Стомачне тегобе кваре одмор

Инфекције: На промену средине током летовања многи реагују дијарејом. Проблем настаје услед узимања неисправне воде за пиће, покварене хране, као и због појаве паразита у организму.

Здравље 20.06.2016 | 11:32
Стомачне тегобе кваре одмор
Путовање на одмор многима могу да упропасте стомачне тегобе које могу да потрају и по неколико дана. Са променом средине долази до поремећаја добрих бактерија у цревима, па уместо сунчања на плажи многи већину времена током одмора проведу у тоалету.

Један од најчешћих симптома који се јавља већ првог дана одмора је дијареја. Она је врло често праћена повраћањем, а у неким случајевима и повишеном температуром. Професор др Никола Милинић ,начелник Гастроентерологије и хепатологије КБЦ "Бежанијска коса", објашњава да узрочници пролива могу бити бактерије салмонела, шигела, као и поједини паразити.

- До дијареје могу да доведу и неисправна вода за пиће, покварена храна, која је често недовољно термички обрађена, неадекватна хигијена хране и руку - објашњава др Милинић. - У највећем броју случајева, међутим, у питању су поремећаји нашег микробиома када нам у црева, путем хране и воде улазе други микроорганизми на које нисмо навикли, а који нормално живе у цревима становника земље у коју смо допутовали. Зато је потребно неко време да се на њих навикнемо, да бисмо касније и ми нормално подносили њихову воду и храну.

За лечење стомачних тегоба, каже др Милинић, неопходно је пити пробиотике који помажу да се регулише цревна флора. Како организам не би дехидрирао треба узимати што више течности, а у апотекама могу да се купе и многобројни лекови који садрже електролите којима надокнађујемо изгубљену течност. Да бисмо избегли нежељене тегобе, лекари саветују да се пробиотици узимају и превентивно, неколико дана пре поласка на пут, јер се на тај начин обнављају добре бактерије које могу да спрече појаву дијареје.

- На одмору треба јести свежу и лагану храну која није подложна брзом кварењу и која се брзо вари и не оптерећује организам - саветује доктор Милинић. - У време великих врућина метаболизам је спорији, па га не треба оптерећивати енергетски јаком храном. Исхрана би требало да буде богате витаминима и минералима, без много масти и меса, важно је узимати салате, рибе, воће и барено поврће.

Б 92
фото: интернет

Коментари / 0

Оставите коментар