ЕУРО: ''Нула'' Француза и Швајцараца! Албанци шокирали Румуне и послали их кући!

Где је крај албанским сновима? Румуни се касно сетили и иду кући! Историјска победа албанске ререзентације која је оставља у трци за пласман у осмину финала. Французи вежбали дефанзиву и ломили пречку, али не уливају страх - чак девет потенцијалних ривала у осмини финала! У Лилу 0:0 против Швајцарске!

Фудбал 19.06.2016 | 23:15
ЕУРО: ''Нула'' Француза и Швајцараца! Албанци шокирали Румуне и послали их кући!
Албанија сања на ногама и отворених очију. Репрезентација без било какве фудбалске традиције је на прагу још једног чудесног подвига. Албанија је савладала Румунију у последњем мечу групе А са 1:0, послала момке у жутим дресовима кући и задржала наду да као једна од четири трећепласиране екипе може да се докопа осмине финала. Шансе нису велике, али постоје. Међутим, они су већ са ова три меча испунили и надмашили очекивања. 

Сањали су о пласману на Европско првенство. Остварили су га! На који начин, сви знамо. Али тако је… Сањали су о првом голу на Европском првенству. Дали су га! Сањали су о првој победу на ЕП. Остварили су је! Сада сањају о сензационалном пласману у осмину финалу и надају се да ће им и неко други помоћи да га остваре. Оно што је било до њих, урадили су и нису се обрукали.

Румунима остакје да се питају где су погрешили и зашто нису уписали планирану победу над Албанијом која би им скоро сигурно донела пласман у осмину финала европског шампионата у Француској. Играли су кукавички добар део утакмице и кажњени су. Касно су се сетили да су могли да играју фудбал.

Де Бјазијева Албанија је опет била утегнута као струна и дисциплинована као војска. Италијан је исцедио суву дреновину из квалитетом лимитираног тима. Замаскирао је све мане колико је могао и максимално искористио фанатизам и ретке фудбалске врлине којима овај тим располаже. Онако како једино може да игра, Албанија је играла и вечерас. Награђена је за све оно што јој измакло против Швајцарске и Француске када је била надомак изненађења.

Тврдо позади, са ратничким везним редом и широко постављеним бочним играчима који су чекали на линији офсајда да се ушуњају иза леђа ривалу. Препустили су лопту Румунима и надали се да ће извући споре румунске штопере довољно високо да упорни Садику или неко од бочних играча пронађе простора и времена да угрози Татарушануа.

Румуни су имали лопту, више пасова, али све што су у првом полувремену урадили је био добар покушај Станкуа ударецм са дистанце који је укротио Бериша. Алабанци су чекали и вребали. До 43. минута када су дочекали шансу првенства. Једина два права офанзивца су извели оно што је Де Бјази очекивао од њих. Мемушај је центрирао, а Армандо Садикуглавом постигао историјски гол за Албанију поред непажљиве одбране Румуније и још горег истрчавања Татарушануа. Није ни чудо што Татарушануа сматрају класичним линијашем јер су његова истрчавања на овом првенству била пожар у најави за румунски тим.

Када су постали свесни колико могу да изгубе и у којем су проблему, Румуни су заиграли неки фудбал у другом полувремену. Јорданеску је увео технички најпоткованијег играчаСанмаретана, брзоногог Торжеа, опасног Андонеа… Али било је касно. Селектор је изгубио овај меч јер сва тројица су морала да му почну у стартних 11. Албанска одбрана је идржала све до краја. Румуни су имали пар добрих прилика. Андоне је погодио пречку, судија им је неоправдано прекинуо контру која је могла да се заврши голом…

Али кривце треба да траже пре свега у сопственим редовима. Били су одлични против Француза, добри против Швајцарске, али испод сваког нивоа против Албаније. Прошли су како су заслужили. Чак су могли и убедљивије да изгубе да су Албанци искористили неку од добрих шанси у последњих десетак минута. 

Албанији остаје да чека расплет у другим групама. И да се нада да ће трећепласирани у групама Е и Ф завршити са лошијим учинком. 

РУМУНИЈА – АЛБАНИЈА 0:1 (0:1)
/Садику 43/

Стадион: Лимије у Лиону. Гледалаца: 59.186. Судија: Павел Краловец (Чешка)

РУМУНИЈА (4-2-3-1): Татарушану – Сапунару, Григоре, Кирикеш, Мател – Препелица (Санмартен од 46), Хобан – Попа (Андоне од 68), Станчиу, Станку – Алибек (Торже од 57).

АЛБАНИЈА (4-1-4-1): Бериша – Хисај, Ајети, Маврај, Аголи – Баша (Цана од 83) - Лила, Абраши, Мемушај, Лењани (Роши од 77) – Садику (Балај од 59).

Французи вежбали дефанзиву и ломили пречку, али не уливају страх - чак девет потенцијалних ривала у осмини финала! У Лилу 0:0 против Швајцарске!

Пол Погба се растрчао, шансу су добили Јоан Кабај и Муса Сисоко, Блез Матуиди и Н’Голо Канте су одморили... И то је отприлике све што би навијачи домаћина Европског првенства могли да извуку као позитивно из сусрета Француске и Швајцарске. Без голова, без много тога што би требало да уплаши наредне ривале две првопласиране екипе из Групе А - 0:0 у Лилу.

Тих потенцијалних ривала, само у примеру Француске, потенцијално има чак девет, јер ће се Французи укрстити са трећепласираним тимом из група Ц, Д или Е (у зависности ко ће се од њих наћи међу четири најбоље трећепласирана) што би хипотетички могли да буду Немци, Пољаци, Северни Ирци, Чеси, Турци, Хрвати, Белгијанци, Швеђани или Ирци. Швајцарска пак чека другопласираног из Групе Ц односно Немачку, Пољску или Северну Ирску.

Судећи по ономе што је Швајцарска приказала у уводне три утакмице - њен наредни ривал може да буде и задовољан како је прошао, без обзира на звучна имена у тиму Владимира Петковића. У Лилу против Француске без шута уз оквир гола, период јалове теренске иницијативе у другом полувремену, али све скупа - недоречен тим, без много решења у офанзивном делу тима, без Ђердана Шаћирија каквом су се надали у алпској земљи.

Французи су били нешто конкретнији. Два пута је у првом делу игре врло близи био расположениПогба, једном га је зауставио Јан Зомер, други пут је погодио пречку.

У наставку је Зомер укротио и добар покушај Антоана Гризмана после дуплог паса са Андре-Пјером Жињаком, волеј у овом мечу резервисте Дмитрија Пајеа на савршен центаршут Сисока завршио је на пречки, као и онај нешто ранији Погбин. За разлику од две прве утакмице Паје је овај пут био за мало непрецизан, али се чини да је свеједно најопасније оружје селектора Дидијеа Дешана. Иако је било логичније да та улога припадне Гризману или Оливијеу Жируу.

Све скупа - Триколори су само отаљали посао. Донекле се штедећи за оне главне изазове. Јер тада ће онај притисак који им је оковао ноге на отварању против Румуније поново да се јави. Две победе остварене головима у буквално последњим минутима и овај вечерашњи реми. Много више се очекивало од тима таквог квалитета.  

ШВАЈЦАРСКА – ФРАНЦУСКА 0:0

Стадион: Пјер Моро, Лил;
Гледалаца: 50.186;
Судија: Дамир Скомина (Словенија);

ШВАЈЦАРСКА (4-2-3-1): Зомер – Лихтштајнер, Шар, Ђуру, Родригез – Бехрами, Џака – Шаћири (од 79’ Фернандес), Џемаили, Мехмеди (од 86’ Елведи)-  Емболо (од 74’ Сеферовић).
ФРАНЦУСКА (4-3-3): Љорис – Сања, Рами, Кошјелни, Евра – Сисоко, Кабај, Погба – Коман (од 63’ Паје), Гризман (од 77’ Матуиди), Жињак.

Извор: моззартспорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Гјемо

20.06.2016 09:03

Свака цас албанијааааааа јееееее тоје то

ОДГОВОРИТЕ