Drumovima krstari 150.000 divljih vozila

Putevima u BiH svakodnevno krstari oko 150.000 neregistrovanih i neosiguranih vozila automobila ili čak 15 odsto njihovog ukupnog broja, što pričinjava milionsku štetu društvenoj zajednici i predstavlja ogromnu opasnost za učesnike u saobraćaju.

Republika Srpska 19.06.2016 | 15:58
Drumovima krstari 150.000 divljih vozila
Taj broj procijenio je Savjet biroa zelene karte - međunarodne organizacije za osiguranje automobila sa sjedištem u Briselu. Zvaničan broj neosiguranih vozila koja učestvuju u saobraćaju u BiH nije poznat jer o tome nema evidencija.

Porazna procjena upalila je alarm zbog čega je pokrenuta izrada akcionog plana za borbu protiv neregistrovanih i neosiguranih vozila. Cilj akcionog plana koji su u petak u Privrednoj komori Republike Srpske predstavila entitetska udruženja osiguravajućih društava za osiguranje i Biro zelene karte BiH je smanjenje broja ovakvih vozila na oko dva odsto. Osim veće bezbjednosti i neutralisanja štetnih posljedica time bi vlasnicima vozila iz BiH bilo omogućeno i da u 46 zemalja, mahom evropskih, ulaze bez zelene karte, odnosno da uđu u sistem registarskih oznaka.

Najveći broj neosiguranih i neregistrovanih vozila krstari drumovima pograničnih opština, a dodatni problem je što u mnogim opštinama postoji veliki procenat vozila koja nisu odjavljena ni 30 dana nakon isteka registracije. Rekorder je Brčko gdje čak 53 odsto automobila kojima je istekla registracija nije odjavljeno u navedenom roku.

Predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS koje djeluje pri Privrednoj komori Milomir Durmić kaže da su lani osiguravajuća društva isplatila 9.000 odštetnih zahtjeva u oblasti auto-osiguranja u ukupnom iznosu od 26 miliona KM.

"Štetu koju pričine neregistrovana i neosigurana vozila pokrivaju entitetski zaštitni fondovi. Zaštitni fond RS je lani isplatio više od 1.000 zahtjeva u iznosu od 1,5 milion KM", kaže Durmić i dodaje da predstavljeni akcioni plan podrazumijeva niz mjera i aktivnosti koje bi sprovodilo više nadležnih institucija.

Predsjednik federalnog Udruženja osiguravajućih društava Feđa Morankić rekao je da neregistrovana i neosigurana vozila otvaraju mnoge probleme.

"Postoji mnogo oštećenih strana jer saobraćajne nesreće u kojima učestvuju neregistrovana i neosigurana vozila nanose veliku štetu budžetima, dovode do gubitaka prihoda na osnovu poreza i taksi, a osiguravajućim društvima smanjuju prihode na osnovu premije", kaže Morankić i dodaje da sistem registarskih oznaka koji bi važio i za BiH ukoliko bi dostigli željeni cilj omogućava brži protok robe i usluga.

Direktor Biroa zelene karte BiH Samira Zijadić kaže da bi broj neregistrovanih i neosiguranih vozila mogao biti smanjen pooštravanjem zakonske regulative, podizanjem javne svijesti, pojačanim radom nadležnih organa i njihovom neposrednijom saradnjom.

"Neophodno je u cjelokupnu priču uključiti entitetska ministarstva unutrašnjih poslova kako bi zahtijevala povrat registarskih tablica 30 dana nakon isteka registracije, odnosno oduzimala takve registarske oznake ukoliko ih vlasnik ne vrati. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) trebalo bi povećati transparentnost odavanja podataka kojim raspolažu kako bi sve institucije uključene u pomenutu problematiku djelovale efikasnije", kaže Zijadićeva.

Akcioni plan je pripremio Koordinacioni odbor koji je formiran na inicijativu Biroa zelene karte BiH, a čine ga Ministarstvo transporta i komunikacija BiH, IDDEEA, Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, entitetska Udruženja osiguravajućih društava i entitetski zaštitni fondovi.

Posljedice za vozače

• Učesnici u saobraćaju vožnjom neregistrovanog /neosiguranog vozila svjesno krše zakon

• Šteta koja nastane sa takvim vozilom snosiće u cijelosti sami

• Iznos štete može biti vrlo visok - materijalna do 350.000, a nematerijalna i do milion KM

• Vožnja i posjedovanje neosiguranog i neregistrovanog, a neodjavljenog vozila vlasniku donosi brojne prekršajne kazne

Kazne za vozače neosiguranih vozila

Zatvorska kazna:
30 do 1.095 dana - vlasnici neosiguranih vozila koja prouzrokuju saobraćajnu nesreću

Novčana kazna:
300 KM - lica koja ne osiguraju vozilo od osiguranja od automobilske odgovornosti prema trećim licima

100 do 300 KM - vozač koji u drumskom saobraćaju upravlja motornim ili priključnim vozilom koje nije registrovano

50 do 250 KM - vlasnik vozila ako u roku od osam dana ne vrati registarske tablice

(Glas Srpske)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

E

19.06.2016 20:09

Cuj borba protiv neregistrovanih vozila? Evo ideja, smanjite poreze na vozila sa 600 maraka na 0 i registracija umjesto1100 platim 500 i 150 000 vozila se odmah registruju

ODGOVORITE
Name

zapadlo.

20.06.2016 04:26

samo u Srbiji i Srpskoj nabijaju poreze! Nije pitanje koliko je vozilo staro. Čista pljačka, to nigde NEMA. GOSPODO , i vi želite državu...

Name

dejanpd

20.06.2016 08:24

Razmjere stete majskih poplava su tolike da dok je SNSD na vlasti ne ocekujete smanjenje poreza na registraciju vozila, oruzje itd. Putarinu jedini u Evropi placamo i uz registraciju, naknadu vodoprivredi,kao da registrujemo gliser, a naravno da ni od placanja putarine nema nikakve vajde, stanje puteva je dokaz. Putarinu placate u iznosu od 30-40 feninga po svakoj litri goriva, prilikom registracije vozila u zavisnosti od snage motora, te na naplatnim kucicama! Plus Milorad bi htio jos 15 feninga po litri goriva za toboze autoputeve i pokusavao je cijelo proljece da to provuce pravdajuci to uvodjenjem plavog dizela i sl.pricama. nemamo koristi ni od onih 12 feninga sto nam je nametnuo 2011. Posebnu akcizu po litri za autoputeve sa Harisom, jaranom, cim je gorivo tad palo ispod 1,6 po litru,oni se dosjetili, ne znam sta je Milorad njemu kao protiv-uslugu ucinio, treba ispitati,islo je nesto u paketu. Najgore sto resor saobracaja drzi DNS vec 16 godina, to je sistem koji je najvise novca pronevjerio,gdje nikakvih kontrola nije bilo, gdje je Pavic stekao ono sto danas ima i stranku i uticaj i firme i stepen odlucivanja gotovo ravan Miloradovom. Zato i moze da ucjenjuje. Prijedor je u medjuvremenu unistio, nema privrede, samo putari, Rudnik se jos drzi,a ostalo lohn poslovi zbog najjeftinije radne snage u BiH, a investitori se prevare zbog nekadasnje jake privrede misle da postoji infrastruktura, a ono ni puteva ni struje ni vode...