Džajić: Te '68. sa desetoricom, protiv svjetskih prvaka...!

Najbolji srpski fudbaler svih vremena Dragan Džajić bio je jedan od najzaslužnijih što je Jugoslavija 1968. igrala finale Evropskog prvenstva.

Fudbal 23.06.2016 | 21:00
Džajić: Te '68. sa desetoricom, protiv svjetskih prvaka...!
Tada 22-godišnji Džajić blistao je u nokaut fazi koja je igrana u državama učesnicama, a onda i na završnom turniru u Italiji.

On je u intervjuu za francuski „L’Ekip“ govorio kako je došao u Crvenu zvezdu, potom i zaigrao za reprezentaciju, ali i o onome što je učinio na prvom takmičenju pod nazivom Evropsko prvenstvo.

Prethodno je kontinentalni šampionat nosio naziv UEFA evropski kup nacija.

„Došao sam iz Uba, malog srpskog grada udaljenog 60 kilometara od Beograda, i priključio se juniorima Crvene zvezde kada sam imao 16 godina. Svaki dan sam putovao 120 kilometara kako bih trenirao. Imali smo treninge, a onda sam hvatao autobus kako bih se vratio kući. To je trajalo godinu dana pre nego što sam se priključio prvom timu Zvezde (odigrao prvi meč u eliti sa 17 godina i 8 dana). Igranje za Crvenu zvedu, to je bezgranična ljubav. To je ogroman klub, veoma popularan u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Godinu dana kasnije postao sam reprezentativac“, rekao je Džajić.

On je bio jedan od najzapaženijih igrača u tom periodu – posle trijumfa u četvrtfinalu nad Francuskom (1:1 u Marseju i 5:1 u Beogradu), Srbija je obezbedila plasman na završni turnir u Italiji.

„Naša pobeda protiv Francuza u to vreme nije bilo iznenađenje, bili smo jači od njih. Sećam se Flori Di Nala, Žana Đorkaefa, Marsea Obura... Mene je čuvao Vinsent Estev koji je tada igrao za Nant“, dodao je Džajić koji je u revanšu bio strelac jednog od prva četiri gola koja su pala do 32. minuta.

Polufinale je igrano 5. juna u Firenci – protivnik je bio aktuelni svetski šampion Engleska, ali je Džajić u 86. minutu odveo Jugoslaviju u finale.

„Ivica Osim se povredio posle dva-tri minuta. Vukao se po terenu čitav meč. Ostao je blizu linije, tako da smo u stvari igrali sa desetoricom jer u to vreme nije bilo moguće zameniti povređenog igrača“.

Tadašnja generacija izjednačila je najbolji rezultat u istoriji Jugoslavije plasmanom u finale, ali više od toga nije mogla. Domaćin Italija je u poslednjem meču slavila sa 2:0 golovima Rive i Anastasije i stigla do jedine krune na evropskim prvenstvima.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar