Инсистирање да Србија призна Косово грешка

Британски историчар Нил Фергусон оцијенио је да ЕУ мора да пронађе много креативније начине да помогне Србији на путу ка чланству, а не да је тјера да призна /самопроглашено/ Косово.

Србија 19.06.2016 | 10:48
Инсистирање да Србија призна Косово грешка
"Најбоље би било пронаћи неко рјешење које би било између два става - нити да Косово буде потпуно враћено под окриље Србије, нити да буде независна држава", рекао је Фергусон за "Блиц".

Он је истакао да је инсистирање ЕУ да Београд призна Косово велика грешка, јер је, како напомиње, јасно да Србија то неће учинити.

"Ипак, с друге стране, чланство у ЕУ подразумијева одређено одрицање од суверенитета. Сматрам да би ЕУ морала да се потруди да Србији понуди знатно креативније дипломатско рјешење које би искључило признавање Косова", рекао је Фергусон.

Према његовим ријечима, у овом тренутку када једна Британија хоће да напусти ЕУ у ствари је потпуно бизарно разматрати могућност било каквог придруживања одређених земаља Унији.

"Ипак, моје је мишљење да би временом било корисно за саму ЕУ да све балканске земље постану њене чланице, а ту, прије свега, мислим на Србију. Ту ЕУ има проблем и мора пронаћи креативнији начин да помогне Београду", закључио је Фергусон. 

Извор: Блиц

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Довољан разлог за отимацину!

19.06.2016 09:02

Њемачкој треба угаљ са Косова и Метохије и по који орган приде!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фора

19.06.2016 21:57

Немој да ти Њемацка врати гастарбајтере куци - кад си тако паметан најуспјеснију дрзаву свијета. Нама ионако не треба нас угаљ низаста осим за неке фирме које су у стецају и не уплацују радницима пензионо и социјално - а плате?

Name

кики

19.06.2016 13:51

Слободан Милошевић је Српски херој. Слободан Милошевић је српски херој!

ОДГОВОРИТЕ