Који језик уче српска дјеца у ФБиХ?

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ на наредној сједници разматраће Информацију о примјени Оквирног закона о основном и средњем образовању у БиХ с нагласком на изучавање националне групе предмета и матерњег језика.

Босна и Херцеговина 19.06.2016 | 20:12
Који језик уче српска дјеца у ФБиХ?
Иако је из Извјештаја потпуно јасно да су дјеца српске националности у Федерацији БиХ најугроженија по питању матерњег језика и националних предмета, проблем се и даље пребацује у Републику Српску због тзв. босанског језика.
 
Уставни суд БиХ захтјев за оцјену уставности назива језика у Републици Српској одбио је као неоснован јер је утврдио да је дефиниција "Језик бошњачког народа" у Уставу Републике Српске у складу са Уставом БиХ.

Међутим бошњачки политичари и даље се понашају као да је одлучено у њихову корист.

Да ли не могу да повјерују да је Уставни суд БиХ одлучио у корист Републике Српске или мисле да за њих не важи обавеза поштовања Одлука Уставног суда БиХ?

Министар цивилних послова у Савјету министара БиХ Адил Османовић упорно понавља:

"На простору Републике Српске оспорава се право на 'босански језик' и то је директно кршење Устава БиХ и Устава Републике Српске".
 
Момчило Новаковић, посланик НДП-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ подсјећа да је Уставни суд рекао да уставна одредба из Устава Републике Српске, која говори о језицима народа, није противуставна.

"Без обзира на то једна група родитеља одлучила је да не поштује Устав и ником ништа. Оно што је најгоре и врло чудно јесте да када из Републике Српске неко не поштује одлуку Уставног суда онда се направи таква еуфорија у којој се од међународне заједнице тражи кажњавање, смјењивање људи и слично'', истиче Новаковић.
 
Иако бошњачки, па и хрватски политичари покушавају Републику Српску да прикажу као некога ко не поштује права друга два конститутивна народа ситуација на терену је сасвим другачија. То доказије Извјештај о изучавању групе националних предмета и матерњег језика на подручју цијеле БиХ.

"Овај Извјештај каже да мимо Дрвара и Гламоча само 56 ученика у цијелој Федерацији БиХ учи српски језик. У Сарајеву ни једно дијете не учи српки језик'', наводи Александра Пандуревић, шеф Клуба посланика СДС-а у Представником вијећу Парламентарне Слкупштине БиХ и додаје:

"У Сарајеву је некада живјело 150 хиљада Срба. Да ли је могуће да у сарајевским школама више нема српске дјеце?"

Пандуревићева истиче да, према Извјештају Министарства цивилних послова, у цијелој Федерацији само у два одјељења у Дрвару и Гламочу српска дјеца уче националну групу предмета док у Српској, бошњачка дјеца имају групу националних предмета у 20 одјељења.

"У шест школа у Српској омогућено је и похађање наставе по украјинском моделу, за дјецу украјинске националне мањине. То значи да украјинска национална мањина има више права у Републици Српској него српска дјеца у Федерацији БиХ'', закључује Пандуревићева.
 
У свим кантонима Федерације БиХ закон јасно каже да дјеца имају право да изучавају групу националних предмета, али огромна већина тај закон не поштује јер наводно нема услова за то.

Закон прецизира и да дјеца имају право на часове вјеронауке, па је у прошлој школској години у Републици Српској то организовано за шест хиљада ученика исламске и католичке вјероисповијести. Српска дјеца у Федерацију вјеронауку уче само ако их родитеље воде у цркву.

Што се тиче образовања на српском језику у већини кантона Федерације се правдају тиме да родитељи српске дјеце не исказују интерес да им се дјеца образују на матерњем језику.

"Некоме то није важно, али некоме је важно како му се језик зове, како му дијете учи у школи, да ли има право да се изражава и пише на свом језику", каже Жељко Комшић, посалник ДФ-а у Представничком вијећу Парламентарне Слупштине БиХ.
 
Изгледа да су за очигледну образовну дискриминацију Срба у Федерацији БиХ крви сами Срби. То нажост подсјећа на изјаве да су Срби криви и за то што их, од предратних 150 хиљада, у Сарајеву данас живи једва 10-ак хиљада, јер су наводно добровољно одлучили да напусте своје домове и постану избјеглице.

Питамо се само шта је са хиљадама Срба којима се у Сарајеву изгубио сваки траг и до данас нису нађени?



(БН телевизија)

Коментари / 56

Оставите коментар
Name

Сwахили

19.06.2016 18:26

Све нам је вазније од економије. катастрофалне привреде, сиромаства,па и ове сад небитне теме о језику,попису,референдуму,само нам затварају оци од правих проблема..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2016 19:29

А како то небитно а родитељи не дају дјеци у сколу. Кад се среде политичка питања биће и економије. Како ја да покрећем посао неки а да ми сутра радници не дођу јер причамо другим језиком. Не признају Устав. Тако неце ни Закон о раду нити обавезу да морају радити.

Name

Брзи добој југисток

19.06.2016 20:22

они да ријесе политицке проблеме,неби ни владали,посто око економије немају поима.Остаје нам да се доцепамо Запада и науцимо прави језик.

Name

Дјуро

19.06.2016 21:00

Какви људи такав језик и таква дрзава ни пецина на нас не прима висе ми смо болесно неизлецива нација

Name

за оне који размишљају

19.06.2016 21:02

Када не буду Срби угрожени у РС-у,тада неће бити нити Бошњаци.Гдје нема правде за онога ко је већина како да постоји за онога ко је мањина?

Name

ре

19.06.2016 21:29

Највазнији од свега је ММФ.Око тог се питања најбоље слаземо.Ту нема ниста да фали,цвјета тад љубав на све три стране.

Name

Сререн зујкиц-пензионер

20.06.2016 08:55

Језик небитан??? Јако битно родјаце,ко изгуби језик губи и своје постојање! И какав босански језик? ТО ЈЕ СРПСКИ ЈЕЗИК...за ове неписмене да појасним! На Балкану свака махала мозе да добије свој језик,по томе онда треба да буде у херцеговини херцеговацки у црној гори црнски и горски у славонији славонски у крајини крајиски језик...понављам за потурцене Србе...то је све СРПСКИ ЈЕЗИК!!!

Name

Владо

19.06.2016 18:27

Српски: ЈА ГЛАДАН, Босански: ЈА ГЛАДАН, Хрватски: ЈА ГЛАДАН, Језик Бошњачког народа: ЈА ГЛАДАН. ........је ли језик за већеру?

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

19.06.2016 19:09

Извини господине али је много битно своје не дам туђе нећу

Name

Владо

19.06.2016 21:07

Гдје ти видиш господина? Ја господина од 90-те видио нисам! Каква смо ми господа кад нам је скупа паштета од 3 КМ у Хрватској на мору? Замисли како смо јадни кад се бринемо око тога колико паштета кошта на мору . И шта нам год у ђачким књижицама писало, поново ћемо остати обична босанска сиротиња у потрази за јефтиним паштетама гдје год да пређемо границу.

Name

бо

19.06.2016 23:25

Није језик за већеру него је језик за вечеру...

Name

Кики

20.06.2016 03:05

Ова моја србадија из РС-а кад иду на море носе њаке конзерве сто смо у поплави добили. Моја мацка неце ни да их омирисе. Кад их питас колко остају на мору,одговор је -док не поједу конзерве.

Name

Фикрет

19.06.2016 19:00

Угрозена су дјеца српска у Федерацији мозда висе него босњацка у РСу. Све је то болесно и игра без граница могао остат један језик за све народе како би боло да се од Њемацког језика направе три мога један језик и небитно како се зове то би било рјесење како би било да Аустрија Свицарска направе од Њемацког језика Три језика то они не знају ми знамо само за свјет из вана ми њима изгледамо ненормално ста радимо у какве крајности идемо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

јозеф

19.06.2016 19:32

Нико није угрозен, сви смо угрозени.

Name

Ре Фикрете

19.06.2016 19:39

Се.. опет фицо.

Name

За Фицу

19.06.2016 19:55

Фицо кажи ти то својима да они знају да су цијели зивот а и сада говоре српскохрватским језиком. Знаци неко мозе реци српским а неко хрватским али то ти је СРПСКОХРВАТСКИ никакви босански не постоји и то је то.

Name

РЕ Владо

19.06.2016 19:05

Свака част Владо на коментару, ј**о сва три језика и све остале и ја сам гладан, а они само измишљају проблеме како би избјегли катастрофално економско стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.06.2016 19:35

Па једи јадан не био. Ман' се коментарисања сваке вијести.

Name

Тузла

19.06.2016 19:10

У Тузли конкретно на дипломама писе Б//Х/С или ти Боснаки, Хрватски Српски језик. па бирај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боxон

19.06.2016 19:49

Не постоји босански језик јадо јадни. Ви муслимани кад се подјелите поново це те измисљати језике као цазински, вехабијски, селафијски бла бла. Измислили сте да сте босњаци, сад измисљате језик

Name

лингвиста

19.06.2016 19:52

Провлачи се Б - босански и представља неистинито да није споран, а споран је како са научног тако и са свих других становишта. Цитат: "На простору Републике Српске оспорава се право на 'босански језик'", такође се оспорава и на простору цијеле БиХ.

Name

Ре Боxон

19.06.2016 20:22

Који ли си ти оксиморон, чудо једно!

Name

ТЗ

19.06.2016 20:40

Пише! А уче ли? Имају ли наставника српског језика!? Немају. Право на језик им се сведе на то да га не уче, али им се упише ако хоће да су га учили, а онда говоре: критизирали, опћина,сустав...

Name

језик

19.06.2016 23:15

Први босанско-турски рјецник написан је 1631. аутор Мухамед Хеваји Ускуфи, затим постоји граматика босанског језика из 1890. године знаци то није језик који многи воле рећи настао прије пар година и на крају у Дејтанском споразуму којег се Додик хвата као пихан плота фино писе босански, српски и хрватски језик али и он из тог споразума узима ста њему одговара. И сви имате интернет и ово се да провјерити. Надам се да мој коментар није увредљив за редакцију и да це бити објављен јер имам искуства да написем коментар гдје никога не вриједјам а нема коментара јер ето неко не воли да цује тудје мисљење.

Name

Михаило Микиц

20.06.2016 09:32

ЈЕЗИК, прицас прице за малу дјецу и трцис пред руду лазуци самог себе. Објави слику твог босњацко турског ријецника из 1631 године па цемо даље да прицамо. Само немој да буде фалифисикат јер знам насто мислис. Лаз је велики порок у зивоту сваког цовјека. На кратке стазе помазе али на дуге није дјелотворна јер се брзо открива. Осим тога мрзња према свему сто је СРБско толико је пуно велика код хрвата и муслинана да они због тога не могу да виде и да прихвате истину јер они су слијепи поред оцију. Њихова мрзња према СРБима толико је велика да оба једноставно заслепљује хрвате и муслимане толико пуно да они због тога једноставно не могу збг мрзње своје да вид, да схвате И ПОДНЕСУ ИСТИНУ О СВОМЕ СРБСКОМ ПОРЕКЛУ! НЕКА ЈЕ ЗАТО ЊИМА БОГ У ПОМОЦИ!

Name

Ре Микаило

20.06.2016 14:49

Ти заиста имас посебан проблем... Имас ето интернет па провјери и увјери се сам када је несто издато. А о лази је сувисно и прицати ко је њој склон. Процитај ста је Добрица Цосиц о томе рекао... ваљда ти не позли након тога

Name

ОТКУД СРБИ

19.06.2016 19:24

ЈЕСТЕ. СТАЛНО О БОШЊАЦИМА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ, ЈЕР СРБИ У ФЕДЕРАЦИЈИ И НЕ ПОСТОЈЕ. МОЖДА СЕ ЗАТО И НЕ РАСПРАВЉА О ЊИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отуд

19.06.2016 19:49

Остали су многи на својим кућним праговима

Name

бане

19.06.2016 19:24

Хајде да оставимо језик, па попис и и да се бавимо стварима које су нам битне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо,Слатина-Тузла

19.06.2016 19:47

Је.еш језик и попис , та иста дјеца и у Ф.БиХ и у РС су : гладна , жедна , жељна да виде ( многа нису видјела ) море , доста више го.нара од тзв . " политичара " који не могу да ријеше ни један проблем и онда играју на карту национализма !!

Name

Владо

19.06.2016 20:54

Први пут виде море кад оду на екскурзију, а да туга буде још већа пола их не зна ни пливати.

Name

xxx

19.06.2016 19:52

Добро се неко сјетио да постави ово питање (који језик уце српска дјеца у федерацији)! Е моји срби за све касните 100 година! Док се млада обуце свадба се провуце! Па и ви! Брука!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

19.06.2016 19:57

Значи, неколико стотина година се у Босни говорио српски језик а тек послије ИИ св. рата се звао српскохрватски или хрватскосрпски. Ма какав БХС. Њемачки се говори у Аустрији и енглески у Америци и Аустралији а не аустријски, амерички ....језик. Закључак је да дјеца и у Федерацији уствари уче српски језик без обзира шта пише у дипломи и свједоцанствима. Кахва, лахко и сл. ријечи не чине нужно ново језик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.06.2016 01:57

Не трци пред руду и информиси се! Хвала Богу па имас интернет. Потрази прва стампана издања граматике босанског језика и погледај годину издања... Много прије него ти то наводис. Процитај несто о Повељи Кулина Бана, којим језиком и писмом је написана и када. Иста се налази у Москви у музеју.

Name

Мехмед

19.06.2016 20:37

Мој језик је српскохрватски. Уцио сам га у сколи. Писе ми на дипломи основне и средње сколе. Какав босански? То не постоји, а ни босњацки није језик. Само српскохрватски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

само ја

20.06.2016 04:45

Дјеси Драгане ста има на селу?

Name

Описмени се

19.06.2016 20:56

Српски језик је језик стар вијековима, чију је реформу извршио Вук Стефановић Караџић. Вук није могао ни да сања да ће од његовог језика потећи још три „језика". Сигурно се у гробу преврће..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗАСТО НЕ

20.06.2016 14:19

И ТРЕБА ДА СЕ ПРЕВРЦЕ

Name

Ос

19.06.2016 21:11

Који језик се говори на РТРС или на бн тв Босански се прица у РС у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муња

19.06.2016 22:53

Језик као језик сви се разумјемо најбоље је да нитко неучи никакав и онко ништа од тих школа нигдје посла само се дангуби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микиц

20.06.2016 01:03

ПРИЦЕ о македонској и босњацкој нацији, и хрватском и босњацком језику су најобицније комунистицке лази и преваре у које вјерују само незналице. Јос давне1848 године познати хрватски језикословац ЛУДЕВИТ ГАЈ је НАПИСАО "да цијели свијет зна да ми хрвати са СРБима сада један језик имамо. Никоме јос није пало напанет да СРБски језик са којим ми хрвати данас говоримо назове насим именом!" Крадја СРБског језика од стране хрвата успјело је тек новосадским Споразумом када су СРБи дозволили под притиском комунистицког резима да СРБски језик погресно назову СРБСКОХРВАТСКИ ИЛИ ХТВАТСКОСРБСКИ. Хрвати су СРБСКОХРВАТСКИ ЈЕЗИК увијек званицно звали за разлику од политицки наивних СРБа само ХРВАТСКИМ ЈЕЗИКОМ. ЗА БОСЊАЦКИ ЈЕЗИК СВИ ЛИНГВИСТИ СВИЈЕТА ЗНАЈУ ДА ТАКАВ ЈЕЗИК НЕ ПОСТОЈИ КАО НИ БОСЊАЦКА НАЦИЈА. СВЕ СУ ТО ВЈЕРСКИ НАСИЛНО ПОДЕЉЕНИ СРБИ КОЈИ ТРЕБАЈУ ВЕЦ ЈЕДНОМ ДА СЕ ДОЗОВУ ПАМЕТИ И ЗАЈЕДНИЦКИ ПОЦНУ ДА РАДЕ НА СПАСЕЊУ СВОГА СРБСКОГ НАЦИОНАЛНОГ БИЦА НЕ ПО ЗЕЉИ СВОЈИХ НЕПРИЈАТЕЉА ВЕЦ ПО СВОЈИМ ПОТРЕБАМА НА ОСНОВУ ИСТИНЕ И ПРАВДЕ БОЗЈЕ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лингуа мендум

