Дуже радно вријеме штетно за жене, али не и за мушкарце

Ново истраживање научника Универзитета у Охају открило је да рад више од 40 сати недељно код женских особа може да проузрокује здравствене проблеме попут срчаних болести или неког облика рака. Међутим, ефекат на здравље мушкараца потпуно је супротан.

Здравље 20.06.2016 | 11:50
Дуже радно вријеме штетно за жене, али не и за мушкарце
Научници Универзитета Охајо у САД спровели су истраживање међу 7.500 људи, старијих од 32 године. Стручњаке је занимала дужина радног времена испитаника и које здравствене тегобе најчешће имају.

Више од 60 сати недељно на послу женама утростручује шансу да оболе од неке болести
Установљено је да првобитни ефекти на здравље могу да прођу неопажено али уколико жена проведе више од 40 сати недељно на послу, то се може негативно одразити на њено здравље, а уколико жене на послу у току недељу дана проведу више од 60 сати, ризик да ће боловати од дијабетеса, рака, срчаних болести и артритиса се утростручује.

„Људи не размишљају како им напорни послови у њиховим двадесетим, тридесетим и четрдесетим годинама могу узроковати здравствене проблеме, касније током живота. То се нарочито односи на жене“, открио је Алард Дембе, професор менаџмента и политике здравствених услуга и водећи аутор студије.

Ефекти проузроковани већом количином радних сати готово су супротни када је у питању здравље мушкараца. Ново истраживање дошло је до закључка да уколико мушкарци раде дуже од 40 сати недељно имају веће шансе да болују једино од артритиса, док су шансе да се суоче са другим здравственим проблемима значајно мање у односу на жене.

Таква разлика објашњава се чињеницом да жене у односу на мушкарце имају много више активности, које укључују и домаћинство, а због сталне потребе за балансом између каријере и породице су у већој опасности да болују од хроничних болести, истичу аутори студије.

У истраживањима које су 2015. године спровели Универзитети Харвард и Станфорд је откривено да стрес на послу узрокује хипертензију и кардиоваскуларне болести, а одражава се и на ментално здравље.

РТС
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар