Друмовима крстари 150.000 дивљих возила

Путевима у БиХ свакодневно крстари око 150.000 нерегистрованих и неосигураних возила аутомобила или чак 15 одсто њиховог укупног броја, што причињава милионску штету друштвеној заједници и представља огромну опасност за учеснике у саобраћају.

Република Српска 19.06.2016 | 15:58
Друмовима крстари 150.000 дивљих возила
Тај број процијенио је Савјет бироа зелене карте - међународне организације за осигурање аутомобила са сједиштем у Бриселу. Званичан број неосигураних возила која учествују у саобраћају у БиХ није познат јер о томе нема евиденција.

Поразна процјена упалила је аларм због чега је покренута израда акционог плана за борбу против нерегистрованих и неосигураних возила. Циљ акционог плана који су у петак у Привредној комори Републике Српске представила ентитетска удружења осигуравајућих друштава за осигурање и Биро зелене карте БиХ је смањење броја оваквих возила на око два одсто. Осим веће безбједности и неутралисања штетних посљедица тиме би власницима возила из БиХ било омогућено и да у 46 земаља, махом европских, улазе без зелене карте, односно да уђу у систем регистарских ознака.

Највећи број неосигураних и нерегистрованих возила крстари друмовима пограничних општина, а додатни проблем је што у многим општинама постоји велики проценат возила која нису одјављена ни 30 дана након истека регистрације. Рекордер је Брчко гдје чак 53 одсто аутомобила којима је истекла регистрација није одјављено у наведеном року.

Предсједник Скупштине Удружења друштава за осигурање РС које дјелује при Привредној комори Миломир Дурмић каже да су лани осигуравајућа друштва исплатила 9.000 одштетних захтјева у области ауто-осигурања у укупном износу од 26 милиона КМ.

"Штету коју причине нерегистрована и неосигурана возила покривају ентитетски заштитни фондови. Заштитни фонд РС је лани исплатио више од 1.000 захтјева у износу од 1,5 милион КМ", каже Дурмић и додаје да представљени акциони план подразумијева низ мјера и активности које би спроводило више надлежних институција.

Предсједник федералног Удружења осигуравајућих друштава Феђа Моранкић рекао је да нерегистрована и неосигурана возила отварају многе проблеме.

"Постоји много оштећених страна јер саобраћајне несреће у којима учествују нерегистрована и неосигурана возила наносе велику штету буџетима, доводе до губитака прихода на основу пореза и такси, а осигуравајућим друштвима смањују приходе на основу премије", каже Моранкић и додаје да систем регистарских ознака који би важио и за БиХ уколико би достигли жељени циљ омогућава бржи проток робе и услуга.

Директор Бироа зелене карте БиХ Самира Зијадић каже да би број нерегистрованих и неосигураних возила могао бити смањен пооштравањем законске регулативе, подизањем јавне свијести, појачаним радом надлежних органа и њиховом непосреднијом сарадњом.

"Неопходно је у цјелокупну причу укључити ентитетска министарства унутрашњих послова како би захтијевала поврат регистарских таблица 30 дана након истека регистрације, односно одузимала такве регистарске ознаке уколико их власник не врати. Агенција за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) требало би повећати транспарентност одавања података којим располажу како би све институције укључене у поменуту проблематику дјеловале ефикасније", каже Зијадићева.

Акциони план је припремио Координациони одбор који је формиран на иницијативу Бироа зелене карте БиХ, а чине га Министарство транспорта и комуникација БиХ, ИДДЕЕА, Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, ентитетска Удружења осигуравајућих друштава и ентитетски заштитни фондови.

Посљедице за возаче

• Учесници у саобраћају вожњом нерегистрованог /неосигураног возила свјесно крше закон

• Штета која настане са таквим возилом сносиће у цијелости сами

• Износ штете може бити врло висок - материјална до 350.000, а нематеријална и до милион КМ

• Вожња и посједовање неосигураног и нерегистрованог, а неодјављеног возила власнику доноси бројне прекршајне казне

Казне за возаче неосигураних возила

Затворска казна:
30 до 1.095 дана - власници неосигураних возила која проузрокују саобраћајну несрећу

Новчана казна:
300 КМ - лица која не осигурају возило од осигурања од аутомобилске одговорности према трећим лицима

100 до 300 КМ - возач који у друмском саобраћају управља моторним или прикључним возилом које није регистровано

50 до 250 КМ - власник возила ако у року од осам дана не врати регистарске таблице

(Глас Српске)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Е

19.06.2016 20:09

Цуј борба против нерегистрованих возила? Ево идеја, смањите порезе на возила са 600 марака на 0 и регистрација умјесто1100 платим 500 и 150 000 возила се одмах региструју

ОДГОВОРИТЕ
Name

западло.

20.06.2016 04:26

само у Србији и Српској набијају порезе! Није питање колико је возило старо. Чиста пљачка, то нигде НЕМА. ГОСПОДО , и ви желите државу...

Name

дејанпд

20.06.2016 08:24

Размјере стете мајских поплава су толике да док је СНСД на власти не оцекујете смањење пореза на регистрацију возила, орузје итд. Путарину једини у Европи плацамо и уз регистрацију, накнаду водопривреди,као да региструјемо глисер, а наравно да ни од плацања путарине нема никакве вајде, стање путева је доказ. Путарину плацате у износу од 30-40 фенинга по свакој литри горива, приликом регистрације возила у зависности од снаге мотора, те на наплатним куцицама! Плус Милорад би хтио јос 15 фенинга по литри горива за тобозе аутопутеве и покусавао је цијело прољеце да то провуце правдајуци то уводјењем плавог дизела и сл.прицама. немамо користи ни од оних 12 фенинга сто нам је наметнуо 2011. Посебну акцизу по литри за аутопутеве са Харисом, јараном, цим је гориво тад пало испод 1,6 по литру,они се досјетили, не знам ста је Милорад њему као против-услугу уцинио, треба испитати,исло је несто у пакету. Најгоре сто ресор саобрацаја дрзи ДНС вец 16 година, то је систем који је највисе новца проневјерио,гдје никаквих контрола није било, гдје је Павиц стекао оно сто данас има и странку и утицај и фирме и степен одлуцивања готово раван Милорадовом. Зато и мозе да уцјењује. Приједор је у медјувремену унистио, нема привреде, само путари, Рудник се јос дрзи,а остало лохн послови због најјефтиније радне снаге у БиХ, а инвеститори се преваре због некадасње јаке привреде мисле да постоји инфраструктура, а оно ни путева ни струје ни воде...