Analiza, LŠ - Zvezda je molila za sreću i dobila je! Valeta ili B 36 Torshavn?!

Zvezda bliže Mediteranu nego Atlantiku, tamo je čekaju Grobari! Za Maltežene igra hodajuća legenda tamošnjeg fudbala Mifsud.

Fudbal 20.06.2016 | 22:00
Analiza, LŠ - Zvezda je molila za sreću i dobila je! Valeta ili B 36 Torshavn?!
Crvena zvezda je imala sreće sa kuglicama u Nionu, Blažo Raosavljević je bio talija na žrebu. Crveno-beli su dobili najlakšeg mogućeg rivala na startu borbe za plasman u Ligu šampiona. Iako ne zna ime protivnika, crveno-belima je upala kašika u med jer će dueli protiv prvaka Malte ili Farskih Ostrva biti idealno zagrevanje za ozbiljne bitke u trećem i, nadamo se, četvrtom kolu.

Lopta je okrugla, početak je sezone, teške su noge, tim nije uigran i ostali omiljeni srpski izgovori bi mogli da pije vodu kao alibi u slučaju nekog jačeg rivala, ali Zvezda protiv ostrvskih Liliputanaca zaista nema nijedan razlog za brigu. Šampion Srbije ima mnogo kvalitetniji tim, ima velike ambicije i posle dugo vremena ima tim koji je jedno vreme na okupu što nije bio slučaj prethodnih godina. I što je jedan od preduslova za uspeh u Evropi.

Realniji cilj je plasman u Ligu Evrope, ali Zvezda će gledati u daljinu i priželjkujući još sreće u žrebu pokušati da se plasira u Ligu šampiona. Prva prepreka mora biti preskočena. Ko je teži ili lakši rival, iluzorno je govoriti, ali nije zgoreg pogledati malo dublje šta Zvezdu očekuje na početkuu evro-kvalifikacija.

Maltežani bi trebalo da budu blagi favorit protiv Farana. Klubovi sa Malte su prošlog leta bili prijatno iznenađenje s obzirom da su pre toga uglavnom služili kao topovsko meso i vreća za udaranje. Hibernijans je namučio Makabi Slaviše Jokanovića koji se kasnije plasirao u Ligu šampiona. Hibs je u prvom meču savladao Izraelce sa 2:1 što je bila senzacija, da bi u revanšu bio torpedovan sa pet golova u mreži. Birkirkara je bila još prijatnije iznenađenje. U prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope je eliminisala jermenski Ulises a onda zaprepastila fudbalsku Evropu u dva meča sa Vest Hemom. Na Apton Parku je u prvom meču poražena minimalcem, da bi u revanšu istim rezultatom nadoknadila deficit, a onda je nesrećno eliminisana na penale. Međutim, Zvezdin rival Valeta je ostavila najgori utisak od tri predstavnika sa Malte pošto je ispala na startu kvalifikacija od Njutauna iz Velsa sa dva poraza od po 1:2. Ali Valeta je zato bila bolja na domaćem frontu pošto je prošle sezone osvojila titulu sa tri boda prednosti u odnosu na Hibernijans.

Valeta je redovan predstavnik Malte u kvalifikacijama za evrokupove, ali je samo četiri puta uspela da prođe u drugu rundu. Pretposlednji put je to bilo 2012. kada su deklasirali Lusitanos iz Andore, ali su potom eliminisani od Partizana sa ukupnih 2:7. U igračkom kadru Valete ima fudbalera iz inostranstva, ali to su anonimusi iz Brazila, Argentine, Nigerije, Tunisa i Italije koji ne predstavljaju ozbiljnu pretnju. Jedino poznato ime u timu Valete je Majkl Mifsud, hodajuća legenda tamošnjeg fudbala i najbolji fudbaler u istoriji Malte. Ima 35 godina i iskustvo igranja u Kajzersaluternu, Koventriju, Barnsliju... kapiten je i najbolji strelac u istoriji selekcije Malte.

GROBARI OBEZBEĐUJU MALTU

Duel u Valeti bi mogao da bude zanimljiv i iz navijačke perspektive.U prestonici Malte trenutno živi veliki broj navijača Partizana. Oni su tamo na privremenom radu i uglavnom su zaduženi za poslove obezbeđenja. Mnogi od njih imaju i huliganske dosije sa juga. Prošlog leta su učestvovali u incidentu kada su se potukli sa navijačima Željezničara iz Sarajeva, a ubrzo potom i sa navijačima reprezentacije Hrvatske koje je tada gostovala na Malti. Nije isključeno da bi mogli da posete i gostovanje crvene zvezde. Naravno, ako Valeta prođe prvo kolo.

A ako ne prođe, Zvezda umesto Mediterana ide na Atlantik. Na Farska Ostrva protiv tamošnjeg prvaka B36 iz Toršavna. Igrali su srpski predstavnici u nekoliko navrata protiv predstavnika Farskih Ostrva i imali lagane zadatke, ali nikada nisu protiv B 36. Samo dva puta su u istoriji uspeli da prođu kolo u kvalifikacijama. jednom protiv Islanđana, a drugi protiv Maltežana 2006. kada su eliminisali Birkirkaru. Igrali su 36 mečeva u evropskim kvalifikacijama i pobedili samo u dva. Prošlog leta ih je sa ukupnih 6:1 deklasirao TNS iz Velsa, a pre toga su dva aputa zaredom ispadali od Linfilda iz Severne Irske. Nekada ih je trenirao Tomislav Sivić.

Imaju samo dva stranca u ekipi: Poljaka i Danca. Ali reč o je anonimnim fudbalerima. Nekolicina domaćih igrača je imala tanko iskustvo igranja u danskim, islandskim i škotskim klubovima.

Prednost Farana može da predstavlja činjenica što je nedavno počela sezone. Međutim, Zvezda ne bi smela da ima bilo kakvih problema.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar