Анализа, ЛШ - Звезда је молила за срећу и добила је! Валета или Б 36 Торсхавн?!

Звезда ближе Медитерану него Атлантику, тамо је чекају Гробари! За Малтежене игра ходајућа легенда тамошњег фудбала Мифсуд.

Фудбал 20.06.2016 | 22:00
Анализа, ЛШ - Звезда је молила за срећу и добила је! Валета или Б 36 Торсхавн?!
Црвена звезда је имала среће са куглицама у Ниону, Блажо Раосављевић је био талија на жребу. Црвено-бели су добили најлакшег могућег ривала на старту борбе за пласман у Лигу шампиона. Иако не зна име противника, црвено-белима је упала кашика у мед јер ће дуели против првака Малте или Фарских Острва бити идеално загревање за озбиљне битке у трећем и, надамо се, четвртом колу.

Лопта је округла, почетак је сезоне, тешке су ноге, тим није уигран и остали омиљени српски изговори би могли да пије воду као алиби у случају неког јачег ривала, али Звезда против острвских Лилипутанаца заиста нема ниједан разлог за бригу. Шампион Србије има много квалитетнији тим, има велике амбиције и после дуго времена има тим који је једно време на окупу што није био случај претходних година. И што је један од предуслова за успех у Европи.

Реалнији циљ је пласман у Лигу Европе, али Звезда ће гледати у даљину и прижељкујући још среће у жребу покушати да се пласира у Лигу шампиона. Прва препрека мора бити прескочена. Ко је тежи или лакши ривал, илузорно је говорити, али није згорег погледати мало дубље шта Звезду очекује на почеткуу евро-квалификација.

Малтежани би требало да буду благи фаворит против Фарана. Клубови са Малте су прошлог лета били пријатно изненађење с обзиром да су пре тога углавном служили као топовско месо и врећа за ударање. Хибернијанс је намучио Макаби Славише Јокановића који се касније пласирао у Лигу шампиона. Хибс је у првом мечу савладао Израелце са 2:1 што је била сензација, да би у реваншу био торпедован са пет голова у мрежи. Биркиркара је била још пријатније изненађење. У првом колу квалификација за Лигу Европе је елиминисала јерменски Улисес а онда запрепастила фудбалску Европу у два меча са Вест Хемом. На Аптон Парку је у првом мечу поражена минималцем, да би у реваншу истим резултатом надокнадила дефицит, а онда је несрећно елиминисана на пенале. Међутим, Звездин ривал Валета је оставила најгори утисак од три представника са Малте пошто је испала на старту квалификација од Њутауна из Велса са два пораза од по 1:2. Али Валета је зато била боља на домаћем фронту пошто је прошле сезоне освојила титулу са три бода предности у односу на Хибернијанс.

Валета је редован представник Малте у квалификацијама за еврокупове, али је само четири пута успела да прође у другу рунду. Претпоследњи пут је то било 2012. када су декласирали Луситанос из Андоре, али су потом елиминисани од Партизана са укупних 2:7. У играчком кадру Валете има фудбалера из иностранства, али то су анонимуси из Бразила, Аргентине, Нигерије, Туниса и Италије који не представљају озбиљну претњу. Једино познато име у тиму Валете је Мајкл Мифсуд, ходајућа легенда тамошњег фудбала и најбољи фудбалер у историји Малте. Има 35 година и искуство играња у Кајзерсалутерну, Ковентрију, Барнслију... капитен је и најбољи стрелац у историји селекције Малте.

ГРОБАРИ ОБЕЗБЕЂУЈУ МАЛТУ

Дуел у Валети би могао да буде занимљив и из навијачке перспективе.У престоници Малте тренутно живи велики број навијача Партизана. Они су тамо на привременом раду и углавном су задужени за послове обезбеђења. Многи од њих имају и хулиганске досије са југа. Прошлог лета су учествовали у инциденту када су се потукли са навијачима Жељезничара из Сарајева, а убрзо потом и са навијачима репрезентације Хрватске које је тада гостовала на Малти. Није искључено да би могли да посете и гостовање црвене звезде. Наравно, ако Валета прође прво коло.

А ако не прође, Звезда уместо Медитерана иде на Атлантик. На Фарска Острва против тамошњег првака Б36 из Торшавна. Играли су српски представници у неколико наврата против представника Фарских Острва и имали лагане задатке, али никада нису против Б 36. Само два пута су у историји успели да прођу коло у квалификацијама. једном против Исланђана, а други против Малтежана 2006. када су елиминисали Биркиркару. Играли су 36 мечева у европским квалификацијама и победили само у два. Прошлог лета их је са укупних 6:1 декласирао ТНС из Велса, а пре тога су два апута заредом испадали од Линфилда из Северне Ирске. Некада их је тренирао Томислав Сивић.

Имају само два странца у екипи: Пољака и Данца. Али реч о је анонимним фудбалерима. Неколицина домаћих играча је имала танко искуство играња у данским, исландским и шкотским клубовима.

Предност Фарана може да представља чињеница што је недавно почела сезоне. Међутим, Звезда не би смела да има било каквих проблема.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар