Analiza - video: On je jednostavno - KRALJ KOŠARKE!

Lebron Džejms doneo Klivlendu prvu titulu šampiona NBA lige, tim iz Ohaja postao prvi u istoriji koji je slavio posle 1:3, Golden Stejt upropastio savršenu sezonu iz regularnog dela.

Košarka 20.06.2016 | 23:30
Analiza - video: On je jednostavno - KRALJ KOŠARKE!
Sila! Kao u narodnoj poslovici, tako i u košarci, a pogotovo u NBA ligi, ona je još jedan zakon promenila. Sila iz ruku Lebrona Džejmsa donela je Klivlendu prvu titulu šampiona u najjačem košarkaškom takmičenju na svetu. Sila protiv koje ni magija, kako su devet meseci nazivali partije Stefona Karija i Kleja Tompsona, nije mogla ništa.

U majstorici finala, predvođeni popularnim Kraljem, kome posle ovoga što je uradio u poslednjih deset dana taj nadimak još više pristaje, Kavalirsi su oteli titulu Golden Stejtu i proslavili je na njegovom terenu. Istom onom gde je sveže svrgnuti prvak mleo rivale od oktobra do početka juna.

Sinoć nije mogao. Nije dao Lebron. Bilo bi nepošteno reći da je sam pobedio Ratnike, ali je svakako bio predvodnik tima iz Ohaja, koji je u Orakl areni slavi 93:89 i tako ukupnim skorom slavio 4:3 u pobedama. Iako je gubio 1:3.



Džejms je bukvalno izvukao ovu seriju. U petom meču je dao 41 poen, u šestom još toliko, a kad je bilo najpotrebnije, sasuo rafal korisnih poteza i tribl dablom (27 poena, 11 skokova, 11 asistencija) podario klubu iz rodnog grada prvu titulu u profesionalnom sportu posle 52 godine, jer su Klivlend Braunsi 1964. slavili u NFL ligi.

„Vratio sam se s razlogom, da bih Klivlendu doneo šampionsku krunu. Dao sam sve od sebe. Sve što sma imao. Klivlende ovo je za tebe“, glasila je emotivna poruka Lebrona Džejmsa, posle meča, na čijem je koncu dobio MVP priznanje, pao na parket i nekoliko minuta plakao.

Kao kiša. Razumljivo. Od mnogih potcenjivan. Osporavan. Skrajnut u drugi plan. Revaširao se svima sa stilom i osvojio svoju treću titulu u karijeri. Prethodne dve je zgrabio sa Majamijem, ali ova ima posebnu vrednost.



Naročito usled činjenice da je osvojena protiv tima koji su mnogi nazivali savršenim. Golden Stejt je iza sebe zaista ima čudesnu sezonu, obarao rekord za rekordom, pred plej-of zabeležio skor 73 pobede i devet poraza, ali u doigravanju nije ličio na sebe. Isto toliko poraza pretrpeo je u postsezoni, Oklahoma je pokazala da je reč o ranjivoj ekipi, a Klivlend da Stefon Kari, ipak, nije nezaustavljiv.

Uostalom, nijednom u finalnoj seriji Stef nije bio na prepoznatljivom nivou. Sinoć tek 17 poena uz čak 13 promašaja iz igre (od toga deset ćoraka za tri poena), ni Klej Tompson se nije raspucao (14), jedini koji je opravdao očekivanja, čak i više od toga, u domaćem sastavu bio je Drejmond Grin. Ubacio je 32 poena, fenomenalna 23 u prvom poluvremenu, međutim, u nastavku ni on nije imao rešenja za Kavalirise, koji su umešno smanjili napadačke opcije rivala, sveli meč na mali broj poena i utabali stazu ka trijumfu.

Njom je, osim Džejmsa, snažno koračao Kajri Irving. Najkorisniji igrač prethodnog Mundobasketa dao je 26 poena, uključujući i ključnu trojku na 53 skunde pre kraja. I to preko ruke Stefona Karija. Za 92:89. Velčika razlika za napetu majstoricu u kojoj su se rivali smenjivali u vođstvu čak 20 puta. Posle toga je Lebron brutalno fauliran, iskoristio jedno bacanje, Golden Stejt upropastio poslednji napad i veliko slavlje Klivlenda moglo je da počne.

„Napisali smo nove stranice istorije. Klivlende, Ohajo, vraćamo se... I donosimo vam poklon“, uskliknuo je po okončanju meča Tajron Lu, trener Kavalirsa, koji je sa samo 38 godina u svojoj debitantskoj sezoni na klupi već ostvario uspeh karijere.

A ovaj, da sa 1:3 dođe do 4:3, niko pre Klivlenda nije postigao.

Zato je sila.



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar