Џајић: Те '68. са десеторицом, против свјетских првака...!

Најбољи српски фудбалер свих времена Драган Џајић био је један од најзаслужнијих што је Југославија 1968. играла финале Европског првенства.

Фудбал 23.06.2016 | 21:00
Џајић: Те '68. са десеторицом, против свјетских првака...!
Тада 22-годишњи Џајић блистао је у нокаут фази која је играна у државама учесницама, а онда и на завршном турниру у Италији.

Он је у интервјуу за француски „Л’Екип“ говорио како је дошао у Црвену звезду, потом и заиграо за репрезентацију, али и о ономе што је учинио на првом такмичењу под називом Европско првенство.

Претходно је континентални шампионат носио назив УЕФА европски куп нација.

„Дошао сам из Уба, малог српског града удаљеног 60 километара од Београда, и прикључио се јуниорима Црвене звезде када сам имао 16 година. Сваки дан сам путовао 120 километара како бих тренирао. Имали смо тренинге, а онда сам хватао аутобус како бих се вратио кући. То је трајало годину дана пре него што сам се прикључио првом тиму Звезде (одиграо први меч у елити са 17 година и 8 дана). Играње за Црвену зведу, то је безгранична љубав. То је огроман клуб, веома популаран у читавој бившој Југославији. Годину дана касније постао сам репрезентативац“, рекао је Џајић.

Он је био један од најзапаженијих играча у том периоду – после тријумфа у четвртфиналу над Француском (1:1 у Марсеју и 5:1 у Београду), Србија је обезбедила пласман на завршни турнир у Италији.

„Наша победа против Француза у то време није било изненађење, били смо јачи од њих. Сећам се Флори Ди Нала, Жана Ђоркаефа, Марсеа Обура... Мене је чувао Винсент Естев који је тада играо за Нант“, додао је Џајић који је у реваншу био стрелац једног од прва четири гола која су пала до 32. минута.

Полуфинале је играно 5. јуна у Фиренци – противник је био актуелни светски шампион Енглеска, али је Џајић у 86. минуту одвео Југославију у финале.

„Ивица Осим се повредио после два-три минута. Вукао се по терену читав меч. Остао је близу линије, тако да смо у ствари играли са десеторицом јер у то време није било могуће заменити повређеног играча“.

Тадашња генерација изједначила је најбољи резултат у историји Југославије пласманом у финале, али више од тога није могла. Домаћин Италија је у последњем мечу славила са 2:0 головима Риве и Анастасије и стигла до једине круне на европским првенствима.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар