevi na programu su 30. juna, a revanši se igraju sedmog jula - Novosađani će prvo gostovati, a Čukarički će biti domaćin u prvoj utakmici.

Kotorski Bokelj osnovan je 1922. godine, a prošle godine bili su četvrti u Prvenstvu Crne Gore.

Ordabasi je klub iz Kazahstana, iz grada Šimkenta, i prilično je mlad s obzirom na to da je formiran 2000. godine. Prošle sezone bili su četvrti u nacionalnom šampionatu.

Ako se prođe prvo kolo: Voša u Norveškoj, Čuka u Mađarskoj! 

Naravno, pod uslovom da ne bude iznenađenja...

Bokelj i Ordabasi kao predjelo, a ukoliko Vojvodina i Čukarički prođu prvo kolo kvalifikacija za Ligu Evrope putovanja u Norvešku, odnosno Mađarsku. Naravno, pod uslovom da ne bude iznenađenja.

Vojvodina je, naime, na žrebu za drugo kolo saznala da će ako prema očekivanjima otpiše Kotorane ukrstiti koplja sa Stabekom, mnogo opasnijim rivalom po imenu, ali i timom koji je posle 13 kola u norveškom prvenstvu na pretposlednjem mestu na tabeli  sa svega 10 bodova i drugom najgorom odbranom u ligi. To što je Stabek već uveliko u sezoni sigurno neće pomoći Novosađanima. Preduslov da tog meča i dođe jeste da Stabek prethodno eliminiše velški Konah Kvej Nomads.

Kad je Čukarički u pitanju, utisak je da će Brđani možda i teži zadatak imati na startu evropske odiseje protiv kazahstanskog Ordabasija, nego u drugom kada će odmeriti snage sa sa boljim iz dvomeča Videotona i moldavske Zarije. Na papiru, to bi morao da bude mađarski predstavnik.

LE, 1. kolo:

Mitjiland – Suduva
Infonet – Hart
Stabek – Konah
Ventspils – Vikingur
Linfild – Kork
Levadija – HB
Atlantas – HJK
Geteborg – Landudno
Sent Patriks – Žunese
Rejkjavik – Glenavon
Šamrok – Rops
Valur – Brendbi
Aberdin – Fola Eš
Nome – Trakaj
Dinamo Mins – Spartaks
Brejdablik – Jelgava
Runavik – Šahtjor Soligorsk
AIK – Bela Taun
Diferdanž – Kliftonvil
Ods – Mariehamn
Domžale – Lusitans
Bokelj – Vojvodina
AEK Larnaka – Folgore
Dila Gori – Širak
Videoton – Zarja Balti
La Fiorita – Debrecin
Nefči – Balzan
Gabala – Samtredija
Banants – Omonija
Zimbru – Čikura
Pjunik – Evropa
Makabi TA – Gorica
Teuta – Kajrat
Partizani – Slovan
Beroe – Radnik
Kukeši – Rudar Pljevlja
Široki Brijeg – Birkirkara
Slavija – Zaglebje
Škendija – Krakovija
Santa Koloma – Lokomotiva ZG
Vaduz – Sileks
Rabotnički – Budućnost PG
Spartak – Hibernijans
Kapaz – Dačija
Sloboda – Beitar Jerusalim
Čukarički – Ordabaši
Admira – Spartak Mijava
Aktobe – MTK

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar