ЕУРО - расплет у Б групи: Енглеска - Словачка и Велс - Русија!

Ко не рискира тај не профитира: Руни на клупи, коначно Варди! Рој Хоџсон спремио мноштво измена за окршај са Словачком на крају Групе Б. Енглези са резервама, икс свима одговара! Словаци би са ремијем пркатично оверили пласман у нокаут фазу. Последња препрека на Бејловом путу у велшку легенду - Баћушке! Победа гарантује осмину финала,бод би вероватно био довољан…

Фудбал 20.06.2016 | 19:30
ЕУРО - расплет у Б групи: Енглеска - Словачка и Велс - Русија!
Шест измена у саставу Роја Хоџсона, иако би Велс, па и Словачка наравно, могли да претекну Енглезе на табели Групе Б и значајно им отежају посао у осмини финала Европског првенства. Ходсжон ипак нема избора. Не може се велики турнир изнети са 11 играча. Неко мора да одмори, други да добију шансу. Капитен Вејн Руни тако ће према наводима острвских медија окршај са Словачком у трећем колу Групе Б почети као резерва, док ће се испунити и жеља већег броја навијача да место у стартној поставио заузме прошле Џејми Варди.

Биће то само неке од Хоџсонових измена, који је изгледа скупио храброст и суочио се са претњом да, у случају пада на треће место, Енглеска за противника већ у осмини финала моћи да добије можда и Немачку или Шпанију. Уместо Рунија заиграће Џордан Хендерсон, потпуно опорављен од повреде колена која га је месец дана одвојила од терена. У једном сасвим другачијем везном реду - "преживеће" наводно само Ерик Дајер- минуте ће добити и Џек Вилшер.

Рокаде и на оба бековске позиције. Кајл Вокер и Дени Роуз биће на поштеди, на теренуНатанијел Клајн и Рајан Бертранд. У нападу Данијел Стариџ и Џејми Варди, стрелци у преокрету против Велса. Хари Кејн, жестоко критиковани Рахим Стерлинг и Деле Али добиће времена да ухвате дах.

Енглески медији различито тумаче овакве промене. Брину се због Вилшера и Хендерсонапошто су обојица имали проблеме са спремношћу, ишчуђавају се понајвише одлуци селектора да на клупи оставу Рунија. Ас Манчестер јунајтеда на Еуру игра у везном реду - и то сасвим солидно - и уврежено је мишљење да би му још понека утакмица на том месту помогла да се што боље прилагоди новим захтевима. Али Хоџсонов резон је: џаба све ако се повреди.

Видећемо да ли ће се исплатити.

Енглеска је увек под притиском, без обзира на то да ли меч био од велике резултатске важности или не, тако да екипа Роја Хоџсона у сваком мечу има императив тријумфа. Последњи ривал у групи биће им Словачка, која је већ на самом старту турнира након неочекиваног пораза од Велса покварила атмосферу унутар екипе, па је била принуђена да се вади.

Енглези имају четири бода и само теоретски нису осигурали пласман у осмину финала. Али суштински су већ у осмини финала. У најгорем случају као једна од трећепласираних екипа. Са друге стране, Словаци имају три бода, а чак и са њима могу даље. Ипак, не би смели да се поигравају са таквим ризиком. Бод их 99 одсто води даље. Победа би могла да им донесе чак и прво место у групи.

Селектор Рој Хоџсон је одлучио да вечерас одмори неке од носилаца игре, па ће поштеду добити Вокер, Роуз, Али, Руни, Стерлинг и Кејн, а шансу да се наметну ће имати Клајн, Бертранд, Хендерсон, Вилшир, Варди и Стариџ. И са тим саставом су Острвљани фаворити. Словаци имају већи такмичарски мотив јер им је бод важнији него ривалу. Зато би нерешен исход могао да буде најреалнији исход јер ниједан тим нема велику потребу да јуриша на победу.

