Мајка злостављаног дјечака тражи помоћ

Мајка 14 годишњег дјечака из Сарајева који је жртва вршњачког насиља, снимљеног, а затим објављеног на Yоутубе, писмено се обратила Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево и Министарству за образовање, науку и младе Кантона Сарајево, те затражила разговор с ресорним министрима Енвером Казазовићем, односно Ведраном Мулабдићем.

Босна и Херцеговина 19.06.2016 | 12:20
Мајка злостављаног дјечака тражи помоћ
Указујући на вишегодишњи проблем који њен син има са старијим малољетницима, механизме којима је до сада дјеловала како би спријечила трагичне посљедице, упитала је ресорне институције и то: ко осим родитеља у БиХ има одговорности, односно обавезу да препознаје и спријечава вршњачко насиље?!

Њена писма преносимо у цјелости.

"Као што је цијела јавност могла видјети ових дана узнемирујући снимак злостављања мога сина, вјерујем да сте и сами спознали размјере тог бруталног чина. Нажалост, то није први пут да је мој син био изложен вршњачком злостављању који је у међувремену прерастао у буллyинг.

Ово није прилика да вам препричавам детаље због којих сам се више пута обраћала Полицији Кантона Сарајево. Први пут, у прољеће 2014. године и од тада сам лично поднијела 5 пријава полицији, 4 у полицијској станици центар и 1 у основној школи у којима сам тражила од полиције да реагује, заштити моје дијете од насилника и процесуира насилнике.

Ова посљедња пријава, то је шеста по реду. У свим тим пријавима, полиција је дјеловала апсолутно немоћна да адресира ове случајеве.

У неколико наврата моје дијете и ја смо чули да је полиција упозната са дјеловањем насилника, али да им не може ништа, или савјете попут оних да када их види син треба да побјегне и пређе на другу страну улице, затим да се одселимо..

Ја вјерујем и стручна јавност потврђује да полиција, тужилаштво и суд имају механизме да реагују, да процесуирају насилнике старије од 14 година, али и да се упосле и натјерају центри за социјални рад и основне школе да врше професионални надзор над насилницима као и над жртвама, па чак и под пријетњом процесуирања одговорних у центрима за социјални рад и школама за груби професионални немар и пропуштање дужне пажње да спријече злостављања и кривична дјела.

Ја вјерујем да у нашој полицији и образовању има довољно разумних и професионалних људи који могу и желе да развију заједничке механизме полиције, правосуђа и центара за социјални рад за ургентно реаговање на овакве случајеве.

Обраћам вам се са молбом да ме лично примите и да поразговарамо о томе шта се учинило у мом случају, шта се није учинило и зашто, те шта се може учинити да се постојећи Кривични закон и релевантни прописи Федерације БиХ и кантона примјењују учинковитије у пуном обиму који они дозвољавају", написала је мајка у допису достављеном Министарству унутрашњих послова Кантона Сарајево.

У допису Министарству образовања, науке и младих Кантона Сарајево, мајка подсјећа да заједно са центрима за социјални рад имају важну улогу у превенирању овог и сваког другог облика насиља.

"Мени као грађанки овог града и земље најлогичнија је синергија између институција полиције, школа и центара за социјални рад, а она која прва треба да адресира овај проблем јесте педагошка и психолошка струка, тј. функција професионалних и едуцираних педагога и психолога у школама.

Да ли ми у нашим школама имамо довољно едуцираних и самосвјесних педагога и психолога који се могу носити са овим проблемом?

Да ли руководства школа, педагошки заводи и министарство образовања желе да наше школе имају непристрасне, секуларне и професионалне механизме и процедуре адресирања вршњачког насиља или да се у нашим школама насилници препуштају улици без икакве обавезне (судски наложене) психолошке и васпитне помоћи и надзора, а жртве насиља маркирају као проблематични ђаци који провоцирају?

Управо се таква нестручна пракса и игнорисање проблема догађало у школама у које је ишао мој син, а ријеч је о школи "Исак Самоковлиј" и школи "Владислав Скарић", гдје су одговорни мог сина третирали као проблем, а не као жртву вршњачког насиља.

У његовом понашању нико није био способан да препозна посљедицу вербалног, психичког, емоционалног и физичког злостављања.

Стручној јавности је познато да жртве насиља и саме бјеже у насиље, а ја не желим да се то деси мом сину, као што не желим и да насилници буду предмет линча, препуштени сами себи и улици и да одрасту у још озбиљније преступнике.

Обраћам вам се са молбом да ме лично примите и да поразговарамо о томе шта се може учинити да се школе ефективније позабаве овим насиљем.

У нади да ћете ми позитивно одговорити, срдачно Вас поздрављам!", написала је мајка злостављаног дјечака Министарству образовања, науке и младих Кантона Сарајево.

Обавезујући документи Подсјетимо, старији малољетници Н.К. и Е.Х., који су одраније познати полицији, вербално су малтретирали дјечака чији је идентитет познат редакцији, а затим узнемирујући снимак објавили на YоуТубе.

Прије тога, уцјењивали су га " да ће снимак емитовати ако их не буде слушао". Насиље, према тврдњама мајке, траје више од двије године, због чега је дјечак већ промијенио двије школе.

Поводом овог случаја огласила се и институција Омбудсмена за дјецу Републике Српске, док УНИЦЕФ указује на потребу за вишим степеном превентивног дјеловања по питању вршњачког насиља у БиХ, а подсјећају и на по БиХ обавезујуће документе у сегменту права дјеце.

Полиција потврдила да се десило насиље Ирфан Нефић, гласноговорник МУП-а КС, потврдио је медијима у Сарајеву да је 12. јуна 2016. године особа иницијала И.А. пријавила полицији да је над малољетном особом извршено насилничко понашање на трамвајској станици код музеја у Сарајеву.

"Полицијски службеници МУП-а КС су изашли на мјесто догађаја и утврдили да постоји основа сумње да су се три малољетне особе насилнички понашале над такође малољетном особом.

Позване су да уз присуство родитеља приступе у просторије МУП-а КС ради испитивања и обраде. Донесена је одлука да се подузму и примјене мјере закона о малољетницима и предају у надлежност Тужилаштва КС.

О свему је обавијештен и кантонални тужилац", изјавио је Нефић.

Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар