Šarićima vraćaju cementaru i diskoteku?

Odbrana Pljevljaka Duška Šarića traži da se ovom Pljevljaku, optuženom za pranje novca, vrati imovina koja mu je zaplijenjena tokom višegodišnjih sudskih postupaka.

Region 20.06.2016 | 13:10
Šarićima vraćaju cementaru i diskoteku?
Šarićevi branioci nadležnim će, kako Dan saznaje, zahtijevati da što prije uklone zabranu sa njihove imovine, jer je Pljevljak oslobođen djela zbog kojeg je imovina zaplijenjena.

Naime, nadležni državni organi zaplijenili su Šarićevu imovinu zbog optužbe da je učestvovao u švercu narkotika. Za to djelo Pljevljak je pravosnažno oslobođen ali mu firme, lokali, mašine i ostala imovina nijesu vraćeni.

Vrijednost imovine koja je oduzeta od Šarića procijenjena je na skoro 15 milina eura. Najvrednije su cementara i diskoteka.

U okviru privremeno oduzete imovina porodiće Šarić su preduzeća Tera ing d.o.o. Pljevlja, Mat kompanu d.o.o. Pljevlja, Mat konstekšn Pljevlja.

U svojini Mat kompanija nalaze se stanovi i zemljište, poslovne zgrade, diskoteka Municipijum, „Kafe 4 sobe” kao i Mat petrol benzinska stanica. Radne mašine i automobili su u vlasništvu firme Tera ing d.o.o Pljevlja.

Imovinu Šarića prije tri godine zakupio je branilac njegovog brata, narkobosa Darka Šarića, advokat Radovan Štrbac. Štrbac je imovinu zakupio za svoju firmu „Trans tim”, a na jednoj od ranijih licitacija ponudu je predao upravo on, ali u svojstvu pravnog zastupnika hrvatske firme „Skating”, čiji su vlasnici, takođe, braća Šarić, ali iz Hrvatske, Josip i Marijan.

Advokat Štrbac, koji je 12 godina bio branilac Darka Šarića, u avgustu 2013. godine u prostorijama Uprave za imovinu potpisao je ugovor kojim je zakupio svu imovinu Šarića koja je bila ponuđena, dvije fabrike betona, radne mašine i diskoteku „Municipijum” u Pljevljima. To je bio prvi put da je neko dao ponudu za otkup ovog noćnog kluba čija je vrijednost procijenjena na 2.000 eura mjesečno. Cijena fabrika i mašina, na mjesečnom nivou, procijenjena je na 11.400 eura.

Od privremeno oduzete imovine porodice Šarić Uprava je izdala u zakup benzinsku stanicu Mat petrol u Pljevljima sa kafe-barom, prodavnicom, auto-perionicom i parkingom. Zakupac je kompanija Elkom iz Pljevlja. Ugovor o zakupu sklopljen je 17. januara 2013. godine. Mjesečni zakup je 4.000 eura.

Iz Uprave su kazali da je aneksom ugovora sada određeno da mjesečna cijena bude 2.500 eura. Uprava za nekretnine izdala je firmi Tim kompani d.o.o. radne mašine Šarićevog preduzeća „Mat kompani” d.o.o. Pljevlja, noćni klub „Municipijum” i dvije fabrike betona. Mjesečni zakup košta 3.500 eura, a ugovor o zakupu privremeno oduzete imovine sklopljen je 1. avgusta 2014. godine. Suceći prema podacima koje je Uprava za imovinu dostavila Danu, država je od privremeno oduzetih nepokretnosti porodice Šarić zaradila oko 120.000 eura.

Mlađem Šariću Sada se sudi za pranje novca. Na optuženičkoj klupi za to djelo nalazi se i njegov sugrađanin Jovica Lončar. Sudski postupak trenuto se vodi u Apelacionom sudu, koji je ranije ukinuo tri presude bjelopoljskog Višeg suda u ovom slučaju. Sudija Višeg suda u Bijelom Polju Šefkija Đešević u trećem postupku Šarića i Lončara osudio je na po pet i po godina robije zbog pranja novca. Kako sud ni u trećem postupku nije otklonio greške u presudi i poslednja odluka bjelopoljskog suda je ukinuta. Nakon toga, Apelacioni sud je otvorio pretres protiv dvojice Pljevljaka.

Naloženo bilo i oduzimanje novca

Izričući sada već ukinutu presudu u februaru prošle godine, sud je izreiao i mjeru bezbjednosti solidarnog oduzimanja novca, kao predmeta izvršenja krivičnog djela, u iznosu višem od 19 miliona i 300 hiljada eura koji će biti uplaćen u budžet Crne Gorre.

Sudija Đešević je u obrazloženju presude naveo da je utvrđeno da su optuženi preko preduzeća Mat kompani od decembra 2007. do kraja 2009. godine, putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikrili da je ovih blizu 20 miliona eura pribavljeno prodajom narkotika, radi uvođenja novca u legalne tokove u Crnoj Gori.

(mondo.me)
Foto: RTCG

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cezar

20.06.2016 14:58

Samo kineska policija, tužilaštvo, sudstvo i kompletno upravljnje državom.

ODGOVORITE