EURO - rasplet u B grupi: Engleska - Slovačka i Vels - Rusija!

Ko ne riskira taj ne profitira: Runi na klupi, konačno Vardi! Roj Hodžson spremio mnoštvo izmena za okršaj sa Slovačkom na kraju Grupe B. Englezi sa rezervama, iks svima odgovara! Slovaci bi sa remijem prkatično overili plasman u nokaut fazu. Poslednja prepreka na Bejlovom putu u velšku legendu - Baćuške! Pobeda garantuje osminu finala,bod bi verovatno bio dovoljan…

Fudbal 20.06.2016 | 19:30
EURO - rasplet u B grupi: Engleska - Slovačka i Vels - Rusija!
Šest izmena u sastavu Roja Hodžsona, iako bi Vels, pa i Slovačka naravno, mogli da preteknu Engleze na tabeli Grupe B i značajno im otežaju posao u osmini finala Evropskog prvenstva. Hodsžon ipak nema izbora. Ne može se veliki turnir izneti sa 11 igrača. Neko mora da odmori, drugi da dobiju šansu. Kapiten Vejn Runi tako će prema navodima ostrvskih medija okršaj sa Slovačkom u trećem kolu Grupe B početi kao rezerva, dok će se ispuniti i želja većeg broja navijača da mesto u startnoj postavio zauzme prošle Džejmi Vardi.

Biće to samo neke od Hodžsonovih izmena, koji je izgleda skupio hrabrost i suočio se sa pretnjom da, u slučaju pada na treće mesto, Engleska za protivnika već u osmini finala moći da dobije možda i Nemačku ili Španiju. Umesto Runija zaigraće Džordan Henderson, potpuno oporavljen od povrede kolena koja ga je mesec dana odvojila od terena. U jednom sasvim drugačijem veznom redu - "preživeće" navodno samo Erik Dajer- minute će dobiti i Džek Vilšer.

Rokade i na oba bekovske pozicije. Kajl Voker i Deni Rouz biće na poštedi, na terenuNatanijel Klajn i Rajan Bertrand. U napadu Danijel Staridž i Džejmi Vardi, strelci u preokretu protiv Velsa. Hari Kejn, žestoko kritikovani Rahim Sterling i Dele Ali dobiće vremena da uhvate dah.

Engleski mediji različito tumače ovakve promene. Brinu se zbog Vilšera i Hendersonapošto su obojica imali probleme sa spremnošću, iščuđavaju se ponajviše odluci selektora da na klupi ostavu Runija. As Mančester junajteda na Euru igra u veznom redu - i to sasvim solidno - i uvreženo je mišljenje da bi mu još poneka utakmica na tom mestu pomogla da se što bolje prilagodi novim zahtevima. Ali Hodžsonov rezon je: džaba sve ako se povredi.

Videćemo da li će se isplatiti.

Engleska je uvek pod pritiskom, bez obzira na to da li meč bio od velike rezultatske važnosti ili ne, tako da ekipa Roja Hodžsona u svakom meču ima imperativ trijumfa. Poslednji rival u grupi biće im Slovačka, koja je već na samom startu turnira nakon neočekivanog poraza od Velsa pokvarila atmosferu unutar ekipe, pa je bila prinuđena da se vadi.

Englezi imaju četiri boda i samo teoretski nisu osigurali plasman u osminu finala. Ali suštinski su već u osmini finala. U najgorem slučaju kao jedna od trećeplasiranih ekipa. Sa druge strane, Slovaci imaju tri boda, a čak i sa njima mogu dalje. Ipak, ne bi smeli da se poigravaju sa takvim rizikom. Bod ih 99 odsto vodi dalje. Pobeda bi mogla da im donese čak i prvo mesto u grupi.

Selektor Roj Hodžson je odlučio da večeras odmori neke od nosilaca igre, pa će poštedu dobiti Voker, Rouz, Ali, Runi, Sterling i Kejn, a šansu da se nametnu će imati Klajn, Bertrand, Henderson, Vilšir, Vardi i Staridž. I sa tim sastavom su Ostrvljani favoriti. Slovaci imaju veći takmičarski motiv jer im je bod važniji nego rivalu. Zato bi nerešen ishod mogao da bude najrealniji ishod jer nijedan tim nema veliku potrebu da juriša na pobedu.

Poslednji put ove dve selekcije sastale su se u prijateljskom meču 2009. godine, kada je selekcija koju je tada vodio Fabio Kapelo pobedila na Vembliju sa ubedljivih 4:0. Englezi su slavili u sva tri dosadašnja međusobna okršaja, od čega su dva bila u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugaliji 2004. godine. Oba puta Gordi Albion je trijumfovao s rezultatom 2:1. 

Zanimljivo, ovo će biti prvi od ukupno dva međusobna meča ovih nacionalnih timova u naredna tri meseca, s obzirom da se Slovaci i Englezi nalaze i u kvalifikacionoj grupi za plasman na Svetsko prvenstvo u Rusiji. Kada se sve sagleda, Engleska je favorit, ali daleko od toga da ekipa Jana Kozaka nije u stanju da joj pokvari planove.

Poslednja prepreka na Bejlovom putu u velšku legendu - Baćuške! Pobeda garantuje osminu finala,bod bi verovatno bio dovoljan…

Verovatno im se to dešava prvi put. Ali vremena se menjaju. Pa sada dobar deo javnosti vidi Velšane kao favorite u okršaju sa Rusijom u poslednjem kolu Grupe B na Evropskom prvenstvu. Osnovni razlog - Rusi su bili očajni u dve uvodne utakmice, pa bi im čak i pobeda ne bi osigurala osminu finala. Velšanima garantuje nokaut fazu, možda čak i prvo mesto ako Engleska ne savlada Slovačku, bod bi verovatno bio dovoljan za mesto među 16 najboljih na Starom kontinentu.

Doduše, Rusija je verovatno selekcija koja najmanje odgovara sistemu igre koji forsiraLeonid Slucki.

Baćuške igraju odgovorno i strpljivo, ne srljaju čak ni onda kada bi to možda i trebalo da čine, dok sastavu Krisa Kolmena isključivo odgovara kada se protivnik u potpunosti otvori i krene svim silama ka njegovom golu. To su u ostalom najbolje na svojoj koži osetili Slovaci u prvom kolu. Kad Geret Bejl uhvati zalet teško ga je i lasom uhvatio. Vels je navikao da igra na kontranapade, na šta će Rusija sasvim sigrno obratiti posebnu pažnju i pokušati da osujeti opasne nalete koje predvodi najbolji igrač Zmajeva.

Odbrana Velsa nije u stanju da svih 90 minuta odigra bez pada koncentracije, pa bi to lukavi ofanzivci Zbornaje, pre svih Artjom Dzjuba i Aleksandar Kokorin, mogli da iskoriste i dođu do možda i presudnog gola na ovom meču.

Slucki možda neće moći da računa na Olega Šatova, dok se očekuje da Kris Kolmen na teren izvesti istu postavu koja je igrala u porazu od Engleske. Džo Ledli se oporavio. Pitanje je samo da li se isto i desilo sa moralom ekipe posel izgubljene utakmice protiv gordog Albiona samo zahvaljujući pogotku Danijela Staridža u sudijskoj nadoknadi.

Ove dve selekcije do sada su se sastajale četiri puta, dva puta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugaliji i dva puta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Tri puta je slavila Rusija, dok je jedan meč okončan bez golova.

RUSIJA – VELS
ponedeljak 21.00

Stadion: Munisipal, Tuluz;
Kapacitet: 35.472;
Sudija: Jonas Erikson;

VELS (3-4-2-1): Henesi - Čester, Vilijams, Dejvis - Ganter, Ledli, Alen, Tejlor - Remzi, Robson-Kanu, Bejl;
RUSIJA (4-2-3-1): Akinfejev - Smolnikov, Berezucki, Ignaševič,  Kombarov - Glušakov, Mamajev - Kokorin, Širokov, Smolov - Dzjuba.

SLOVAČKA – ENGLESKA (21.00)
Stadion: Žofra Gišar (Sent Etjen)
Sudija: Karlos Velasko (Španija)

SLOVAČKA (4-2-3-1): Kozačik - Pekarik, Škrtel, Đurica, Hubočan - Pečovski, Kucka - Mak, Hamšik, Vajs - Nemec
ENGLESKA (4-4-2): Hart - Klajn, Kejhil, Smolin, Bertrand - Henderson, Dajer, Vilšir, Lalana - Stardiž, Vardi  

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar