Insistiranje da Srbija prizna Kosovo greška

Britanski istoričar Nil Ferguson ocijenio je da EU mora da pronađe mnogo kreativnije načine da pomogne Srbiji na putu ka članstvu, a ne da je tjera da prizna /samoproglašeno/ Kosovo.

Srbija 19.06.2016 | 10:48
Insistiranje da Srbija prizna Kosovo greška
"Najbolje bi bilo pronaći neko rješenje koje bi bilo između dva stava - niti da Kosovo bude potpuno vraćeno pod okrilje Srbije, niti da bude nezavisna država", rekao je Ferguson za "Blic".

On je istakao da je insistiranje EU da Beograd prizna Kosovo velika greška, jer je, kako napominje, jasno da Srbija to neće učiniti.

"Ipak, s druge strane, članstvo u EU podrazumijeva određeno odricanje od suvereniteta. Smatram da bi EU morala da se potrudi da Srbiji ponudi znatno kreativnije diplomatsko rješenje koje bi isključilo priznavanje Kosova", rekao je Ferguson.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku kada jedna Britanija hoće da napusti EU u stvari je potpuno bizarno razmatrati mogućnost bilo kakvog pridruživanja određenih zemalja Uniji.

"Ipak, moje je mišljenje da bi vremenom bilo korisno za samu EU da sve balkanske zemlje postanu njene članice, a tu, prije svega, mislim na Srbiju. Tu EU ima problem i mora pronaći kreativniji način da pomogne Beogradu", zaključio je Ferguson. 

Izvor: Blic

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Dovoljan razlog za otimacinu!

19.06.2016 09:02

Njemačkoj treba ugalj sa Kosova i Metohije i po koji organ pride!

ODGOVORITE
Name

fora

19.06.2016 21:57

Nemoj da ti Njemacka vrati gastarbajtere kuci - kad si tako pametan najuspjesniju drzavu svijeta. Nama ionako ne treba nas ugalj nizasta osim za neke firme koje su u stecaju i ne uplacuju radnicima penziono i socijalno - a plate?

Name

kiki

19.06.2016 13:51

Слободан Милошевић је Српски херој. Slobodan Milošević je srpski heroj!

ODGOVORITE