Stomačne tegobe kvare odmor

Infekcije: Na promenu sredine tokom letovanja mnogi reaguju dijarejom. Problem nastaje usled uzimanja neispravne vode za piće, pokvarene hrane, kao i zbog pojave parazita u organizmu.

Zdravlje 20.06.2016 | 11:32
Stomačne tegobe kvare odmor
Putovanje na odmor mnogima mogu da upropaste stomačne tegobe koje mogu da potraju i po nekoliko dana. Sa promenom sredine dolazi do poremećaja dobrih bakterija u crevima, pa umesto sunčanja na plaži mnogi većinu vremena tokom odmora provedu u toaletu.

Jedan od najčešćih simptoma koji se javlja već prvog dana odmora je dijareja. Ona je vrlo često praćena povraćanjem, a u nekim slučajevima i povišenom temperaturom. Profesor dr Nikola Milinić ,načelnik Gastroenterologije i hepatologije KBC "Bežanijska kosa", objašnjava da uzročnici proliva mogu biti bakterije salmonela, šigela, kao i pojedini paraziti.

- Do dijareje mogu da dovedu i neispravna voda za piće, pokvarena hrana, koja je često nedovoljno termički obrađena, neadekvatna higijena hrane i ruku - objašnjava dr Milinić. - U najvećem broju slučajeva, međutim, u pitanju su poremećaji našeg mikrobioma kada nam u creva, putem hrane i vode ulaze drugi mikroorganizmi na koje nismo navikli, a koji normalno žive u crevima stanovnika zemlje u koju smo doputovali. Zato je potrebno neko vreme da se na njih naviknemo, da bismo kasnije i mi normalno podnosili njihovu vodu i hranu.

Za lečenje stomačnih tegoba, kaže dr Milinić, neophodno je piti probiotike koji pomažu da se reguliše crevna flora. Kako organizam ne bi dehidrirao treba uzimati što više tečnosti, a u apotekama mogu da se kupe i mnogobrojni lekovi koji sadrže elektrolite kojima nadoknađujemo izgubljenu tečnost. Da bismo izbegli neželjene tegobe, lekari savetuju da se probiotici uzimaju i preventivno, nekoliko dana pre polaska na put, jer se na taj način obnavljaju dobre bakterije koje mogu da spreče pojavu dijareje.

- Na odmoru treba jesti svežu i laganu hranu koja nije podložna brzom kvarenju i koja se brzo vari i ne opterećuje organizam - savetuje doktor Milinić. - U vreme velikih vrućina metabolizam je sporiji, pa ga ne treba opterećivati energetski jakom hranom. Ishrana bi trebalo da bude bogate vitaminima i mineralima, bez mnogo masti i mesa, važno je uzimati salate, ribe, voće i bareno povrće.

B 92
foto: internet

Komentari / 0

Ostavite komentar