Шарићима враћају цементару и дискотеку?

Одбрана Пљевљака Душка Шарића тражи да се овом Пљевљаку, оптуженом за прање новца, врати имовина која му је заплијењена током вишегодишњих судских поступака.

Регион 20.06.2016 | 13:10
Шарићима враћају цементару и дискотеку?
Шарићеви браниоци надлежним ће, како Дан сазнаје, захтијевати да што прије уклоне забрану са њихове имовине, јер је Пљевљак ослобођен дјела због којег је имовина заплијењена.

Наиме, надлежни државни органи заплијенили су Шарићеву имовину због оптужбе да је учествовао у шверцу наркотика. За то дјело Пљевљак је правоснажно ослобођен али му фирме, локали, машине и остала имовина нијесу враћени.

Вриједност имовине која је одузета од Шарића процијењена је на скоро 15 милина еура. Највредније су цементара и дискотека.

У оквиру привремено одузете имовина породиће Шарић су предузећа Тера инг д.о.о. Пљевља, Мат компану д.о.о. Пљевља, Мат констекшн Пљевља.

У својини Мат компанија налазе се станови и земљиште, пословне зграде, дискотека Муниципијум, „Кафе 4 собе” као и Мат петрол бензинска станица. Радне машине и аутомобили су у власништву фирме Тера инг д.о.о Пљевља.

Имовину Шарића прије три године закупио је бранилац његовог брата, наркобоса Дарка Шарића, адвокат Радован Штрбац. Штрбац је имовину закупио за своју фирму „Транс тим”, а на једној од ранијих лицитација понуду је предао управо он, али у својству правног заступника хрватске фирме „Скатинг”, чији су власници, такође, браћа Шарић, али из Хрватске, Јосип и Маријан.

Адвокат Штрбац, који је 12 година био бранилац Дарка Шарића, у августу 2013. године у просторијама Управе за имовину потписао је уговор којим је закупио сву имовину Шарића која је била понуђена, двије фабрике бетона, радне машине и дискотеку „Муниципијум” у Пљевљима. То је био први пут да је неко дао понуду за откуп овог ноћног клуба чија је вриједност процијењена на 2.000 еура мјесечно. Цијена фабрика и машина, на мјесечном нивоу, процијењена је на 11.400 еура.

Од привремено одузете имовине породице Шарић Управа је издала у закуп бензинску станицу Мат петрол у Пљевљима са кафе-баром, продавницом, ауто-перионицом и паркингом. Закупац је компанија Елком из Пљевља. Уговор о закупу склопљен је 17. јануара 2013. године. Мјесечни закуп је 4.000 еура.

Из Управе су казали да је анексом уговора сада одређено да мјесечна цијена буде 2.500 еура. Управа за некретнине издала је фирми Тим компани д.о.о. радне машине Шарићевог предузећа „Мат компани” д.о.о. Пљевља, ноћни клуб „Муниципијум” и двије фабрике бетона. Мјесечни закуп кошта 3.500 еура, а уговор о закупу привремено одузете имовине склопљен је 1. августа 2014. године. Суцећи према подацима које је Управа за имовину доставила Дану, држава је од привремено одузетих непокретности породице Шарић зарадила око 120.000 еура.

Млађем Шарићу Сада се суди за прање новца. На оптуженичкој клупи за то дјело налази се и његов суграђанин Јовица Лончар. Судски поступак тренуто се води у Апелационом суду, који је раније укинуо три пресуде бјелопољског Вишег суда у овом случају. Судија Вишег суда у Бијелом Пољу Шефкија Ђешевић у трећем поступку Шарића и Лончара осудио је на по пет и по година робије због прања новца. Како суд ни у трећем поступку није отклонио грешке у пресуди и последња одлука бјелопољског суда је укинута. Након тога, Апелациони суд је отворио претрес против двојице Пљевљака.

Наложено било и одузимање новца

Изричући сада већ укинуту пресуду у фебруару прошле године, суд је изреиао и мјеру безбједности солидарног одузимања новца, као предмета извршења кривичног дјела, у износу вишем од 19 милиона и 300 хиљада еура који ће бити уплаћен у буџет Црне Горре.

Судија Ђешевић је у образложењу пресуде навео да је утврђено да су оптужени преко предузећа Мат компани од децембра 2007. до краја 2009. године, путем банкарског и финансијског пословања, прикрили да је ових близу 20 милиона еура прибављено продајом наркотика, ради увођења новца у легалне токове у Црној Гори.

(мондо.ме)
Фото: РТЦГ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цезар

20.06.2016 14:58

Само кинеска полиција, тужилаштво, судство и комплетно управљње државом.

ОДГОВОРИТЕ