20.06.2016 01:13

Најбпље би им било да уце енглески. Матерњи знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

20.06.2016 02:44

Ја говорим Истицнобосанским језиком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Напредњак

20.06.2016 03:59

Како могу ткз. босански језик предавати кадрови којима у дипломи писе да су професори српског или српскохрватског језика? Нека прво показу наставни кадар који је заврсио босански језик, па цемо наставити прицу даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сарајлија

20.06.2016 05:19

На сваком универзитету у Федерацији и у Санџаку има предмет босански језик и они који заврше те факултете пише да су професори босанског језика.Прогуглај мало.

Name

Милисав

20.06.2016 07:10

Ја познајем професорку Мирелу Х. која предаје ткз. бошњачки, а у дипломи јој фино пише Професор Српско-Хрватског језика. Српски језик је најбогатији језик на свијету, од њега правите три језика јер сте обичне муслиманске јајаре-лопови.

Name

Богатство је љубав

20.06.2016 14:19

Стварно је најбогатији, ето цист примјер тог богатства је пјесма Алексе Сантица - Емина, пуна правих изворних српских ријеци

Name

мислим

20.06.2016 04:26

Каква глупост тамо гдје си то ти је језик моја дјеца су исла у сколу у аустрији и наравно уцили њемацки језик е кад смо се населили поново у босни онда српскохрватски. код нас би требало и за пет дјака да се оснива еxтра скола .

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалан

20.06.2016 08:58

Кад вођа нешто одреди и одлучи,сви срби повичу тако је и кога брига да ли је у праву,,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

20.06.2016 10:22

Половицно коментарисете одлуку суда, Новаковицу и Пандуревицка, истина је сто казете да је у складу устав Рс са уставом БиХ у вези босњацког како ви казете језика али даље, уставни суд наводи да Босњаци, Срби и Хрвати могу назвати свој језик како хоце а у РС се то Босњацима забрањује

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

20.06.2016 12:33

Три национална језика а неце се национална Дрзава казу а од једног језика три направљена тако пуно тога је ненормално моји су они који су здавог разума и погледа на цивилизацију а у тор ни цији неби вец тамо гдје је цивилизација

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Бања Лука

20.06.2016 13:12

Ко са муслиманима игра фудбал ,лопта постане тврђа од камена и смрдљивија од овце,колико само саплићу што каже Шојић. Са њима треба само тврдо,показали су то Господа први Председник и први Генерал Републике Српске Радован Караџић и Ратко Младић.Њима када почнете попуштати као што то Срби раде од 1995. Па на овамо од Милошевића напред а тита да и не спинињем оде маст у пропаст.Играју прљави исламску игру коју су научили од усташа и Нато пакта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Сведска

20.06.2016 15:24

Немој мјесати Устасе и Нато пакт, муслимани своју игру играју исто свагдје па и у Сведској, додју у тудју дрзаву и онда кад им несто није по вољи деру се дискриминација све док им се не попусти. Ислам знаци мир али је религија рата

Name

Леко

20.06.2016 16:08

Уце који зеле да уце а Српски им писе у књизицама а не језик српског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

20.06.2016 17:00

Ко своја дјела правда туђим недјелима то је исто као да се умива блатом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нено

24.06.2016 09:55

Ау велике штете што рецимо Бошњачко дијете учи српски језик или обратно, да Српско дијете учи босњачки. Уствари не знам у чему је разлика, осим што се политичари на такав начин одрзавају на власти.

ОДГОВОРИТЕ