Последњи пут ове две селекције састале су се у пријатељском мечу 2009. године, када је селекција коју је тада водио Фабио Капело победила на Вемблију са убедљивих 4:0. Енглези су славили у сва три досадашња међусобна окршаја, од чега су два била у квалификацијама за Европско првенство у Португалији 2004. године. Оба пута Горди Албион је тријумфовао с резултатом 2:1. 

Занимљиво, ово ће бити први од укупно два међусобна меча ових националних тимова у наредна три месеца, с обзиром да се Словаци и Енглези налазе и у квалификационој групи за пласман на Светско првенство у Русији. Када се све сагледа, Енглеска је фаворит, али далеко од тога да екипа Јана Козака није у стању да јој поквари планове.

Последња препрека на Бејловом путу у велшку легенду - Баћушке! Победа гарантује осмину финала,бод би вероватно био довољан…

Вероватно им се то дешава први пут. Али времена се мењају. Па сада добар део јавности види Велшане као фаворите у окршају са Русијом у последњем колу Групе Б на Европском првенству. Основни разлог - Руси су били очајни у две уводне утакмице, па би им чак и победа не би осигурала осмину финала. Велшанима гарантује нокаут фазу, можда чак и прво место ако Енглеска не савлада Словачку, бод би вероватно био довољан за место међу 16 најбољих на Старом континенту.

Додуше, Русија је вероватно селекција која најмање одговара систему игре који форсираЛеонид Слуцки.

Баћушке играју одговорно и стрпљиво, не срљају чак ни онда када би то можда и требало да чине, док саставу Криса Колмена искључиво одговара када се противник у потпуности отвори и крене свим силама ка његовом голу. То су у осталом најбоље на својој кожи осетили Словаци у првом колу. Кад Герет Бејл ухвати залет тешко га је и ласом ухватио. Велс је навикао да игра на контранападе, на шта ће Русија сасвим сигрно обратити посебну пажњу и покушати да осујети опасне налете које предводи најбољи играч Змајева.

Одбрана Велса није у стању да свих 90 минута одигра без пада концентрације, па би то лукави офанзивци Зборнаје, пре свих Артјом Дзјуба и Александар Кокорин, могли да искористе и дођу до можда и пресудног гола на овом мечу.

Слуцки можда неће моћи да рачуна на Олега Шатова, док се очекује да Крис Колмен на терен извести исту поставу која је играла у поразу од Енглеске. Џо Ледли се опоравио. Питање је само да ли се исто и десило са моралом екипе посел изгубљене утакмице против гордог Албиона само захваљујући поготку Данијела Стариџа у судијској надокнади.

Ове две селекције до сада су се састајале четири пута, два пута у квалификацијама за Европско првенство у Португалији и два пута у квалификацијама за Светско првенство у Јужној Африци. Три пута је славила Русија, док је један меч окончан без голова.

РУСИЈА – ВЕЛС
понедељак 21.00

Стадион: Мунисипал, Тулуз;
Капацитет: 35.472;
Судија: Јонас Ериксон;

ВЕЛС (3-4-2-1): Хенеси - Честер, Вилијамс, Дејвис - Гантер, Ледли, Ален, Тејлор - Ремзи, Робсон-Кану, Бејл;
РУСИЈА (4-2-3-1): Акинфејев - Смолников, Березуцки, Игнашевич,  Комбаров - Глушаков, Мамајев - Кокорин, Широков, Смолов - Дзјуба.

СЛОВАЧКА – ЕНГЛЕСКА (21.00)
Стадион: Жофра Гишар (Сент Етјен)
Судија: Карлос Веласко (Шпанија)

СЛОВАЧКА (4-2-3-1): Козачик - Пекарик, Шкртел, Ђурица, Хубочан - Печовски, Куцка - Мак, Хамшик, Вајс - Немец
ЕНГЛЕСКА (4-4-2): Харт - Клајн, Кејхил, Смолин, Бертранд - Хендерсон, Дајер, Вилшир, Лалана - Стардиж, Варди  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар