Анализа - видео: Он је једноставно - КРАЉ КОШАРКЕ!

Леброн Џејмс донео Кливленду прву титулу шампиона НБА лиге, тим из Охаја постао први у историји који је славио после 1:3, Голден Стејт упропастио савршену сезону из регуларног дела.

Кошарка 20.06.2016 | 23:30
Анализа - видео: Он је једноставно - КРАЉ КОШАРКЕ!
Сила! Као у народној пословици, тако и у кошарци, а поготово у НБА лиги, она је још један закон променила. Сила из руку Леброна Џејмса донела је Кливленду прву титулу шампиона у најјачем кошаркашком такмичењу на свету. Сила против које ни магија, како су девет месеци називали партије Стефона Карија и Клеја Томпсона, није могла ништа.

У мајсторици финала, предвођени популарним Краљем, коме после овога што је урадио у последњих десет дана тај надимак још више пристаје, Кавалирси су отели титулу Голден Стејту и прославили је на његовом терену. Истом оном где је свеже свргнути првак млео ривале од октобра до почетка јуна.

Синоћ није могао. Није дао Леброн. Било би непоштено рећи да је сам победио Ратнике, али је свакако био предводник тима из Охаја, који је у Оракл арени слави 93:89 и тако укупним скором славио 4:3 у победама. Иако је губио 1:3.



Џејмс је буквално извукао ову серију. У петом мечу је дао 41 поен, у шестом још толико, а кад је било најпотребније, сасуо рафал корисних потеза и трибл даблом (27 поена, 11 скокова, 11 асистенција) подарио клубу из родног града прву титулу у професионалном спорту после 52 године, јер су Кливленд Браунси 1964. славили у НФЛ лиги.

„Вратио сам се с разлогом, да бих Кливленду донео шампионску круну. Дао сам све од себе. Све што сма имао. Кливленде ово је за тебе“, гласила је емотивна порука Леброна Џејмса, после меча, на чијем је концу добио МВП признање, пао на паркет и неколико минута плакао.

Као киша. Разумљиво. Од многих потцењиван. Оспораван. Скрајнут у други план. Реваширао се свима са стилом и освојио своју трећу титулу у каријери. Претходне две је зграбио са Мајамијем, али ова има посебну вредност.



Нарочито услед чињенице да је освојена против тима који су многи називали савршеним. Голден Стејт је иза себе заиста има чудесну сезону, обарао рекорд за рекордом, пред плеј-оф забележио скор 73 победе и девет пораза, али у доигравању није личио на себе. Исто толико пораза претрпео је у постсезони, Оклахома је показала да је реч о рањивој екипи, а Кливленд да Стефон Кари, ипак, није незаустављив.

Уосталом, ниједном у финалној серији Стеф није био на препознатљивом нивоу. Синоћ тек 17 поена уз чак 13 промашаја из игре (од тога десет ћорака за три поена), ни Клеј Томпсон се није распуцао (14), једини који је оправдао очекивања, чак и више од тога, у домаћем саставу био је Дрејмонд Грин. Убацио је 32 поена, феноменална 23 у првом полувремену, међутим, у наставку ни он није имао решења за Кавалирисе, који су умешно смањили нападачке опције ривала, свели меч на мали број поена и утабали стазу ка тријумфу.

Њом је, осим Џејмса, снажно корачао Кајри Ирвинг. Најкориснији играч претходног Мундобаскета дао је 26 поена, укључујући и кључну тројку на 53 скунде пре краја. И то преко руке Стефона Карија. За 92:89. Велчика разлика за напету мајсторицу у којој су се ривали смењивали у вођству чак 20 пута. После тога је Леброн брутално фаулиран, искористио једно бацање, Голден Стејт упропастио последњи напад и велико славље Кливленда могло је да почне.

„Написали смо нове странице историје. Кливленде, Охајо, враћамо се... И доносимо вам поклон“, ускликнуо је по окончању меча Тајрон Лу, тренер Кавалирса, који је са само 38 година у својој дебитантској сезони на клупи већ остварио успех каријере.

А овај, да са 1:3 дође до 4:3, нико пре Кливленда није постигао.

Зато је сила.



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар