EURO: ''Nula'' Francuza i Švajcaraca! Albanci šokirali Rumune i poslali ih kući!

Gde je kraj albanskim snovima? Rumuni se kasno setili i idu kući! Istorijska pobeda albanske rerezentacije koja je ostavlja u trci za plasman u osminu finala. Francuzi vežbali defanzivu i lomili prečku, ali ne ulivaju strah - čak devet potencijalnih rivala u osmini finala! U Lilu 0:0 protiv Švajcarske!

Fudbal 19.06.2016 | 23:15
EURO: ''Nula'' Francuza i Švajcaraca! Albanci šokirali Rumune i poslali ih kući!
Albanija sanja na nogama i otvorenih očiju. Reprezentacija bez bilo kakve fudbalske tradicije je na pragu još jednog čudesnog podviga. Albanija je savladala Rumuniju u poslednjem meču grupe A sa 1:0, poslala momke u žutim dresovima kući i zadržala nadu da kao jedna od četiri trećeplasirane ekipe može da se dokopa osmine finala. Šanse nisu velike, ali postoje. Međutim, oni su već sa ova tri meča ispunili i nadmašili očekivanja. 

Sanjali su o plasmanu na Evropsko prvenstvo. Ostvarili su ga! Na koji način, svi znamo. Ali tako je… Sanjali su o prvom golu na Evropskom prvenstvu. Dali su ga! Sanjali su o prvoj pobedu na EP. Ostvarili su je! Sada sanjaju o senzacionalnom plasmanu u osminu finalu i nadaju se da će im i neko drugi pomoći da ga ostvare. Ono što je bilo do njih, uradili su i nisu se obrukali.

Rumunima ostakje da se pitaju gde su pogrešili i zašto nisu upisali planiranu pobedu nad Albanijom koja bi im skoro sigurno donela plasman u osminu finala evropskog šampionata u Francuskoj. Igrali su kukavički dobar deo utakmice i kažnjeni su. Kasno su se setili da su mogli da igraju fudbal.

De Bjazijeva Albanija je opet bila utegnuta kao struna i disciplinovana kao vojska. Italijan je iscedio suvu drenovinu iz kvalitetom limitiranog tima. Zamaskirao je sve mane koliko je mogao i maksimalno iskoristio fanatizam i retke fudbalske vrline kojima ovaj tim raspolaže. Onako kako jedino može da igra, Albanija je igrala i večeras. Nagrađena je za sve ono što joj izmaklo protiv Švajcarske i Francuske kada je bila nadomak iznenađenja.

Tvrdo pozadi, sa ratničkim veznim redom i široko postavljenim bočnim igračima koji su čekali na liniji ofsajda da se ušunjaju iza leđa rivalu. Prepustili su loptu Rumunima i nadali se da će izvući spore rumunske štopere dovoljno visoko da uporni Sadiku ili neko od bočnih igrača pronađe prostora i vremena da ugrozi Tatarušanua.

Rumuni su imali loptu, više pasova, ali sve što su u prvom poluvremenu uradili je bio dobar pokušaj Stankua udarecm sa distance koji je ukrotio Beriša. Alabanci su čekali i vrebali. Do 43. minuta kada su dočekali šansu prvenstva. Jedina dva prava ofanzivca su izveli ono što je De Bjazi očekivao od njih. Memušaj je centrirao, a Armando Sadikuglavom postigao istorijski gol za Albaniju pored nepažljive odbrane Rumunije i još goreg istrčavanja Tatarušanua. Nije ni čudo što Tatarušanua smatraju klasičnim linijašem jer su njegova istrčavanja na ovom prvenstvu bila požar u najavi za rumunski tim.

Kada su postali svesni koliko mogu da izgube i u kojem su problemu, Rumuni su zaigrali neki fudbal u drugom poluvremenu. Jordanesku je uveo tehnički najpotkovanijeg igračaSanmaretana, brzonogog Toržea, opasnog Andonea… Ali bilo je kasno. Selektor je izgubio ovaj meč jer sva trojica su morala da mu počnu u startnih 11. Albanska odbrana je idržala sve do kraja. Rumuni su imali par dobrih prilika. Andone je pogodio prečku, sudija im je neopravdano prekinuo kontru koja je mogla da se završi golom…

Ali krivce treba da traže pre svega u sopstvenim redovima. Bili su odlični protiv Francuza, dobri protiv Švajcarske, ali ispod svakog nivoa protiv Albanije. Prošli su kako su zaslužili. Čak su mogli i ubedljivije da izgube da su Albanci iskoristili neku od dobrih šansi u poslednjih desetak minuta. 

Albaniji ostaje da čeka rasplet u drugim grupama. I da se nada da će trećeplasirani u grupama E i F završiti sa lošijim učinkom. 

RUMUNIJA – ALBANIJA 0:1 (0:1)
/Sadiku 43/

Stadion: Limije u Lionu. Gledalaca: 59.186. Sudija: Pavel Kralovec (Češka)

RUMUNIJA (4-2-3-1): Tatarušanu – Sapunaru, Grigore, Kirikeš, Matel – Prepelica (Sanmarten od 46), Hoban – Popa (Andone od 68), Stančiu, Stanku – Alibek (Torže od 57).

ALBANIJA (4-1-4-1): Beriša – Hisaj, Ajeti, Mavraj, Agoli – Baša (Cana od 83) - Lila, Abraši, Memušaj, Lenjani (Roši od 77) – Sadiku (Balaj od 59).

Francuzi vežbali defanzivu i lomili prečku, ali ne ulivaju strah - čak devet potencijalnih rivala u osmini finala! U Lilu 0:0 protiv Švajcarske!

Pol Pogba se rastrčao, šansu su dobili Joan Kabaj i Musa Sisoko, Blez Matuidi i N’Golo Kante su odmorili... I to je otprilike sve što bi navijači domaćina Evropskog prvenstva mogli da izvuku kao pozitivno iz susreta Francuske i Švajcarske. Bez golova, bez mnogo toga što bi trebalo da uplaši naredne rivale dve prvoplasirane ekipe iz Grupe A - 0:0 u Lilu.

Tih potencijalnih rivala, samo u primeru Francuske, potencijalno ima čak devet, jer će se Francuzi ukrstiti sa trećeplasiranim timom iz grupa C, D ili E (u zavisnosti ko će se od njih naći među četiri najbolje trećeplasirana) što bi hipotetički mogli da budu Nemci, Poljaci, Severni Irci, Česi, Turci, Hrvati, Belgijanci, Šveđani ili Irci. Švajcarska pak čeka drugoplasiranog iz Grupe C odnosno Nemačku, Poljsku ili Severnu Irsku.

Sudeći po onome što je Švajcarska prikazala u uvodne tri utakmice - njen naredni rival može da bude i zadovoljan kako je prošao, bez obzira na zvučna imena u timu Vladimira Petkovića. U Lilu protiv Francuske bez šuta uz okvir gola, period jalove terenske inicijative u drugom poluvremenu, ali sve skupa - nedorečen tim, bez mnogo rešenja u ofanzivnom delu tima, bez Đerdana Šaćirija kakvom su se nadali u alpskoj zemlji.

Francuzi su bili nešto konkretniji. Dva puta je u prvom delu igre vrlo blizi bio raspoloženiPogba, jednom ga je zaustavio Jan Zomer, drugi put je pogodio prečku.

U nastavku je Zomer ukrotio i dobar pokušaj Antoana Grizmana posle duplog pasa sa Andre-Pjerom Žinjakom, volej u ovom meču rezerviste Dmitrija Pajea na savršen centaršut Sisoka završio je na prečki, kao i onaj nešto raniji Pogbin. Za razliku od dve prve utakmice Paje je ovaj put bio za malo neprecizan, ali se čini da je svejedno najopasnije oružje selektora Didijea Dešana. Iako je bilo logičnije da ta uloga pripadne Grizmanu ili Olivijeu Žiruu.

Sve skupa - Trikolori su samo otaljali posao. Donekle se štedeći za one glavne izazove. Jer tada će onaj pritisak koji im je okovao noge na otvaranju protiv Rumunije ponovo da se javi. Dve pobede ostvarene golovima u bukvalno poslednjim minutima i ovaj večerašnji remi. Mnogo više se očekivalo od tima takvog kvaliteta.  

ŠVAJCARSKA – FRANCUSKA 0:0

Stadion: Pjer Moro, Lil;
Gledalaca: 50.186;
Sudija: Damir Skomina (Slovenija);

ŠVAJCARSKA (4-2-3-1): Zomer – Lihtštajner, Šar, Đuru, Rodrigez – Behrami, Džaka – Šaćiri (od 79’ Fernandes), Džemaili, Mehmedi (od 86’ Elvedi)-  Embolo (od 74’ Seferović).
FRANCUSKA (4-3-3): Ljoris – Sanja, Rami, Košjelni, Evra – Sisoko, Kabaj, Pogba – Koman (od 63’ Paje), Grizman (od 77’ Matuidi), Žinjak.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Gjemo

20.06.2016 09:03

Svaka cas albanijaaaaaaa jeeeeee toje to

ODGOVORITE